Tujina

Šaron zadovoljen z operacijo v Gazi

Ramala/New York/Washington, 08. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelski premier Šaron je izrazil zadovoljstvo z rezultati včerajšnje operacije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču v mestu Han Junis na jugu Gaze, v kateri je umrlo štirinajst Palestincev, več kot 100 pa je bilo ranjenih. Operacija pa je naletela na številne kritike mednarodne skupnosti.

Jaser Arafat in Javier Solana med včerajšnjim srečanjem
Jaser Arafat in Javier Solana med včerajšnjim srečanjem FOTO: Reuters

Šaron je ob tem izrazil obžaluje zaradi civilnih žrtev.

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki se je sinoči v Ramali srečal s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom, je trenutne razmere na Bližnjem vzhodu označil za ne tako dobre, kot so upali, da bodo. A te težave je potrebno premostiti, da bi dosegli mir, je menil Solana in obljubil nadaljevanje prizadevanj EU za prekinitev nasilja na Bližnjem vzhodu. Njegov sogovornik Arafat pa je izraelsko operacijo v Han Junisu označil za masaker.

Operacijo v Han Junisu pa so kritizirale tudi Francija, Rusija, Egipt, Iran in Velika Britanija.

Generalni sekretar ZN Kofi Annan je medtem v New Yorku izrazil ogorčenje nad novim razvojem dogodkov na Bližnjem vzhodu. Po njegovih besedah so še posebej zaskrbljujoče vesti, da naj bi izraelski helikopter izstrelil raketo tudi na skupino civilistov. Po Annanovih besedah gre pri tem za "brezobzirno nespoštovanje mednarodnih človekovih pravic".

Bo izraelsko nasilje izzvalo palestinsko maščevanje?
Bo izraelsko nasilje izzvalo palestinsko maščevanje? FOTO: Reuters

Operacijo v Han Junisu je kritiziral tudi ameriški State Department, ki je v včerajšnjem sporočilu za javnost zahteval preiskavo dogodka, saj so bile v dogodek vpletene tudi civilne žrtve.

Šaron zadovoljen z uspehi včerajšnje operacije

Kljub ostri mednarodni kritiki je izraelski premier Ariel Šaron ponedeljkovo izraelsko vojaško operacijo v Han Junisu na jugu območja Gaze, med katero je bilo ubitih 14 Palestincev, okoli sto pa ranjenih, označil za "uspešno". Šaron je obenem napovedal nadaljnje vojaške operacije na območju Gaze.

"Zahtevna operacija, ki smo jo izvedli v ponedeljek, je bila uspešna in pomembna," je dejal Šaron in dodal, da "bodo v Gazi še druge protiteroristične operacije te vrste".

Kot je sporočila izraelska vojska, je bil cilj operacije "uničiti teroristično infrastrukturo" skrajnega islamskega gibanja Hamas, ki je odgovorna za številne napade na Izraelce. Po izraelskih navedbah naj bi bilo med 14 palestinskimi žrtvami najmanj šest "terorističnih aktivistov" in en palestinski policist. Po palestinskih navedbah pa naj bi bile skoraj vse žrtve nedolžni civilisti

SORODNI ČLANKI