Tujina

Samomor iz obupa?

New York, 11. 06. 2006 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odvetniki ujetnikov v Guantanamu so ameriške oblasti pozvali, naj nemudoma odredijo zaslišanja glede samomorov.

Barbara Olshansky iz Centra za ustavne pravice je prepričana, da so se zaporniki ubili iz obupa, ker ne bodo nikoli doživeli pravice
Barbara Olshansky iz Centra za ustavne pravice je prepričana, da so se zaporniki ubili iz obupa, ker ne bodo nikoli doživeli pravice FOTO: Reuters

Odvetniki, ki zastopajo ujetnike v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi, so ameriške oblasti pozvali, naj nemudoma odredijo zaslišanja glede treh samomorov, ki so jih v soboto zjutraj kmalu po polnoči v zaporu storili trije ujetniki. Zagovorniki ujetnikov pozivajo tudi k zaprtju oporišča, britanske oblasti ostajajo previdne, islamske države pa dvomijo v samomor, ki ga islam prepoveduje.

Direktorja Centra za ustavne pravice - skupine odvetnikov, ki predstavljajo približno 200 ujetnikov Guantanama, hkrati pa pomagajo zasebnim odvetnikom ostalih ujetnikov - Williama Goodmana so samomori razžalostili, niso pa ga presenetili. "Te smrti odražajo hrepenenje po osnovni človeški potrebi - potrebi po pravičnosti, potrebi, da nekdo sliši, kaj želijo povedati," je dejal Goodman.

Zagovorniki ujetnikov, ki se bojijo, da se bodo poskusi samomorov nadaljevali, od ameriške vlade zahtevajo, naj jih izpusti ali pa jim zagotovi pravično sojenje. Poudarjajo, da so ujetniki zaprti "brez sojenja, brez pravičnega zaslišanja, brez obtožb, večinoma tudi brez da bi jih sploh obdolžili kakšnega sovražnega dejanja proti ZDA in njenim zaveznicam".

Bush izrazil zaskrbljenost

Guantanamo je velik madež na administraciji predsednika Busha
Guantanamo je velik madež na administraciji predsednika Busha FOTO: Reuters

Novica o samomoru treh zapornikov je pretresla vrh ameriške administracije, ki je v pričakovanju izlivov ogorčenja in kritik nemudoma stopila v stik s številnimi državami po svetu.

Ameriški predsednik George Bush je zaradi samomorov izrazil globoko zaskrbljenost, pričakuje pa temeljito preiskavo. Bush je po besedah tiskovnega predstavnika Bele hiše Tonyja Snowa prav tako kot pomembno izpostavil, da se bo s trupli postopalo "humano in s kulturno občutljivostjo". Vojski naj bi pri ravnanju s trupli pomagali posebni svetovalci.

Blair: Anomalija, ki jo je treba odpraviti

Te smrti odražajo hrepenenje po osnovni človeški potrebi - potrebi po pravičnosti, potrebi, da nekdo sliši, kaj želijo povedati. Direktor Centra za ustavne pravice William Goodman

Britanski državljan Shafik Rasul, eden od devetih Britancev, ki so bili zaprti v Guantanamu, je za televizijo Sky News povedal, da ga samomori niso presenetili, saj si poskušajo zaporniki vzeti življenje vsak dan.

Britanska vlada pa se je na novico ob smrti treh ujetnikov v Guantanamo odzvala previdno. "To je žalosten pripetljaj, a počakati bi morali na rezultate preiskave," je dejal tiskovni predstavnik premiera Tonyja Blaira.

Blair, eden največjih zaveznikov ameriškega predsednika Georgea Busha v vojni proti terorizmu, je bil tarča številnih kritik borcev za človekove pravice, ker ni javno obtožil metod, uporabljenih v Guantanamu. Oporišče je označil za "anomalijo, ki jo je treba odpraviti."

Savdske oblasti dvomijo v poročila

Oblasti v Savdski Arabiji - dva umrla sta Savdijca, tretji samomorilec je iz Jemna - dvomijo v poročila ameriških oblasti glede samomorov. Predstavnik savdskega notranjega ministrstva, generalmajor Mansur al Turki, je v Rijadu dejal, da bi lahko bili ujetniki mučeni. Kraljevina si bo zato prizadevala, da bi posmrtne ostanke obeh Savdijcev prepeljali v domovino.

Oporišče Guantanamo, kjer je zaprtih prek 450 ljudi
Oporišče Guantanamo, kjer je zaprtih prek 450 ljudi FOTO: Reuters

Talibani pa so prepričani, da so upornike umorili ameriški ječarji. Trije muslimani, obtoženi samomora, ne bi prekršili islama, tako da bi si vzeli življenje, zato so jih morali ubiti ameriški ječarji, so prepričani talibani.

"Ne moremo sprejeti, da so storili samomor. Noben musliman, noben mudžahedin, ne more storiti samomora. To prepoveduje islamsko pravo," je dejal predstavnik talibanov v Afganistanu Mohamad Hanif.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.