Tujina

Sarkozy: Nasilje naj se konča

Pariz, 24. 03. 2008 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sarkozy poziva kitajskega kolega k dialogu s predstavniki dalajlame. Nasilje naj se konča, pravi Sarkozy.

Sarkozy poziva k dialogu med Pekingom in predstavniki dalajlame.
Sarkozy poziva k dialogu med Pekingom in predstavniki dalajlame. FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je danes pozval kitajskega kolega Hu Jintaa, naj Kitajska pokaže "zadržanost in naj konča nasilje v Tibetu z dialogom".

Kot je sporočil predstavnik tibetanske vlade v indijskem izgnanstvu v Dharamshali, Sadhong Rinpoche, naj bi bilo 130 ljudi ubitih v celem Tibetu. Gre pa za njihove podatke, ki so jih dobili s terena, je dejal.

Tibetanska vlada v izgnanstvu je sicer prejšnji teden navedla, da je bilo v spopadih po protestih ubitih 99 ljudi. "To pa ne pomeni, da gre nujno za nove žrtve. Morda gre zgolj za podatke, ki jih prej nismo imeli," je dejal Rinpoche. Pri tem je sicer dodal, da bi bilo končno število žrtev lahko še višje.

Tibetanska vlada v izgnanstvu je danes sporočila, da je bilo v zatrtju protestov na Tibetu ubitih 130 ljudi.

Sarkozy pisal Huju

Kot so medtem sporočili iz Elizejske palače, je zaradi nasilja na Tibetu kitajskemu predsedniku Huju pisal francoski predsednik Sarkozy in izrazil "pretresenost zaradi tragičnih zadnjih dogodkov". Pri tem je pozval k dialogu med Pekingom in predstavniki dalajlame, "tako da bi lahko vsi Tibetanci zaživeli polno svojo kulturno identiteto znotraj Ljudske republike Kitajske".

Poziv Riceove

Podobno je Peking k dialogu z dalajlamo in k zadržanosti pozvala tudi ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice, kajti zgolj dialog lahko prinese trajnejšo rešitev. Kot je dejala, bi moral Peking najti "bolj fleksibilno politiko do Tibeta".

Riceova je sicer v Washingtonu sprejela indijskega kolega Pranaba Mukherjeeja, s katerim sta govorila tudi o Tibetu. Kot je povedala Riceova, sta se zavzela, "da nasilje ni sprejemljivo", k temu pa sta pozvala obe strani.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eBuddy
25. 03. 2008 12.32
odgovor na padec priljubljenosti.
izbruh@gmail.com
25. 03. 2008 09.06
En kljukec poziva drugega...