Tujina

V napadih 23 mrtvih

Kabul, 20. 11. 2009 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Afganistanu je v različnih bombnih napadih umrlo 23 ljudi. V napadu samomorilca na motorju je umrlo kar 15 ljudi, 38 pa je bilo ranjenih.

V Afganistanu je bilo danes v bombnih napadih ubitih najmanj 23 ljudi. Od četrtkove prisege Hamida Karzaja za nov predsedniški mandat je bilo v nasilju ubitih že 35 ljudi, kar še dodatno krepi pritiske nanj glede zajezitve nasilja in povečanja varnosti v državi, sicer ene njegovih glavnih prioritet. Največ smrtnih žrtev je zahteval napad samomorilca na motorju, ki se je razstrelil v jugozahodni pokrajini Farah.

Po eksploziji v Kabulu-5
Po eksploziji v Kabulu-5 FOTO: Reuters

Pri tem je bilo ubitih 15 ljudi, še 38 je bilo ranjenih. Samomorilec je napad izvedel v središču mesta, kjer vsakodnevno nalagajo tovor, namenjen v eno izmed večjih mest Herat na severozahodu Afganistana.

Severozahodno od Kabula so napadalci medtem podstavili bombo lokalnemu vojaškemu poveljniku. Ta je napad preživel nepoškodovan, je pa pri tem umrlo pet njegovih telesnih stražarjev. Še ena bomba je na vzhodu Afganistana v Hostu terjala življenja treh ljudi.

Karzaj je že obsodil današnje napade, predvsem na civiliste. V četrtek je sicer v govoru ob zaprisegi obljubil, da bo okrepil varnost v državi in da bodo afganistanski vojaki najkasneje v petih letih prevzeli odgovornost od vojakov mednarodne skupnosti. Da mu bo to uspelo, pa niso prepričani niti njegovi največji podporniki.

Talibanski uporniki, ki jih je leta 2001 z oblasti pregnala vojaška koalicija pod vodstvom ZDA, vsakodnevno izvajajo napade v Afganistanu, ki so se v zadnjih mesecih še okrepili.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.