Tujina

'Odlično sem spal. Kaj pa vi?'

Zagreb, 02. 07. 2009 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ivo Sanader se je udeležil še zadnje seje vlade v vlogi premierja. Zahvalil se je vsem sodelavcem, novinarjem, "ki so stali, ko smo mi sedeli", in celotnemu hrvaškemu narodu.

Vlada Iva Sanaderja, ki je včeraj presenetljivo odstopil z mesta hrvaškega premierja, se je danes še zadnjič sestala. Sanader je bil dobro razpoložen in se ni izmikal novinarskim vprašanjem. "Dobro sem spal. Pa vi?" je odgovoril, ko so želeli vedeti, kako se počuti.

“V čast mi je bilo sedeti tukaj in voditi vlado,” je po rednem delu zasedanja dejal Sanader in se zahvalil vsem sodelavcem po vrsti, pa tudi novinarjem in kamermanom, “ki so ves čas stali, ko smo mi sedeli”. “Zahvaljujem se tudi hrvaškim državljanom, ki so nam dali svoje zaupanje. Zagotavljam vam, da vam bo vlada tudi v drugačnem sestavu še naprej služila,” je dejal. “Pravkar sem se srečak s (predsednikom Stipetom) Mesićem. Upam, da bodo vsi postopki hitro stekli, da ne bi bilo različnih špekulacij in zahtev po izrednih volitvah,” je nadaljeval. 

Doslej je veljalo, da vlada razpade takoj, ko sabor sprejme odstop premierja. Na današnji seji pa so sprejeli spremembo tega zakona, tako da bo vlada lahko do imenovanja nove opravljala tekoče posle, čeprav Sanader že ne bo več premier.

Med zasedanjem vlade sta si odhajajoči premier Ivo Sanader in njegova najverjetnejša naslednica jadranka Kosor ves čas nekaj šepetala, piše Jutarnji list.
Med zasedanjem vlade sta si odhajajoči premier Ivo Sanader in njegova najverjetnejša naslednica jadranka Kosor ves čas nekaj šepetala, piše Jutarnji list. FOTO: Reuters

Kakšna bo nova vlada?

Potem ko je oznanil svojo odločitev, se je Sanader udobno zleknil v svoj najljubši fotelj v pisarni predsednika vlade in pojedel kos torte, ki mu jo je prinesla Jadranka Kosor, so povedali njegovi najbližji sodelavci. Kosorjeva je včeraj praznovala 56. rojstni dan.

Z odstopom Iva Sanaderja z mesta hrvaškega premierja je mandat potekel tudi njegovi vladi. A Hrvatom ne bo treba dolgo čakati na novo. Sabor bo o njej glasoval že jutri, Sanader pa je še pred odstopom zagotovil podporo vseh koalicijskih strank in manjšinskih poslancev. To pomeni, da bo postopek v saboru le formalnost, Jadranki Kosor, ki jo je izbral za naslednico, pa se ni bati, da je ne bi potrdili.

Kosorjeva, ki je v zadnjem desetletju veljala za Sanaderjevo najtesnejšo sodelavko in zaveznico, bo s tem postala prva premierka samostojne Hrvaške. Sestava njene vlade je bolj ali manj že znana. V njej naj bi bilo pet novih in deset starih obrazov, piše Jutarnji list.

Med ministri, ki naj bi ostali še iz Sanaderjeve vlade, so Božo Biškupić (kultura), Marina Matulović-Dropulić (okolje in prostor), Gordan Jandroković  (zunanje zadeve), Branko Vukelić (obramba), Tomislav Karamarko (notranje zadeve), Božidar Kalmeta (pomorstvo, promet in zveze), Ivan Šimonović (pravosodje),  Damir Polančec (gospodarstvo),  Darko Milinović (zdravstvo) in Damir Bajs (turizem).

Je Ivo Sanader preprosto stisnil rep med noge ali je zadaj kaj več?
Je Ivo Sanader preprosto stisnil rep med noge ali je zadaj kaj več? FOTO: Reuters

Dosedanja državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Bianca Matković, ki podobno kot Kosorjeva spada med Sanaderju najbližje kadre, naj bi postala ministrica brez listine, odgovorna za evropske integracije. Božidar Pankretić naj bi se z ministrstva za kmetijstvo preselil na mesto podpredsednika vlade. Na ministrskem stolčku naj bi ga nasledil Petar Čobanković, ki je to delo že opravljal. Še vedno pa iščejo naslednika za ministra za izobraževanje Dragana Primorca, ki odhaja iz vlade. Omenjata se predvsem dve imeni: nekdanja županja Dubrovnika Dubravka Šuica in podpredsednik Sanaderjeve vlade Slobodan Uzelac. Z vprašanji vojnih veteranov naj bi se po novem ukvarjal Tomislav Ivić, medtem ko naj bi na Sanaderjevo izrecno željo Davorin Mlakar postal minister za javno upravo. Izbor naj bi presenetil tudi njega samega.

