Tujina

Samomorilski napad na avtobus

Jeruzalem/New York, 21. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Na severu Izraela, v bližini mesta Hadera, je v eksploziji bombe umrlo 16 ljudi, več kot 50 je ranjenih. Policija je sporočila, da je šlo za teroristični napad palestinskega samomorilca. Odgovornost za napad je prevzel Islamski džihad.

V eksploziji bombe je umrlo najmanj osem oseb
V eksploziji bombe je umrlo najmanj osem oseb FOTO: Reuters

Policija je sporočila, da naj bi šlo za dva napadalca, ki sta v avtomobilu v trenutku, ko je mimo peljal avtobus, sprožila razstrelivo. Do posmrtnih ostankov žrtev napada, med katerimi sta bila tudi napadalca, so reševalci prišli šele uro po napadu, ko so uspeli pogasiti ogenj, ki je izbruhnil po eksploziji.

Teroristično dejanje je že ostro obsodil palestinski voditelj Jaser Arafat.

Mesto Hadera sicer leži le nekaj kilometrov od severnega dela Zahodnega brega, od koder prihaja večina palestinskih samomorilskih napadalcev.

Vojska prestavila umik iz dela Hebrona

Do napovedanega delnega umika iz Hebrona še ni prišlo
Do napovedanega delnega umika iz Hebrona še ni prišlo FOTO: Reuters

Kot piše izraelski časnik Haaretz, ki se sklicuje na vojaške vire, je izraelski premier Ariel Šaron v nedeljo potrdil načrt obrambnega ministra Benjamina Ben-Eliezerja o delnem umiku izraelske vojske s palestinskih območij v Hebronu. Manjše vojaške enote naj bi sicer ostale v dveh palestinskih mestnih četrtih, iz katerih so v preteklosti večkrat streljali na judovske naseljence v starem mestnem jedru.

Obrambni minister Ben-Eliezer je minuli teden predlagal postopen umik iz vseh mest na Zahodnem bregu, ki jih je izraelska vojska zasedla od konca junija letos, nadzor naj njimi pa naj bi predali palestinskim varnostnim silam.

Palestinsko-izraelsko nasile se nadaljuje

Tokrat so porušili hišo samomorilskega napadlca iz vrst Islamskega džihada
Tokrat so porušili hišo samomorilskega napadlca iz vrst Islamskega džihada FOTO: Reuters

Izraelska vojska je minulo noč v kraju Kabatija na severu Zahodnega brega porušila hišo nekega aktivista palestinskega gibanja Islamski džihad, ki naj bi sodeloval pri samomorilskem napadu, v katerem je bil 25. januarja v Tel Avivu ubit napadalec, okoli dvajset ljudi pa jih je bilo ranjenih. Na Zahodnem bregu pa je izraelska vojska prek noči aretirala osem Palestincev.

Nasilje se nadaljuje tudi na območju Gaze, kjer je bilo v spopadu z izraelsko vojsko sta ubita dva Palestinca.

Izrael bo odgovoril na iraški nekonvencialni napad

"Če bodo prebivalci Izraela napadeni z orožjem za množično uničevanje in če bodo pri tem padle žrtve, bo Izrael odgovoril," je dejal izraelski premier.

Premier Šaron je v pogovoru za ameriški časnik New York Times povedal, da bo Izrael vojaško sodeloval v novi vojni v Iraku, če bo iraško nekonvencionalno orožje zahtevalo žrtve med izraelskimi civilisti. Šaron je sicer ob tem poudaril, da Izrael "ni zainteresiran za sodelovanje v bojnem pohodu proti Iraku".

Šaron je stališče Izraela do iraškega vprašanja začrtal šele minuli teden ob dvodnevnem obisku v ZDA. ZDA pa so Izrael zaprosile, naj se, kolikor le more, drži stran od konflikta z Bagdadom.

SORODNI ČLANKI