Tujina

Sanader je novi mandatar

Zagreb, 15. 12. 2007 19.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je mandat za sestavo nove vlade podelil dosedanjemu premierju Ivu Sanaderju.

Mesić je mandat za sestavo nove vlade podelil Ivu Sanaderju
Mesić je mandat za sestavo nove vlade podelil Ivu Sanaderju FOTO: Reuters

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes mandat za sestavo nove vlade podelil dosedanjemu premieru Ivu Sanaderju, čigar Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) je zmagala na parlamentarnih volitvah.

"Mandat za sestavo vlade sem dal Sanaderju, ki me je prepričal, da ima podporo 77 poslancev" v 153-članskem parlamentu," je povedal Mesić po drugem krogu posvetov s Sanaderjem in predsednikom Socialdemokratske stranke (SDP) Zoranom Milanovićem o sestavi nove vlade.

Sanader je ob tem izrazil upanje, da mu bo uspelo vlado oblikovati še pred z ustavo določenem 30-dnevnem roku, ki bo začel teči v nedeljo, kot tudi da bo njegova vlada nato potrjena v parlamentu. Novi sabor se mora sicer sestati na ustanovnem zasedanju največ 20 dni po uradni objavi rezultatov volitev, ki so bile 25. novembra, in ki naj bi jih osrednja volilna komisija objavila kmalu.

Če Sanaderju ne bo uspelo sestaviti vlade, bi Mesić lahko mandat za sestavo vlade podelil Milanoviću.


HDZ je na volitvah dobila 66 mandatov, deset več kot glavna opozicijska SDP, vendar enajst premalo za večino v parlamentu. Od takrat je HDZ podpisala koalicijsko pogodbo z edinim poslancem Hrvaške stranke upokojencev (HSU) in poslancem romske skupnosti.

Sanader pa je danes dejal, da je blizu koalicijskemu dogovoru tudi s koalicijo Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS), ki imata osem mandatov in da bo s predsednikoma obeh strank začel uradne pogovore v ponedeljek. Pogovoriti se namerava tudi z ostalimi sedmimi poslanci manjšin, na podporo katerih računa, je dejal v pogovoru za nocojšnji dnevnik Hrvaške televizije.

SDP kljub temu ni obupala, saj je njen predsednik Milanović dejal, da si bo kljub imenovanju Sanaderja še naprej prizadeval za oblikovanje vlade. Kot je dejal nocoj za dnevnik HTV, je "sedaj prvi polčas".

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
16. 12. 2007 08.14
temačni bluzator ""HDZ je na volitvah dobila 66 mandatov, deset več kot glavna opozicijska SDP, vendar enajst premalo za večino v parlamentu. "" ""Od takrat je HDZ podpisala koalicijsko pogodbo z edinim poslancem Hrvaške stranke upokojencev (HSU) in poslancem romske skupnosti."" ""Sanader je ob tem izrazil upanje"" Kar pomeni, da še ni nič odločeno, kakšna bo vlada in kdo jo bo vodil. Ali si sedaj videl Ti in clementia ?? A sedaj ne znata več razmišljat , pa vseeno če je po slovensko napisan.
dr.psiho
16. 12. 2007 07.57
MA KAKŠNI LEVI PRI SOSEDIH SO VSI SKRAJNO DESNI RAZEN ENEGA STIPE MESIĆa
Ango666
16. 12. 2007 02.51
Boli mene, meni je vse kul. Jst vas mam rad. Leve, desne in srednje :)
123_Zoke_vec_ni
15. 12. 2007 22.15
Hahaha, kakšni debili so tile levakarji, kr ene buće prbijajo!!! HAHAHA!!!! Samo še političnih pritiskov na medije me niste obtožil! hehe... Dejmo hitro podpise začet zbirat no! Temacni izvaja nedopustno cenzuro!! Haha, kakšni bebčki, prav zares.... Clementia, tanx.
lucasa
15. 12. 2007 20.32
Pa naj nekdo že prižge temačnemu luč, da ne bo v večni temi..... slabo vpliva na možganske celice....
lucasa
15. 12. 2007 20.31
Clemetnia - temačna in zamorjena: Kulture te kenguruji niso učili? Samo maščevalnost? PS Frigidnost na umu je res huda zadeva....
pravicen
15. 12. 2007 20.20
temacni pa ti razumeš vsaj sam sebe ? Vrjetno ne ... LOL
clementia555@yahoo.com
15. 12. 2007 20.19
matej.rojc alias profesor Ziherl, prosim, če utihnete. :-)
Matej Rojc
15. 12. 2007 20.07
temacni, zrel si za psihiatrijo :)
Matej Rojc
15. 12. 2007 20.07
temacni, zrel si za psihiatrijo :)
123_Zoke_vec_ni
15. 12. 2007 19.53
Ja kaj ste pa pričakovali drugega?! Je pa novica zelo trpka za vas na POPTV in vam sorodni Novi na Hrvaškem, ki ste do zadnjega upali in medijsko podžigali v ravno nasprotni smeri. Zato je toliko bolj razumljiva izredna skopost članka. Manjka: - koliko mest je osvojil HDZ proti SDP - kdo bo v novi koaliciji in na koga je računal Milanovič - kako zadevo komentira Sanader kot novi premier A vas moram jaz učit novinarstva??? Bem ti Miheljaka....!