Tujina

Sarkozy za kemično kastracijo

Pariz, 20. 08. 2007 21.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik Sarkozy bi za spolne prestopnike rad uvedel kemično kastracijo.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je danes napovedal ostrejše ukrepe zoper spolne prestopnike. Med drugim je izrazil tudi naklonjenost kemični kastraciji za te kršitelje, s spremembami pa naj bi se parlament seznanil novembra. Spremembe je Sarkozy naznanil, potem ko je francosko javnost močno razburil primer petletnega dečka, ki ga je pred dnevi ugrabil in posilil večkratni spolni prestopnik.

Pravosodna ministrica Richida Dati in francoski predsednik Nicolas Sarkozy
Pravosodna ministrica Richida Dati in francoski predsednik Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Po srečanju s pristojnimi ministri je Sarkozy danes sporočil, da je ministrico za pravosodje Rachido Dati pozval, naj določene ukrepe vključi v okvir nove kazenske zakonodaje. Predsednik je med drugim napovedal, da bodo obsojeni pedofili ob koncu prestajanja kazni morali opraviti zdravniški pregled, na podlagi katerega bodo pristojni presodili, ali še predstavljajo nevarnost za otroke. Če bo temu tako, naj bi jih napotili v poseben zaprt tip bolnišnice, izgradnjo katere v letu 2009 načrtujejo v Lyonu.

Na policijski postaji v mestu Caen se je v nedeljo javil zdravnik, ki je priznal, da je junija Evrardu predpisal viagro. Zdravnik, ki je delal v zaporu, v katerem je služil prestopnik, je povedal, da mu niso predložili kriminalne kartoteke, ko je Evrardu junija predpisal zdravilo.

Sarkozy je ostrejše ukrepe napovedal po omenjenem dogodku, ki se je minulo sredo zgodil v severnem francoskem mestu Roubaix in pretresel Francijo. Kot je dejal francoski predsednik, je potrebno storiti vse, da se to ne bi več ponovilo. "Kaj se je zgodilo? Nekdo, ki je zagrešil več primerov posilstev mladoletnikov, je bil obsojen na 27 let zapora, odslužil jih je 18. Ne razumem, zakaj," je pristavil Sarkozy.