Vse to naj bi kazalo, da se Sanader vplivu na delo vlade ne namerava odpovedati. To pa ni pogodu hrvaški opoziciji, ki zahteva predčasne volitve. Kot je dejal predsednik največje opozicijske stranke SDP Zoran Milanović, je dosedanja vlada dobila mandat volivcev, nova pa ga ne bo imela.

Krizno stanje je v primeru, da nimamo načrta. Imamo popolnoma jasen načrt. Sabor bo sprejel odstop, predsednik (Stipe) Mesić, ki je nastopil zelo razumsko in korektno, bo podelil mandat novi mandatarki, ki bo sestavila vlado. Sabor jo bo potrdil in čez teden dni bo imela Hrvaška novo vlado, ki bo nadaljevala delo. Vodja poslanske skupine HDZ Andrija Hebrang

Vodja poslanske skupine HDZ Andrija Hebrang, ki velja tudi za največjega "jastreba" znotraj stranke, pa sporoča, da sprememb ne bo. Sedanja parlamentarna večina bo ostala na oblasti, vlada, ki naj bi je vodila Jadranka Kosor, pa bo nadaljevala po isti poti kot Sanaderjeva. To pomeni, tako Hebrang, da se ne bodo odrekli reform v smeri Evrope, "čeprav je spustila zapornico pred naš vlak". Namige o kriznem stanju je zavrnil.

Zakaj je odstopil?

Sanader je odstopil v najslabšem možnem času, ko je država na robu bankrota, pogajanja z Evropsko unijo pa so zastala, se strinja večina analitikov. Je prvi hrvaški premier, ki se je umaknil prostovoljno. Presenetil je tudi predsednika države Stipeta Mesića.

Hrvaški mediji so tako danes polni ugibanj o vzrokih za premierjevo presenetljivo odločitev. Nekateri menijo, da je razlog bolezen, napadla naj bi ali samega Sanaderja ali njegovo hčerko. Olja na ogenj je prilil poslanec Šemso Tanković, ko je dejal, da je zdravnik Sanaderju svetoval, naj iz pete prestave prestavi v drugo. “Hvala bogu, zdrav sem,” pa je na tiskovni konferenci, na kateri je Hrvatom sporočil svojo odločitev, dejal odhajajoči premier. Njegovi sodelavci so pozneje sporočili, da so zdravi tudi vsi njegovi najbližji.

Obstaja še ena teorija: Sanader naj bi odstopil zaradi zastojev v pogajanjih z EU. To pomeni, da je za njegov odhod iz politike posredno odgovorna tudi Slovenija.
Obstaja še ena teorija: Sanader naj bi odstopil zaradi zastojev v pogajanjih z EU. To pomeni, da je za njegov odhod iz politike posredno odgovorna tudi Slovenija. FOTO: Reuters

Naslednja teorija pravi, da so ga k odstopu pripravili pritiski iz tujine, najverjetneje iz Bruslja. A tudi ta je na majavih nogah, glede na to, da tam vsi po vrsti izražajo šok in začudenje. Nekateri zato verjamejo, da na Sanaderja niso pritisnili politiki, ampak mafija, spet drugi ga obtožujejo, da je preprosto stisnil rep med noge.

Obstaja pa še ena teorija: vse skupaj naj bi bila dobro premišljena trdna akcija, s katero naj bi si Sanader zagotovil dovolj podpore za nastop na predsedniških volitvah. Pred novinarji je takšne načrte sicer zanikal. “Morda bom kandidiral, a ne vem, katerega leta. Zdaj sem najbrž še premlad za to funkcijo,” pa je dejal pozneje.

Spor v HDZ razlog za odstop?

Hebrang je zavrnil ugibanja, da je premier odstopil zaradi spopada z desno frakcijo znotraj vladajoče stranke, saj naj te sploh ne bi bilo. "Mi vsi smo desni. Vsi smo pristaši stranke in desnosredinske politike, s tem pa sodimo k večinski politični skupini v Evropskem parlamentu," je dejal vodja poslanske skupine HDZ, ki ga stranka vidi kot enega izmed kandidatov na prihodnjih predsedniških volitvah.

