Tujina

Sarkozy za Evropo

Pariz, 07. 05. 2007 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
40

Novoizvoljeni francoski predsednik Nicolas Sarkozy je poudaril, da se Francija vrača v Evropo.

"Vse svoje življenje sem Evropejec. Globoko in iskreno verjamem v proces evropskega združevanja in nocoj se Francija vrača v Evropo," je v govoru strankarskim podpornikom in najbolj zagretim volilcem takoj po objavi izidov vzporednih volitev v nedeljo dejal Sarkozy.

Nicolas Sarkozy nagovarja volilce in se jim zahvaljuje za podporo
Nicolas Sarkozy nagovarja volilce in se jim zahvaljuje za podporo FOTO: Reuters

Obenem je evropske partnerje pozval, naj uslišijo glas tistih, ki v negotovosti globalizacije iščejo varnost. "Pozivam evropske partnerje, naj ne ostajajo gluhi za jezo tistih, ki v EU namesto nekoga, ki jih varuje, vidijo trojanskega konja za vse grožnje, ki jih prinašajo hitre spremembe sveta," je poudaril Sarkozy.

'Skupaj bomo pisali zgodovino'

Sarkozy bo predsedniško funkcijo uradno nastopil 16. maja, ko se Chiracu izteče mandat. Do takrat si bo na neznani lokaciji vzel nekaj dni za počitek, saj je ocenil, da je bila kampanja zelo naporna ter da se bo moral navaditi na nov položaj.

Francoski volivci so se v nedeljo odločili in za naslednika Jacquesa Chiraca, ki po 12 letih zapušča predsedniški položaj, izbrali Nicolasa Sarkozyja. Za kandidata vladajoče desne Unije za ljudsko gibanje (UMP) je po danes objavljenih uradnih izidih volilo 53,06 odstotka volivcev, medtem ko je socialistko Segolene Royal podprlo od 46,94 odstotka volivcev. Rezultati ministrstva za notranje zadeve vključujejo tudi glasove Francozov, ki so glasovali v tujini.

Izide volitev naj bi uradno razglasili v četrtek, Sarkozy pa se bo v Elizejsko palačo preselil, ko se dosedanjemu predsedniku Chiracu 16. maja uradno izteče mandat. Glasovnice je oddalo 84 odstotkov volilnih upravičencev, kar je največ od leta 1988 in kar kaže tudi na visoko zanimanje mladih Francozov o tem, kdo bo vodil njihovo državo.

Poraženka volitev Segolene Royal, ki je izgubila za šest odstotkov glasov, se zahvaljuje svojim privržencem in se s težkim srcem poslavlja
Poraženka volitev Segolene Royal, ki je izgubila za šest odstotkov glasov, se zahvaljuje svojim privržencem in se s težkim srcem poslavlja FOTO: Reuters
Francozi so se odločili, da bodo spremenili stare navade z novimi idejami. Sam bom rehabilitiral delo, avtoriteto, moralnost, spoštovanje in zasluge. Francija mi je dala vse. Sedaj je čas, da ji vrnem, kar mi je dala Nicolas Sarkozy

Sarkozy je v nagovoru privržencem na sedežu UMP v Parizu razglasil zmago in napovedal, da je sedaj čas, da vrne Franciji, kar mu je dala. "Skupaj bomo napisali novo stran zgodovine. Ta stran, sem prepričan, bo veličastna in lepa," je poudaril. Prebivalci Francije so izbrali spremembo, je dodal Sarkozy, ki je že med predvolilno kampanjo zatrjeval, da želi biti predsednik vseh Francozov.

Royalova priznala poraz

Royalova, ki ji tako ni uspelo uresničiti zgodovinske želje postati prva predsednica Francije, je priznala poraz in napovedala, da bo nadaljevala začeto delo. Volivci so povedali svoje, je dejala in ob tem novemu predsedniku Francije, ki ga poimensko ni imenovala, zaželela vse dobro. "Upam, da bo naslednji predsednik republike izpolnil svojo misijo v službi vseh francoskih prebivalcev," je povedala.

