Tujina

Sarkozy ni več minister

Pariz, 26. 03. 2007 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski notranji minister je odstopil s položaja. Medtem so ob zborovanju kandidata Le Pena izbruhnili spopadi.

Notranji minister v odstopu Nicolas Sarkozy, premier Dominique de Villepin in Francois Baroin, ki bo zamenjal Sarkozyja
Notranji minister v odstopu Nicolas Sarkozy, premier Dominique de Villepin in Francois Baroin, ki bo zamenjal Sarkozyja FOTO: Reuters
Nicolas Sarkozy se bo posvečal predsedniški kampanji
Nicolas Sarkozy se bo posvečal predsedniški kampanji FOTO: Reuters

Francoski notranji minister Nicolas Sarkozy je danes odstopil z mesta ministra, da bi se posvetil svoji predsedniški kampanji. Kot novi notranji minister ga je zamenjal Francois Baroin, ki je bil pred tem minister za prekomorske teritorije, so sporočili iz urada francoskega predsednika Jacquesa Chiraca.

V podobni zamenjavi je nekdanji minister za družino Philippe Bas na mestu ministra za zdravje zamenjal Xavieja Bertranda, ki se bo odslej posvetil delu tiskovnega predstavnika za Sarkozyja. Slednjega je pretekli teden v kandidaturi za prihodnjega francoskega predsednika podprl tudi Chirac.

52-letni Sarkozy, kandidat vladajoče Unije za ljudsko gibanje (UMP), je bil dolga leta Chiracov sodelavec, a so se v zadnjih letih odnosi med njima ohladili. Vseeno pa je Sarkozy priznal, da mu bo Chiracova podpora pri volivcih koristila. V bitki za predsedniški stolček sicer Sarkozy trenutno vodi pred 53-letno socialistko Segolene Royal in kandidatom desnosredinske Zveze za francosko demokracijo (UDF) Francoisom Bayroujem.

V Toulouseu spopadi med policijo in protestniki

Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen FOTO: Reuters

Iz Toulousea medtem poročajo o spopadih med policijo in protestniki ob predvolilnem zborovanju skrajnega desničarskega kandidata Jean-Marie Le Pena.

Spopadi so izbruhnili potem, ko policisti kakšnih 300 protestnikov niso spustili na prizorišče zborovanja. Razjarjeni Le Penovi nasprotniki so zato policiste, ki so se branili s solzivcem, napadli s steklenicami, zagorelo je tudi nekaj smetnjakov. V spopadih je bil en policist ranjen, 12 najbolj razgretih protestnikov so aretirali.

Toloulčani skrajnega desničarja Le Pena, ki je v predsedniški bitki po javnomnenjskih raziskavah trenutno četrti, v svojem mestu ne želijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.