Tujina

Sarkozy tudi uradno kandidat

Pariz, 14. 01. 2007 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Glavna tekmica Nicolasa Sarkozyja na aprilskih predsedniških volitvah bo socialistka Segolene Royal.

Ministrica Michele Alliot-Marie se je odločila, da na volitvah Sarkozyja ne bo izzvala
Ministrica Michele Alliot-Marie se je odločila, da na volitvah Sarkozyja ne bo izzvala FOTO: Reuters

Francoski notranji minister Nicolas Sarkozy je bil na današnjem kongresu svoje stranke, vladajoče desne Unije za ljudsko gibanje (UMP), uradno potrjen za kandidata na aprilskih predsedniških volitvah. Minister je bil edini, ki se je potegoval za kandidaturo, zato glede njegove zmage pravzaprav ni bilo dvoma. Rezultati glasovanja, na katerem so lahko v zadnjih 12 dneh preko interneta sodelovali vsi člani stranke, teh je skoraj 340.000, so pokazali, da ga je podprlo kar 98 odstotkov volivcev.

Segolene Royal
Segolene Royal FOTO: Reuters

Rezultate glasovanja, prvega v zgodovini Francije, ki je potekalo izključno preko interneta, so prebrali danes ob navdušenem aplavzu več deset tisoč udeležencev kongresa. Kongres je sicer stranko stal okoli 3,5 milijona evrov.

"Vse svoje življenje sem sanjal, da bi bil koristen za Francijo, za mojo državo, za moj narod. Danes ste mi dovolili, da uresničim vsaj prvo stopnjo teh sanj," je v slavnostnem govoru poudaril Sarkozy. Obenem je izrazil hvaležnost "vsem, ki so njega, skromnega Francoza mešane krvi, naučili ljubiti Francijo in biti ponosen na to, da je Francoz".

Sarkozy se bo na predsedniških volitvah boril za sedež, na katerem že 12 let sedi Jacques Chirac. Njegova glavna tekmica bo socialistka Segolene Royal. Večina volivcev upa, da bo novi predsednik poiskal novo pot za Francijo, katere državljane vse bolj skrbi njihova prihodnost v Evropi in svetu, da se bo znal zoperstaviti ekonomskemu izzivu, ki ga predstavlja Kitajska, ter rešiti problem brezposelnosti črncev, Arabcev in muslimanov.

Sarkozy državljanom obljublja, da jim bo kot predsednik zagotovil prekinitev s preteklostjo. Zavzema se za tesnejše vezi Francije z ZDA ter velja za zagovornika evra in Evropske unije. Javnomnenjske ankete kažejo, da bi se na volitvah lahko kot edini kandidat desnice uspešno zoperstavil Royalovi, ki utegne postati prva predsednica Francije.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.