Prav tako je zanikal, da bi se s Sanaderjem ostro sporekla zaradi spornega nakupa vojaških tovornjakov. Srečanja, na katerem naj bi se to zgodilo, naj sploh ne bi bilo, vse skupaj pa je označil za politična podtikanja.

KOMENTARJI (118)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
04. 07. 2009 02.03
deadea /skids slovenija nima nobene pravne pravice dostopa do odprtega morja, mislim pa da bi bilo lepo od hrvaske da nam bi ta dostop omogocila, je pa se zmeraj to vprasanje dobre volje hrvaske ali pa italije. ker pa je to postala tema za nabiranje glasov je vseskupaj postalo zapleteno/ Le zakaj ne? Če imajo lahko Poljska ,Estonija ,Litva ,Latvija ,Finska pravico do dostopa do odprtega morja ,potem ne vidim kje tiči razlog ,da ga Slovenija nebi smela imeti? Končno ,ga ima tudi Monaco itd. Seveda pa Hrvati radi nagajajo kot vedno ,tudi za "načelo pravičnosti" pravijo ,da se z njim ne strinjajo ,kajti na podlagi tega bi imela nedavna preteklost veliko vlogo ,ki pa definitivno ni v prid Hrvaški!!!
Zdenka Slevec
03. 07. 2009 20.59
Ja prav revčka se dela......mislim.da igra na karte kako je bogi v tej recesiji....!?Še malo pa bo scagal v politiki...mislim da bo odstopil,saj še ni nič pokazal....!?
hakihak
03. 07. 2009 11.56
kako bogi je naš borut, nima tudi za nov dežnik
resslovenka
03. 07. 2009 10.18
Zhvalil se je vsem. Lepo, saj se ima zakaj zahvalit. Ljudje (tako kot pri nas) stiskajo pasove in zobe. Skrajno potrpežljiv narod, kot mi.
deadea
03. 07. 2009 02.47
skids slovenija nima nobene pravne pravice dostopa do odprtega morja, mislim pa da bi bilo lepo od hrvaske da nam bi ta dostop omogocila, je pa se zmeraj to vprasanje dobre volje hrvaske ali pa italije. ker pa je to postala tema za nabiranje glasov je vseskupaj postalo zapleteno
Bolivar
03. 07. 2009 01.08
deadea Verjamem ,da si ti hrvaški brat ,ampak tukaj se gre za pristanišči Koper in Rijeka in ,ker ima Koper že pogodbe za prevoz tovora pri nekaterih državah Srednje Evrope (Češka ,Slovaška ,Avstrija ,Mađarska) ter tudi s Poljsko in Nemčijo(zato smo tudi zgradili avtocesto do Kopra!) ,ki sicer imata dostop do morja ampak ne v Sredozemlju, to je bistveni razlog za Hrvaško zakaj greniti Slovenijo z mejnim vprašanjem! Torej vse je zaradi denarja ,ki ga pristanišče in država pobere pri pretoku blaga čez suvereno ozemlje in Hrvaška bi rada imela pri tem monopol! Res nevem zakaj se Hrvati nebi potrudili in navezali svoje gospodarske stike ,kot da drugim kradejo gospodarski potencial! Slovenija lahko pri tem izgubi veliko, za Hrvaško pa je ta mejni spor le postransko vprašanje ,nikakor ji pa nemore škoditi! Admin,NE BRIŠI!!!
debaoladi
02. 07. 2009 20.14
clovek9002.07.2009, 12:110 PIRANSKI ZALIV JE BIL SLOVENSKI PREDEN SI SE ŠE TI RODIL tupsy !!!!!!! ISTRA JE PRAVTAKO SLOVENSKA PREBERI SI ZGODOVINO O RAPALSKI POGODBI VTIPKAJ V GOOGLE RAPALSKA POGODBA TAKOJ PO 2. SVETOVNI VOJNI JE BIL SKLENJENO DA CONA A PRIPADA ITALIJI CONA B PA PAZI NE JUGOSLAVIJI AMPAK SLOVENIJI !!!!!!!! SEVEDA JE TITO BIL HRVAT OZ. O SE JE IMEL ZA ČISTEGA HRVATA IN JE POSKRBEL DA JE ISTRA KASNEJE PRIŠLA POD UPRAVO HRVAŠKE MORALA PA BI BITI POD SLOVENIJO !!!!!!! tito je bil po hrvat po slovenc istra je bla vedno italijanska in na koncu francuska zelo kratko i pol austro ugarska i mešat austro ugarsku sa današnjom slovenijom je zelo glupo (austrijci niso dovolili da se sploh gdaj uporabi beseda slovenija, slo su delili na pokrajine kor spodnja šraerska celjska itd. celo veliko ministrov v vladi cesarskoj je blo slovenaca pa še ti nisu upali nigdar omenit sloveniju) omisli si kakšnu bukvu o zgodovini hajvane