Goreli avtomobili, ranjeni policisti

Royalova je prva ženska, ki ji je uspelo priti v drugi krog na francoskih predsedniških volitvah. 17 milijonom volivcev, ki so ji namenili svoj glas, se je zahvalila ter dodala, da z njimi čuti žalost in bolečino. "Vložila sem vso energijo in bom nadaljevala," jim je dejala. "Nekaj se je dvignilo, kar se ne bo končalo."

Po zaprtju volišč in razglasitvi rezultatov se je v številnih večjih francoskih mestih in predmestjih na ulice podalo več ljudi. Zaradi množičnih demonstracij so morali posredovati policisti, ki so poskušali s solzivcem razgnati protestnike, ki so policijo obmetavali s kamenjem in s steklenicami. Nemirna noč je zahtevala več ranjenih.

Po zaprtju volišč so se v Lyonu zbrali mladi volilci, ki so nasprotovali zmagi Sarkozyja. Protesti so bili tudi v drugih večjih mestih po državi
Po zaprtju volišč so se v Lyonu zbrali mladi volilci, ki so nasprotovali zmagi Sarkozyja. Protesti so bili tudi v drugih večjih mestih po državi FOTO: Reuters

Na pariškem trgu Place de la Bastille se je zbralo okoli 5000 privržencev poražene socialistke Royalove, okoli 300 pa jih je po razglasitvi rezultatov začelo s steklenicami in kamenjem napadati tamkajšnjo policijo. O nemirih poročajo tudi iz mest Marseille, Lille, Bordeaux in Lyon. Več avtomobilov je zagorelo, v incidentih pa je bilo ranjenih več policistov.

Čestitke iz vseh koncev

Francoski volivci predsednika volijo neposredno, njegov mandat pa traja pet let. Predsednik med drugim imenuje predsednika vlade, na njegov predlog tudi imenuje in odstavlja ministre, predseduje ministrskemu svetu, po posvetovanjih s predsednikom vlade ter predsednikoma obeh domov lahko razpusti narodno skupščino. Francoski predsednik igra posebej vidno vlogo tudi v zunanji politiki države. Ta pooblastila bo Sarkozy prevzel, ko se bo Chiracu 16. maja uradno iztekel predsedniški mandat.

52-letni sin madžarskega priseljenca je po zaprtju volišč prejel prve čestitke. Po telefonu ga je poklical dosedanji predsednik Chirac in mu zaželel uspešno delo. Ameriški predsednik George Bush je ob čestitkah izrazil željo, da bodo ZDA in Francija nadaljevale trdno zavezništvo. Čestital mu je tudi britanski premier Tony Blair. Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila prepričanje, da se bo s Sarkozyjem francosko-nemško prijateljstvo nadaljevalo. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa meni, da bo Sarkozy pomagal rešiti institucionalno krizo EU.

Italijanski premier Romano Prodi je izpostavil, da se odnos med Francijo in Italijo ne začenja danes, saj državi že stoletja povezuje skupna usoda. Predsednik španske vlade Jose Luis Rodriquez Zapatero je Sarkozyju prav tako izrekel "najbolj iskrene čestitke" ob zmagi. Čestitkam se je pridružil egiptovski predsednik Hosni Mubarak. Sarkozyjevo zmago je pozdravil tudi slovenski premier Janez Janša.

Janša pričakuje, da bo zmaga konservativnega kandidata olajšala iskanje izhoda iz institucionalne krize Evropske unije. Sarkozyjeva stališča v volilni kampanji so ponujala boljši izhod iz te krize kot stališča njegove protikandidatke, ki je zagovarjala ponovno referendumsko odločanje o tem vprašanju, je danes dejal Janša.


