Tujina

Sarkozy najverjetnejši zmagovalec

Pariz, 15. 04. 2007 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Javnomnenjske raziskave zmago na volitvah v Franciji še naprej pripisujejo Nicolasu Sarkozyju.

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy FOTO: Reuters

Francija je danes vstopila v zadnji teden predvolilne kampanje pred prvim krogom predsedniških volitev, ki bo potekal prihodnjo nedeljo. Javnomnenjske raziskave zmago na volitvah še naprej pripisujejo kandidatu Unije za ljudsko gibanje (UMP) Nicolasu Sarkozyju, vendar je o zagotovljeni zmagi še prezgodaj govoriti.

Sarkozy se je na vrh javnomnenjskih raziskav, opravljenih od januarja do danes, zavihtel kar v 102 od skupno 104. Sledijo mu kandidatka socialistov Segolene Royal, desnosredinski Francois Bayrou in skrajni desničar Jean-Marie Le Pen. A okoli 40 odstotkov volivcev je še neodločenih, opozarjajo analitiki.

Največ možnosti za uvrstitev v drugi krog predsedniških volitev javnomnenjske raziskave pripisujejo Royalovi, ki pa je le nekaj odstotnih točk pred Bayroujem. Le Pen, ki ga raziskave uvrščajo na četrto mesto, poudarja, da je njegova podpora podcenjena, saj skrajno desni volivci v raziskavah ne navajajo, da bodo glasovali zanj.

Francozinje in Francozi bodo na volitvah prihodnjo nedeljo izbirali naslednika 74-letnega predsednika Jacquesa Chiraca.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.