Tujina

Sarkozy ni prepričal Putina

Moskva, 10. 10. 2007 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Vladimir Putin je po pogovorih s francoskim kolegom Nicolasom Sarkozyjem ostal pri svojih stališčih glede Irana.

Putin je po pogovorih s Sarkozyjem glede Irana ostal pri svojih stališčih
Putin je po pogovorih s Sarkozyjem glede Irana ostal pri svojih stališčih FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je po pogovorih s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem v Moskvi ostal pri svojih stališčih glede Irana. "Nimamo informacij, da bi Iran želel proizvajati jedrsko orožje, ampak je pripravljen na nadaljnje sodelovanje z mednarodno skupnostjo glede svojega jedrskega programa," je po pogovorih v Kremlju med prvim uradnim obiskom Sarkozyja v Rusiji dejal Putin.

"Nimamo takšnih objektivnih podatkov, zato izhajamo iz stališča, da Iran nima načrtov" za proizvodnjo jedrskega orožja, je dejal Putin, poudaril pa, da delijo zaskrbljenost svojih partnerk in da si želijo, da bi bili načrti Irana bolj transparentni. Po njegovi oceni je Iran v zadnjih letih storil korake v tej smeri, Rusija pa je glede tega vprašana pripravljena "razviti tesno sodelovanje z evropskimi partnerji".

Moskva podpira Teheran, ki zavrača obtožbe Washingtona in EU, da se za njegovim civilnim jedrskim programom skriva vojaški. Rusija, stalna članica VS ZN s pravico veta, pa tudi ne želi podpreti pozivov zahodnih držav k okrepitvi sankcij proti Iranu, ker ni ustavil dejavnosti bogatenja urana.

Sarkozy, ki je po prvih pogovorih s Putinom v torek zvečer dejal, da sta uspela zbližati stališča glede Irana, je po pogovorih v Kremlju dejal, da je izražena pripravljenost Putina na sodelovanje pomembna, saj lahko obstajajo razlike "glede analize". Putin pa je še izrazil upanje, da se bodo odnosi med Francijo in Rusijo okrepili v času francoskega predsedovanja EU v drugi polovici leta 2008.

Rusija mora sprejeti politične svoboščine

Sarkozy je na predavanju v Moskvi na državni tehnični univerzi pred tem poudaril, da mora Rusija sprejeti politične svoboščine. Na novinarski konferenci s Putinom pa je dejal, da Francija ne želi nikomur dajati lekcij. "Priznavam in razumem ruske posebnosti, Putinu sem o določenih vprašanjih iskreno predstavil svoja prepričanja," je dejal francoski predsednik. Potrdil je še, da se bo v Moskvi srečal tudi z nevladno organizacijo Memorial, ki spremlja predvsem kršitve človekovih pravic v Čečeniji.

Glede vprašanja statusa Kosova je Sarkozy pozval evropske države k enotnosti, saj gre za "predvsem evropsko vprašanje", izpostavil je tudi pomen tega, da ostanejo razprave z ruskimi prijatelji odprte. Putin se o vprašanju ni izrekal, dejal je le, da sta s francoskim predsednikom govorila tudi o tem.

Putin je še pozdravil rast trgovinskih odnosov med državama, Sarkozy pa je sporočil, da so francoska podjetja pripravljena odkupiti deleže v ruskem plinskem gigantu Gazprom, ki je v večinski lasti države. Gazprom in francosko zasebno podjetje Total sta sicer letos podpisala dogovor o skupnem razvoju ruskega naftnega pola Šokman.

Francoski predsednik je v Moskvo prispel v torek
Francoski predsednik je v Moskvo prispel v torek FOTO: Reuters


Po vljudnostnem uvodu, odločen epilog

Sarkozy je na prvi obisk v Rusijo po prevzemu položaja maja prispel v torek, ko se je v predmestju Moskve sešel s Putinom na večerji v predsedniški rezidenci Novo Ogarjovo. Po večerji je dejal, da sta s Putinom zbližala stališča glede vprašanja Irana in Kosova in da sta zbližala stališča. Putin po srečanju ni dal izjav, je pa pred srečanjem dejal, da je "Francija bila, je in upam, da bo tudi ostala, posebna partnerica Rusije v Evropi in svetu".

Glede Kosova je Sarkozy takrat povedal, da je pri Putinu "ugotovil pripravljenost, da ne bo zaprl vrat rešitvi, s katero se bo mogoče izogniti ponižanju". Dodal je, da sta "govorila o poti, ki bi lahko približala naša stališča".

Kot je še povedal Sarkozy, sta govorila tudi o stanju človekovih pravic v Rusiji, še posebej o lanskem umoru do Kremlja kritične ruske novinarke Ane Politkovske in vojni v Čečeniji. "O zadevah sva se pogovarjala dovolj podrobno in umirjeno," je dejal. Kot je povedal, mu je Putin pojasnil, da ima Rusija svoje posebnosti in da se spreminja ter da je treba ta razvoj podpreti. Po Sarkozyjevem mnenju je ruska družba zelo napredovala, je pa "škoda, da to lahko kompromitirajo določena ravnanja".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Celzij
10. 10. 2007 14.04
Kaj Niko, ni bilo nobene vodke, da bi bil pijan kot cegla.