Tujina

Saleh je pripravljen odstopiti, a opozicija je povečala zahteve

Sanaa, 26. 03. 2011 18.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jemenski predsednik se je pripravljen v nekaj urah "dostojno" umakniti z oblasti. Povedal je tudi, da dogovora ne bodo dosegli hitro, saj je opozicija povečala zahteve. Opozicija pravi, da dosedanji stiki niso bili pogajanja.

Protesti v Jemnu
Protesti v Jemnu FOTO: Reuters

Jemenski predsednik Ali Abdullah Saleh je za televizijo Al Arabija povedal, da se je pripravljen "dostojno" umakniti z oblasti v nekaj urah. Zanikal pa je govorice, da naj bi se oblast zamenjala danes. Dodal je še, da je opozicija povečala svoje zahteve, kar je kakršen koli dogovor še bolj oddaljilo.

Pred tem je jemenski zunanji minister Abubakr al-Qirbi dejal, da bi se lahko že danes oblast mirno zamenjala. Opozicijski voditelji pa so izrazili dvom o hitri menjavi dan po tem, ko je diplomat v mestu Sanaa opozoril, da je prehitro za pogovore o končnem izidu, in dejal, da se stvari še vedno lahko obrnejo v obe smeri.

V Jemnu ljudstvo demonstrira od januarja in zahteva konec Salehove 32-letne vladavine. Saleh pa je včeraj povedal, da se je pripravljen umakniti, da bi se končalo nasilje, a le če bo oblast izročena "v varne roke". Predsednik naj bi bil pripravljen preveriti vse možnosti in odstopiti oblast v primeru, če se opozicija zaveže, da bo sodelovala v resnem dialogu z vladajočo stranko.

Protestniki nosijo sirsko zastavo.
Protestniki nosijo sirsko zastavo. FOTO: Reuters

Jemenski politični viri poročajo, da je vprašanje, ali bo opozicija zagotovila, da bodo Saleh in njegova družina varni. Opozicija pa hoče zagotovilo, da se bodo Salehovi sorodniki umaknili z vodilnih položajev.

Saleh se je na množične proteste odzval z nasiljem in vrsto predlogov, ki jih je opozicija zavrnila. Med zadnjimi predlogi je bil predsednikov odstop do konca leta, potem ko bi pripravili novo ustavo in izpeljali parlamentarne ter predsedniške volitve. Vodja opozicije Jassin Noman je dejal, da stike, ki sta jih imele obe strani do sedaj, ne razume kot pogajanja. "Še vedno je velik prepad med nami," je dejal in pojasnil, da ima občutek, da Saleh s svojimi potezami manevrira, da bi obdržal oblast.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Diabolick
26. 03. 2011 19.57
Kakšne face.Hahahaha