Tujina

Sarkozy grozil z izstopom Francije

Madrid, 14. 05. 2010 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sarkozy naj bi z grožnjami, da bo Francija izstopila iz območja evra, izsilil soglasje pri odobritvi pomoči Grčiji. Tako vsaj piše El pais, ki se sklicuje na navedbe španskega premierja.

Sarkozy naj bi grozil z izstopom Francije iz evroobmočja.
Sarkozy naj bi grozil z izstopom Francije iz evroobmočja. FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je na nedavnem vrhu evroskupine zagrozil z izstopom Francije iz območja evra, če voditelji držav z evrom ne bodo podprli izrednih ukrepov za ohranitev stabilnosti območja evra, v današnji izdaji piše španski časnik El Pais, ki se sklicuje na domnevne izjave španskega premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera.

El Pais povzema besede regionalnih voditeljev iz socialistične stranke, s katerimi se je Zapatero sestal ta teden, da bi jim orisal krizne razmere v območju evra in tako pridobil njihovo podporo pri varčevalnih ukrepih, ki jih je v sredo sprejela španska vlada.

Zapatero naj bi regionalnim voditeljem iz svoje stranke povedal, da je na vrhu evroskupine v noči s petka na soboto prišlo do jasne ločnice med Francijo, Italijo in Španijo na eni strani in Nemčijo na drugi glede vprašanja pomoči Grčiji in vzpostavitve mehanizma za zagotovitev stabilnosti evra.

Po enem od pričevanj s sestanka Zapatera s svojimi regionalnimi prvaki naj bi španski premier nočno dogajanje v Bruslju opisal z besedami, da je Sarkozy zahteval soglasje vseh glede tega, da pomagajo Grčiji po svojih močeh, ali pa bo Francija premislila o svojem položaju v območju evra.

Ogroženo tradicionalno francosko-nemško zavezništvo?

Drug udeleženec srečanja naj bi novinarjem El Paisa Zapaterove besede povzel tako, kot da je Sarkozy s pestjo udaril po mizi in zagrozil z izstopom iz evrskega območja, če Nemčija ne bo presegla svojih pomislekov glede pomoči Grčiji in drugim ranljivim državam v območju evra.

Po tretjem pričevanju pa naj bi Francija, Italija in Španija oblikovale združeno fronto proti Nemčiji, Sarkozy pa naj bi nemški kanclerki Angeli Merkel celo zažugal, da bo prelomil tradicionalno francosko-nemško zavezništvo, ki je temeljni kamen evropskega združevanja.

Po četrtem pričevanju, ki francoskega predsednika prikaže v bolj razmišljujoči luči, pa naj bi se Sarkozy na nočnem srečanju voditeljev vprašal: "Če se v tem trenutku, pri vsem tem, kar se dogaja, Evropa ni sposobna združeno odzvati, potem evro nima smisla."

V Madridu sozanikali, da naj bi Zapatero dal tovrstne izjave. Pisanje El Paisa "ne sloni na nobenih temeljih", so zatrdili viri pri španski vladi.
 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_karn
17. 05. 2010 20.21
Mislim da Nemčiji glede na njeno gospodarsko moč, malokdo lahko žuga in grozi. Naj se oblikuje fronta proti nemčiji (italija francija španija), samo dve od teh držav sta podobne grčiji tako da ta fronta ne bo dolgo vzdržala. Se pa človek začudi kako krhek je cel sistem, tako ekonomski kot naravni... Divje naložbe brez kritih kreditov lahko v najslabšem primeri pripeljejo v vojne, da o naravnih sistemih ne govorimo; vulkan na islandiji "podre kupček" pa je že pol evropskega in ameriškega letalstva prizemljenega :).
servo.marcus
15. 05. 2010 17.21
Imamo toliko ekonomistov, pa ne morejo določiti zgornje meje plače v Grčiji? EU mora delovati usklajeno in povezovalno, ter "stabilizirati" Grčijo.
krivulja
14. 05. 2010 21.38
Sarkozy naj malo zmanjša izdelavo orožja v Franciji in potem naj izsiljuje,če bo imel kaj.
Der Kaiser
14. 05. 2010 21.05
itak da je izsiljeval... saj je grčija največ dolžna nemškim in francoskim banka! Torej pomaga sam sebi
nimus
14. 05. 2010 20.30
pogrešam SIT je vsaj nekaj veljalo
mato333
14. 05. 2010 20.13
fora je da so so francoske banke pokupile vecino grskih obveznic,zato je sarkozi izsili denar za grcijo ker s tem posredno resuje svoje domace banke v franciji..ce propadejo vse grske banke po z njimi potonilo se veliko francoskih
migi
14. 05. 2010 19.50
Nekaj je že res na tem!!!Samo naši prfriganci nas raje skubijo, se potem drugje tolčejo po prsih...mi smo pa.....doma pa naredijo eno velko kalvarijo!Avtohtoni slovenski pav, naj mu že enkrat spodrsne....pa če prav razmišljam...to ni niti tako daleč!!!!
skydrol7
14. 05. 2010 19.48
Nicholas Sarkozy ima prav .... EU mece ta denar v Grcijo brez vsake garancije da se bo stanje tam izboljsalo.... Grki pa OPA - naprej..................zapravljat !
_dolfi_
14. 05. 2010 19.40
kaj ta Sarkozy pametuje...Grčija...naj sama reši svoj problem...ne pa da bodo evrospske države plačevale svoj lasten denar...nekim zapravljivim grkom...
enadve
14. 05. 2010 19.40
Da bi živeli vsi spet vsak za sebe, razvoj evropskih držav da bi drastično padel ter 60let naporov za gospodarsko močno Evropo, da bi propadli? Ne hvala. Lp --------------- rageinblack 14.05.2010... 19:25 Vsi bi mogli izstopit iz evro območja in tudi iz EU.
rageinblack
14. 05. 2010 19.25
Vsi bi mogli izstopit iz evro območja in tudi iz EU.