Tujina

Sarkozy skuša 'razumeti' Rusijo

Moskva, 09. 10. 2007 22.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Francoski predsednik Sarkozy je začel uradni obisk v Rusiji, kjer bo 'skušal razumeti' Rusijo, kot je dejal pred srečanjem s Putinom.

Nicolas Sarkozy in Vladimir Putin
Nicolas Sarkozy in Vladimir Putin FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je začel prvi uradni obisk v Rusiji. Pred delovno večerjo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v predsedniški rezidenci v predmestju Moskve je Sarkozy dejal, da je v Moskvo prišel, da bi "poslušal in razumel" Rusijo.

Predsednika se bosta na uradnih pogovorih sestala v sredo, ko je predvidena tudi novinarska konferenca.

"Francija razume željo Rusije, da bi na mednarodnem prizorišču znova dobila položaj, ki ji pripada. Razumem vas in upam, da boste sprejeli tudi naša prepričanja," je dejal Sarkozy. "Francija želi biti prijateljica Rusije, z velikim zanimanjem spremlja napore Rusije v smeri razvoja. Francija želi poslušati in razumeti. Za mir v svetu si moramo prizadevati skupaj," je dejal.

"Francija je bila, je in upam, da bo tudi ostala, posebna partnerica Rusije v Evropi in svetu," pa je dejal Putin in izpostavil, da se odnosi med državama dobro razvijajo.

Putin je maja Sarkozyju šele z dvodnevno zamudo čestital za izvolitev na položaj predsednika, kar kaže, da je Moskva slabo sprejela kritike Sarkozyja na račun njenega ravnanja v Čečeniji, ki jih je izrekel med volilno kampanjo. Sarkozy je bil sicer doslej večkrat kritičen do Moskve, med drugim jo je opozoril na "naloge" na področju demokracije. Odnosi med državama so se tako od nastopa Sarkozyja ohladili.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.