Čestitke Palestincev

Med čestitkami, ki jih je danes sprejemal novoizvoljeni francoski predsednik Nicolas Sarkozy, so bile tudi čestitke Palestincev, libanonskih predstavnikov in afganistanskega predsednika Hamida Karzaja.

"Francija je najboljša prijateljica Afganistana in je pomembno prispevala k varnostnim in obnovitvenim prizadevanjem v Afganstanu," je še dejal Karzaj. Palestinski predsednik Mahmud Abas je izrazil upanje, da se bo tudi po volitvah nadaljevala tradicionalna podpora Francije palestinskemu vprašanju, da si bo Sarkozy prizadeval za umik blokade palestinskih ozemelj in da bo podprl bližnjevzhodni mirovni proces.

Kaj čaka novega predsednika?

Novi predsednik Nicolas Sarkozy s soprogo
Novi predsednik Nicolas Sarkozy s soprogo FOTO: Reuters
Predsednik Janez Drnovšek je danes čestital Sarkozyju ob izvolitvi za predsednika Francije. Kot je v čestitki zapisal Drnovšek, je vesel, da sta Slovenija in Francija dosegli visoko raven prijateljskih odnosov in sodelovanja na različnih področjih. Obdobje, ki prihaja, po njegovih besedah ponuja nove priložnosti za nadgradnjo medsebojnega sodelovanja, so sporočili iz urada predsednika republike. Drnovšek je še prepričan, da lahko Slovenija in Francija pod Sarkozyjevim vodstvom ne samo razvijeta odnose med državama do novih dosežkov, ampak tudi skupaj prispevata k oblikovanju takšnega sveta, ki bo varnejši in bogatejši za današnje in prihodnje rodove.

Sarkozy se bo moral spopasti z nekaterimi resnimi težavami, ki pestijo Francijo. Stopnja brezposelnosti presega osem odstotkov, gospodarska rast pa zadnjih pet let stagnira pri približno 1,5-odstotni letni rasti. Posebno pozornost bo moral nameniti tudi nezadovoljnim priseljencem nižjega sloja, na kar so opozorili neredi leta 2005 v pariških predmestjih in drugod po državi.

Sarkozy, ki je 35-urni delovnik označil za absurdnega in želi z njegovo spremembo Francoze vzpodbuditi, da bi delali več, je med drugim obljubil nižje davke. Zagovarjal je nove ukrepe na področju zaposlovanja, kot so fleksibilnost trga delovne sile, nadzor nad priseljevanjem in povratek k francoskim vrednotam. Ob tem je veliko odzivov sprožil njegov predlog o oblikovanju ministrstva za priseljevanje in narodno identiteto.

Nihče si ne bo podredil ECB

Nemški finančni minister Peer Steinbrueck je danes v Bruslju pred srečanjem s kolegi območja evra na vprašanja glede vpliva izidov francoskih volitev na neodvisnost Evropske centralne banke (ECB) odgovoril, da nova francoska vlada neodvisnosti ECB "ne bo postavljala pod vprašaj".

V času francoske volilne kampanje se je namreč večkrat omenjala vloga ECB pri določanju obrestnih mer. Ključna naloga ECB je namreč ohranjanje stabilnosti cen v območju evra, katerega članica je tudi Slovenija, ne pa tudi gospodarska rast. Zmagovalec nedeljskih volitev v Franciji Nicolas Sarkozy je napovedoval, da bo v prihodnosti postavljal vprašanja v zvezi z denarno politiko ECB, saj je prepričan, da visoke obrestne mere v območju evra ogrožajo gospodarsko rast in povečujejo vrednost evra v primerjavi z dolarjem. Steinbrueck je sicer prepričan, da si ECB ni mogoče kar podrediti.