Golosek
02. 07. 2009 19.59
Nova ideja za deratizacijo v politiki - torta :-))) Spim dobro, ker "ne čujem dobro". Ne rabim niti zamaškov za ušesa. Pol pa še kos torte pojem... al pa celo.
dimci
02. 07. 2009 19.34
Ivo Sanader noče biti več premier v svetu, v katerem ni Michaela Jacksona.
Rok Leban
02. 07. 2009 18.55
zaj naj še se samo hdz spelje pa bom hrvatu spet rekel brat
JADE7
02. 07. 2009 18.25
tip glumi 100 na uro!!!
grzinic
02. 07. 2009 16.46
sanader je odlično potezo v svoji politični karieri, to da je odstopil hahahahahaha
deadea
02. 07. 2009 16.40
drugace pa kaj bo sloveniji sploh izhod na odprto morje, saj ga ne moremo kontrolirate, raje pustimo hrvaskim bratom da nam nadzorujejo morje in pregledujejo ladje na poti k nam. ribistvo v sloveniji pa je itak na psu pa se hrvaske ribe so boljse :)
deadea
02. 07. 2009 16.38
glede vstopa hrvaske v EU pa mislim da se jim ne mudi. zakaj bi se jim. tudi v sloveniji je bila vecina slovenskih drzavljanov proti vstopu slovenije v EU. in to upraviceno glede na to koliko na sto zdaj stane
deadea
02. 07. 2009 16.36
ti mejni spori se ljudi ki ne zivijo ob meji sploh ne ticejo, tako da bi to vprasanje morale resiti obcine, na eni in drugi strani, ki imajo ta problem in ne drzavi. o istri pa lahko samo sanjajo tisti najbolj neumni slovenci. izhod na odprto morje pa bomo imeli ce se nas bodo hrvati il italjani usmilili
ciaobella
02. 07. 2009 15.41
Domagoj 02.07.2009, 15:16 ČE JE POLITIKA ĐUBRE...to nikakor ne pomeni, da je narod !!!! Kar se SLO - HR meje tiče se pač oboji borimo do konca ! NIKAKOR PA VAS (vsaj velika večina) NE SOVRAŽIMO ! In želim vam DOBRO !
uporabnik-X
02. 07. 2009 15.40
pahor ma pa zlomljeno marelo :)
Ro-Zy-YoZi
02. 07. 2009 15.40
Svaka čast Ivi, zafural celo državo zdej pa bejžmo...... ampak NIKOLI NI PREPOZNO! da zavedeni purgerji sprevidijo kako jih je vozil žejne čez vodo in da rešijo to lepo njihovo pred bankrotom!
ciaobella
02. 07. 2009 15.39
Problem bo, ko bo tudi Pahor "dobro spal" in bomo v Sloveniji dojeli, da se Pahor "ukvarja" s Hrvaško samo zato, da nam "maže" okice... ...medtem pa tudi pri nas potekajo NEMOTENO KORUPTIVNA DEJANJA in NEKAZNOVANO ! ...medtem SPOSOBNI plačujejo davke, nekateri sposobni pa lažejo IN KRADEJO (Golobič) ...Nekateri "rihtajo posle" sorodnikom in Staršem (Kresal) ...nekdo, ki naj bi bil zgled v prometu se pelje proti vsem pravilom in v posmeh vsem državljanom ( Vlačič)... LAHKO BI NAŠTEVAL...SAMO POTEM ME BODO BLOKIRALI NA 24ur.
Domagoj
02. 07. 2009 15.16
Sretno na putu u EU susjedima koji još nisu tamo, mi smo probali i nije išlo. Odustajemo, zadovoljićemo se sa europejskim susjedima, to je nama dostatno za veselje. Na koncu, red je da bar jedna ex-yu država ostane đubre do kraja! Malo nas je, al smo govna.