Tujina

San Francisco proti Kaliforniji

San Francisco, 20. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mesto San Francisco je v sporu glede istospolnih porok napovedalo tožbo proti zvezni državi Kalifornija.

Poroka lezbičnega para v San Franciscu (Foto: Reuters)
Poroka lezbičnega para v San Franciscu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Po mnenju mestnih predstavnikov gre pri prepovedi istospolnih porok za kršitev z ustavo zagotovljenih enakih pravic. Večina kalifornijskih volivcev je na referendumu leta 2000 odločila, da je zakon možen izključno med moškim in žensko.

Gavin Newsom je izpolnil predvolilne obljube in prižgal zeleno luč za istospolne poroke
Gavin Newsom je izpolnil predvolilne obljube in prižgal zeleno luč za istospolne poroke FOTO: Reuters

Potem ko je župan San Francisa Gavin Newsom minuli teden prižgal zeleno luč za istospolne poroke, se je v mestu poročilo več kot 2800 homoseksualnih parov, ki pa jih zvezna država ne priznava.

San Francisco želi, da bi vrhovni sodnik James Warren za neustavni razglasil dve določili kalifornijskega družinskega zakona, ki poroko določa kot zvezo med moškim in žensko.

Kalifornijska agencija, pristojna za registracijo porok, je sicer v četrtek sporočila, da homoseksualnih porok ne bo registrirala. Dve konservativni skupini sta medtem v četrtek pred višjim sodiščem vložili tožbe, da bi dosegli takojšnjo prepoved lezbičnih in gejevskih porok. Sodišče sicer za zdaj ne namerava ustaviti spornih porok.

Srečno poročena geja zapuščata mestno hišo v San Franciscu
Srečno poročena geja zapuščata mestno hišo v San Franciscu FOTO: Reuters

San Francisco je minuli petek postal prvo ameriško mesto, kjer so istospolni pari dobili dovoljenja za poroko. Vprašanje homoseksualnih porok sicer postaja vse bolj razširjeno in obljublja, da bo pomemben del predvolilne kampanje pred predsedniškimi volitvami v ZDA novembra letos.