Evropski tisk o zmagi Sarkozyja

Britanski Daily Telegraph: Po vseh merilih je to zmagovalen dosežek: Nicolas Sarkozy je na predsedniških volitvah zmagal z udobno prednostjo ob nenavadno visoki volilni udeležbi. Sedaj ima nedvomno mandat za radikalne spremembe. Sarkozy pa ni edini, ki je zmagal s pomočjo napovedanih reform. Navada je, da kandidati obljubljajo spremembe. Nazadnje je to storil Jacques Chirac, ki je potem dvanajst let predsedoval med mirovanjem in korupcijo. Sarkozy je medtem šel v podrobnosti. Njegov program obljublja povsem specifične ukrepe, s katerimi naj bi Francijo zbudil iz otopelosti: privatizacija, konec zaposlovanja v javnem sektorju, zmanjšanje davkov in konec 35-urnega delavnika.

Züriški Tages-Anzeiger: Nicolas Sarkozy bi rad spremenil francoski trg delovne sile na način, ki pomeni slovo od francoskega socialnega modela. Njegov projekt, ki se je začel leta 2002, je že tako dozorel, da bi Francija in njeni partnerji lahko upali na konec ohromitve. Če bodo Francozi ponovno pridobili zaupanje in izboljšali slabo rast, bo tudi upanje, da bo prišlo do razrahljanja nacionalnega krča, ki se je večkrat, tudi zaradi Sarkozyja, pokazal med predvolilnim bojem.

Pariška La Tribune: Francozi so se z vsem znanjem o stvari odločili za Nicolasa Sarkozyja in tako spremenili Francijo v osnovi. Sarkozyjev družbeni projekt se radikalno razlikuje od ostalih. Velja skoraj postaviti pod vprašaj dediščino maja 1986 - izziv za Francijo, ki je naivno odvisna od pretekle slave. To je projekt preloma. In za ta prelom so se volivci v nedeljo jasno odločili. Sedaj mora biti ta tudi udejanjen. Sarkozyju so volivci pustili proste roke, sedaj mora hitro in krepko ukrepati.

Italijanska La Repubblica: Francija je v nedeljo zvečer vstopila v obdobje Sarkozyja. Z nedvoumno večino je desnosredinski kandidat postal šesti predsednik pete francoske republike. Za Francoze pomeni to konec obdobja Mitterand - Chirac, ki je trajalo več kot četrt stoletja in ki je medtem s pomočjo utrujenih in preživelih protagonistov dobilo siv videz. Sedaj je na oblast prišla nova generacija, ki jo pooseblja Nicolas Sarkozy in ki se je osvobodila starega vzorca.

Der Standard: Sedaj je vprašanje, kako je Sarkozy voljan in v položaju, da izpolni obljubo o "rešitvi moralne krize v Franciji". Dela je dovolj, od reševanja velike zadolžitve države, pomanjkljive integracije mladih na trg delovne sile do nerešenih problemov predmestij. Da bi vse to izpeljal, bi se moral Sarkozy najprej dejansko preobraziti v tistega predsednika vseh Francozov, kot dejansko hoče biti. Zato potrebuje integrativen politični stil, ki ga je doslej negoval. Predvsem s svojimi obljubami o varnosti in čistkah je Sarkozy zavzel desno pozicijo. Pot od tu do državnika, ki se mu zaupa, da bo državo spravil iz krize, je še zelo daleč.