Petletnika je prejšnji teden na njegovem domu ugrabil 61-letni Francis Evrard, ki je bil doslej že trikrat obsojen zaradi pedofilije, iz zapora pa so ga julija izpustili na prostost. Približno 12 ur po ugrabitvi je oblastem v neki garaži v Roubaixu uspelo najti dečka Enisa in Evrarda. Slednji je imel pri sebi po navedbah policije viagro.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLoLLLL
21. 08. 2007 19.43
V teh primerih je kastracija = ozdravitev. Sploh ne bi rabili v zapor in trošit denarja za take fanatike, en-dva reza in konec, ne bodo več škodili nikomur. Pa še tetovažo na čelo - "jaz sem pedofil". Nintendo - niso bile čisto vse hitlerjeve metode zgrešene očitno.. Če jim tablete dajo, jih bojo ven pluvali, pa še država bo plačevala zanje..
majanovak@yahoo.com
21. 08. 2007 15.17
Ja, ok, me veseli, da se kdo strinja.
generalpostmail@hotmail.com
21. 08. 2007 14.39
@majanovak, s tabo se strinjam, take ljudi bi morali dati na zdravila, ampak izraz KASTRACIJA pomeni nekaj drugega! In sicer trajno uničenje sposobnosti reprodukcije! To pa je telesno pohabljanje! Prosim upoštevajte razliko, način kot ga predlaga maja novak pa podpriam.
Samo.Jst
21. 08. 2007 11.05
majanovak...podpišem se pod tvoj post! Končno je nekdo zadel smisel 'komentarjev'!
majanovak@yahoo.com
21. 08. 2007 09.50
Bistvo iskanja različnih rešitev pri preprečevanju pedofilije ni v izživljanju nad pedofili, ampak v iskanju načinov zaščite otrok.Problem pedofilstva je v povratništvu. In vsak pedofil, ki je na prostosti lahko uniči življenja desetin otrok. Kemična kastracija pomeni uživanje določenih substanc, katerega posledica naj bi bila začasno znižanje spolnega poželenja. Stranske posledice so lahko utrujenost, blaga depresija, itd, itd. Kemična kastracija po definiciji ne more biti telesno pohabljanje. Med izbiro daljših zapornih kazni in kemične kastracije se lahko pojavi le vprašanje, kateri ukrep je bolj human ali nehuman. Moralistom pa bi dala v razmislek primerjavo med učinkom kemične kastracije na človeka in med učinkom spolne zlorabe na otroka: Kemična kastracija: zmanjšanje spolnega nagona in stranski učinki, ki so primerljivi s stranskimi učinki pri jemanju kontracepcijskih tabletk. Spolna zloraba otroka: šok, travma, porušeno zaupanje v ljudi, strah, sram, občutki nemoči, uničena samopodoba, težave v spolnosti, v komunikaciji, v življenju nasploh. Pogosta je odvisno od opojnih substanc, pogosti so samomori, težave v družinskem življenju, razvoj številnih duševnih motenj in bolezni, itd, itd. Meni se ne zdi nehumano iskanje rešitev za zaščito otrok, nečloveška se mi zdi družba, ki otroke zavestno prepušča rokam pedofilov. V Sloveniji je to kar pogosto primer.
ironmaiden@siol.net
21. 08. 2007 09.21
Vsi ki tako zagovarjate pravice pedofilov. Zakaj bi jaz spoštoval pravice neke osebe, ki je tako poteptala pravico otroka do lepega otroštva, do normalnega otroštva, do normalnega življenja. Kajti taki otroci, potem ponavadi nimajo prav lepega življenja in so veliko pri psihiatrih in psihologih, so stalno na trnih in se bojijo vsega. Kaj bi pa vi storili, če bi nekdo posilil vašega 5 letnega otroka in bi ga izpustili iz zapora po 10 letih in se takoj spravil na drugega 5 letnika. Bi hoteli tega človeka kemično kastrirati ali še kaj hujše ali bi ga samo zaprli za naslednjih 10 let, kjer bi potem lahko ponovno posilil naslednjega otroka?
generalpostmail@hotmail.com
21. 08. 2007 09.10
Ljudje, pa vi skupaj z francoskim predsednikom zagovarjate telesno pohabljanje v imenu zakona!!! Še malo pa kamenjanje, sekanje prstov, kaznovanje svojcev, smrtna kazen... Ljudje, pomislite kaj govorite, al ste res taki *********** kot je tale Sarkozy?
majanovak@yahoo.com
21. 08. 2007 08.40
Albertinum, kemične kastracije v srednjem veku niso poznali. Sicer jih pa tudi pravice otrok niso kaj pretirano zanimale.
albertinum@excite.com
21. 08. 2007 06.57
Nič nimam proti, če pedofile zaprejo do konca življenja. Kemično kastracijo in podobne metode pa smo menda že preživeli v srednjem veku.
?ri?ek
20. 08. 2007 23.03
Hanibal ma čist prav, čeprav bi jaz začel z čisto naravnomi metodami in jim odrezal...... Pa nune tudi! Pa vse cerkve.....
kvisko75@email.si
20. 08. 2007 22.47
Hanibal, pa tebe zravn... Si kdaj pogledal, kaj delajo 3 prsti, ko s kazalcem na drugega kažeš... kažejo nazaj nate...
hannibal@volja.net
20. 08. 2007 22.33
Najprej bi pa v vrsto postavil župnike.
nintendo64@email.si
20. 08. 2007 22.30
Kemična kastracija me spominja na Hitlerjeve metode, kjer lahko seveda hitro pride do zlorab. Mislim, da imajo zahodne države dovolj razvitih mehanizmov, da lahko drugače ukrepajo proti kršiteljem.
Aljosa Subotic
20. 08. 2007 22.28
edino prav......prokleti perverzneži stari