Tujina

Schröderju postavili ultimat

Berlin, 25. 09. 2005 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koalicija CDU/CSU je glede oblikovanja koalicije zavrnila možnost kompromisa in Schröderju postavila ultimat.

Gerhard Schröder meni, da so možnosti za sestavo vlade odprte
Gerhard Schröder meni, da so možnosti za sestavo vlade odprte FOTO: Reuters

Koalicija nemške Krščanskodemokratske unije (CDU) in Krščanskosocialne unije (CSU) je v okviru pogovorov o morebitnem oblikovanju velike koalicije s socialdemokrati (SPD) dosedanjega kanclerja Gerharda Schröderja zavrnila možnost kompromisa in Schröderju postavila ultimat. Generalni sekretar CDU Volker Kauder je namreč zahteval, da SPD pred nadaljevanjem pogovorov sprejmejo Angelo Merkel za novo kanclerko.

Drugi krog pogovorov o oblikovanju velike koalicije je sicer napovedan za sredo, vendar je Kauder dejal, da se pogovori sploh ne bodo začeli, če SPD ne privoli v ultimat. "Jasno mora biti, da najmočnejša politična sila tudi postavi kanclerko," je poudaril Kauder. "Če si glede tega vprašanja nismo enotni, potem pogajanja o oblikovanju koalicije nimajo pomena."

Schröder medtem po poročanju medijev meni, da bi bila najboljša rešitev delitev kanclerstva med CDU/CSU in SPD - najprej bi položaj kanclerja za leto ali dve prevzel sam, nato pa bi ga predal Merklovi. Kauder je to možnost odločno zavrnil.


Schröder: Možnosti so odprte

Schröder je sicer za nemško televizijsko postajo ARD izjavil, da so glede dogovora o sestavi prihodnje vlade odprte še vse možnosti. "Ni razloga za premike samo zato, ker nekateri mediji in unija izvajajo neprimeren časovni pritisk," je poudaril. Vprašanje o novem kanclerju se bo razrešilo, ko bodo stranke sporočile, da želijo delovati skupaj, je še dejal.

Koalicija Krščanskodemokratske unije (CDU) Merklovo in Krščanskosocialne unije (CSU) Edmunda Stoiberja skupaj z liberalci (FDP) Guida Westerwelleja je na predčasnih parlamentarnih volitvah dosegla zmago pred sedanjo vladno koalicijo med Schroederjevimi socialdemokrati (SPD) in Zelenimi Joschke Fischerja, a jim je zmanjkalo za večino v parlamentu, s katero bi lahko oblikovali svojo vlado. Zato sta morala oba bloka v medsebojne pogovore o morebitnih drugačnih sestavah koalicije.

Angela Merkel
Angela Merkel FOTO: Reuters

Kakšna bo nova nemška vlada, je tako za zdaj še povsem nemogoče napovedovati. Možne so pravzaprav vse kombinacije, le Levo stranko so vsi nekako izključili iz tega procesa. Pojavila so se tudi ugibanja, da bi lahko črno-rumena koalicija med CDU/CSU in FDP oblikovala manjšinsko vlado ob tihi podpori katere izmed ostalih parlamentarnih strank, a je Merklova za zdaj to možnost zavrnila. "Mislim, da manjšinska vlada ni primerna za tako pomembno državo, kot je Nemčija," je dejala Merklova.

Je pa po drugi strani prav tako že nakazala, da bo do t.i. jamajške koalicije med CDU/CSU, FDP in Zelenimi težko prišlo. Po današnjih prvih pogovorih z FDP je Merklova ocenila, da imajo z Zelenimi "mogočne razlike", poudarila pa je, da imajo glede na nedeljske izide volitev "odgovornost do države".

V skladu z začasnimi uradnimi izidi volitev po podatkih iz 298 od skupno 299 volilnih okrožij je CDU/CSU prejela 225 poslanskih sedežev, tri več kot SPD. FDP je dobila 61 sedežev, Leva stranka 54, Zeleni pa 51 poslanskih sedežev.