Rzeczpospolita: Čeprav je Nicolas Sarkozy zmagal le zaradi pomanjkanja boljših kandidatov, je njegova zmaga upravičena. Večina volivcev se strinja z njegovim programom, s katerim naj bi obudil državo. Francozi niso hoteli, da Segolene Royal materinsko skrbi zanjo. Sarkozy se ni odpovedal nacionalni ali ideološki identiteti. Utrdil je desnico in razširil njen okvir. Royalova je zašla z leve strani proti desnici, taktična sprememba pa je razumljiva. Toda Royalova je storila hude napake. Njen strah pred porazom je razumljiv, ni pa sprejemljiv način, na katerega je ta strah izrazila. Pritisk z eksplozijo v predmestnih četrtih, kjer živijo priseljenci, v primeru zmage nasprotnika je bil škandal.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
09. 05. 2007 18.53
Pomi . Ja ,ja sam francozi se ne gredo socijalizem . So hitr začel prodajat državna podjetja, ker drgač bi pa pomoje ob še ukrepih , ki so klasične socijalistične res lohk ZAPLUŽL V TAPRAV SOCIJALIZEM ! Niso nori da se bodo šli taprav socijalizem ! To je vaba za volilce !
indijaner@email.si
09. 05. 2007 10.56
Kakšna sramota in žalost, da ni zmagala Segolene!
jackoo
09. 05. 2007 10.52
Sarkozy. O.K. čas bo pokazal svoje ampak tole od palestincev mi pa ni ravno všeč.. hm.. sicer pa eee kosir_maks kaj spet pišeš ... pa ti si mi :)))
pomi@auspuh.com
09. 05. 2007 10.47
Sicer je poanta v tem, da ti maks ni jasno, kaj je to socializem. To recimo nima z rdečo zvezdo nobene veze. Ker se gredo socializem celo Francozi, torej Evropejci in to celo javno priznavajo, upam, da bo to dejstvo zmanjšalo tvoje strahove. Sicer pa meni socializem niti ni simpatičen.
pomi@auspuh.com
09. 05. 2007 10.33
kosir_maks če definiram bolj precizno: velika večina velikih podjetij, torej od Renaulta dalje. Statistika niti ni pomembna saj je lastništvo običajno posredno preko bank, skladov. Bolj pomembno bi bilo število delavcev v teh podjetjih. Moja informacija je direktno od Francozov s katerimi sem delal. Razlog za privatizacijo si napisal že sam.
kosir_maks
09. 05. 2007 08.18
Kakšna velika večina podjetij v državni lasti ! Del poročila iz 2005 leta ! Privatizacija v Franciji še ni končana. Nekatera strateška podjetja je država že privatizirala, zaradi previsokega proračunskega primanjkljaja pa se obeta nadaljnja privatizacija, saj ima država večinski delež še v približno 1500 podjetjih. Letos naj bi se umaknila iz družb Areva, Sanef, SAPRR, Air France-KLM, napovedana pa je tudi privatizacija Electricite de France in Gaz de France. Zakonodaja o tujih vlaganjih je zelo liberalna. Načeloma za naložbe zadostuje obvestilo ustreznemu organu, praviloma ministrstvu za finance, ali pa pismo o nameri. Francoska agencija za mednarodne investicije (AFII) nudi pomoč pri poslovnih odločitvah investitorjem, pomaga pri iskanju primerne lokacije, partnerjev in posreduje pri državni oziroma javni pomoči. Pomi : Zelo rad bi dobil tvoje podatke ali od kje jih črpaš, da kvasiš neumnosti !
kosir_maks
08. 05. 2007 18.32
Vem da ima tudi v Renault-u država velik delež , pa železnice, elektrarne ,...itd , vendar koliko delež znaša v procentih ?
kosir_maks
08. 05. 2007 18.29
Res bi prosil za podatke , kolikšen je delež podjetij Francije v državni lasti !
nintendo64@email.si
08. 05. 2007 15.59
