Tujina

Sarkozy: Nekatere skrbi nasprotnikov so legitimne

Pariz, 29. 10. 2010 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy kljub splošnemu nezadovoljstvu v državi ostaja neomajen v svoji nameri glede pokojninske reforme. Kljub temu priznava, da so nekateri pomisleki "legitimni".

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Po številnih, tudi nasilnih protestih, s katerimi so Francozi izražali ogorčenje nad pokojninsko reformo, predsednik Nicolas Sarkozy ostaja neomajen v svoji nameri. Danes je v Bruslju znova zatrdil, da bo podpisal zakon, ki ga je ta teden sprejel francoski parlament. Sicer je priznal, da so nekatere skrbi nasprotnikov reforme "legitimne" in da jim bo prisluhnil ter jih rešil, ni pa povedal kako.

O pokojninski reformi, ki bo v Franciji dvignila minimalno starost za upokojitev s 60 na 62 let in bo predvidoma začela veljati z novim letom, se sicer obeta še presoja pred ustavnim sodiščem.

Sindikati medtem napovedujejo nadaljevanje protestov, ne glede na to, da francoska politika nadaljuje reformo brez večjih kompromisov. Tako se Franciji še naprej napovedujejo podobne motnje v prometu in oskrbi z gorivom kot v preteklih tednih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.