kosir_maks: Francija ima zakonsko zaščitenih 20 najpomembnejših njihovih podjetij, da ostanejo v francoskih/državnih rokah. Kar je edino pravilno. Mislim, da ukinitev 35 urnega delavnika ni realna. Francija ni samo Francija, ampak je še 1,5 milijona ljudi v njihovih tropskih čezmorskih ozemljih. Ker sem kar nekaj časa bil tam, bi 40 urni delavnik tam dejansko pomenil, da delajo od teme do teme (temno je tam že ob 18.uri po lokalnem času in to celo leto), kar pa je absurdno za življenje ljudi.
Vegos
08. 05. 2007 15.44
Seveda pa Francozi raje svoj denar tja pumpajo namesto da bi se odrekli nekaj zaplatam zemlje, ane...
nintendo64@email.si
08. 05. 2007 15.41
roko: včasih je bilo mogoče res, da so francozi izsesavali kolonije. Danes pa je obratno. Ta njihova čezmorska ozemlja so velik pritisk za njihov in naš, evropski proračun. Njihova ozemlja dobijo toliko nepovratnih sredstev, da je joj. Povrhu vsega še Francozi vedno aktivno finančno pomagajo svojim bivšim kolonijam v Afriki. Tak so to prej breme kot korist...
kosir_maks
08. 05. 2007 15.33
Pomi : V Franciji ,da je velika večina podjetij v državni lasti ?? Vem , da so železence in elektrarne ,..... Se bom mal pozanimu !
Vegos
08. 05. 2007 15.21
(Opomba: Uporabljam retoriko socializem/komunizem ker je to splošna retorika, moje mnenje je še vedno da ni šlo z akomunizem temveč za kvazikomunizem)
Vegos
08. 05. 2007 15.20
Za ponazoritev: SOCIALIZEM bi učil, da je proletariat temelj družbe, v kateri pa bi vsi delovali enakopravno. KOMUNIZEM je deloval kot da je proletariat v bistvu kar vsa družba kar je je, in bi morali vsi delovat identično. To je huda razlika.
Vegos
08. 05. 2007 15.18
V bistvu, ne. Stalinizem ima s "pravim" socializmom toliko skupnega kot Sadam Husein s konjskimi dirkami :D
pomi@auspuh.com
08. 05. 2007 15.16
Seveda si kosir_maks še enkrat dokazal, da ti ni niti malo jasno kaj je kaj in da so vsi tvoji antikomunistični posti čisto navadno natolcevanje. Sicer če pogledamo Francijo, se vidi, da je velika večina podjetij v državni lasti. To je npr. socialistična ideja in ne ukinitev strankarskega sistema in podobni štosi. Ravno Francija je država, kjer kapital in profit ni na prvem mestu. Pa tudi privatna lastnina ni tako zelo sveta od nekdaj. Francija je na hitro razlastila svojo buržuazijo in tudi cerkev. Od takrat niti najbolj zadrtim desničarjem ne pride na pamet kakšna denacionalizacija. Lečitev cerkve od države pa je itak popolna.
kosir_maks
08. 05. 2007 15.13
Normalno zato pa se je neški imenoval " Nacionalni " Torej se strinjava da je največja svinjarija v prejšnem stoletju producirana iz idej SOCIJALIZMA ! Hitler in Stalin Do junija 41 sta bla še zaveznika ! Skupaj sta zavzela Poljsko !
Vegos
08. 05. 2007 14.52
Hja, v bistvu je bilo v celem svetu tako. Tudi v Ameriki so jim rekli "the nazis". Morda imaš prav, da gre za nek način poskus čimbolj očitnega ločevanja nacizma od socializma - me niti ne bi presenetilo, glede na to da je en bil na zmagovalni, drugi p ana poraženi strani. Samo je na nek način logično, veš, nacizem si je prizadeval za neko čisto raso, za vodilno vlogo Nemčije, socializem pa je deloval na načelu "Proletarci vseh dežel, združite se!", torej sta bila različno zastavljena. Vsaj v začetku, pred prihodom Stalinovega totalitarizma.
kosir_maks
08. 05. 2007 14.47
Ne vem točno če tole vse drži ko govoriš o social policy, society,...ipd, vendar najbrž se strinjaš , da smo pri nas v bivšem sistemu raje omenjali nacizem kot pa z pravim imenom Nacional socijalizem ( NAZIONAL SOCIALISMUS ) Le zakaj ?
Vegos
08. 05. 2007 13.48
Neuki, nedosledni ali pa...glede na to da marsikdaj taki politiki SAMI SEBE oklicujejo za socialiste, čeprav v resnici to niso ampak so še vedno precej kapitalistično usmerjeni....