Tujina

Sadam Husein v Haag?

Bagdad, 28. 10. 2005 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Eden od odvetnikov nekdanjega iraškega predsednika zahteva, da proces proti Huseinu iz Bagdada prestavijo v Haag.

Huseinu in njegovim sodelavcem bi morali soditi v Haagu, meni eden od njegovih odvetnikov
Huseinu in njegovim sodelavcem bi morali soditi v Haagu, meni eden od njegovih odvetnikov FOTO: Reuters
Odvetnika Džanabija so neznanci ugrabili in ga nato umorili. Priče trdijo, da so se predstavili kot zaposleni v iraškem notranjem ministrstvu, kar vlada v Bagdadu zanika.

Odvetnik Nadžib al Naujmi si prizadeva, da bi se sojenje dolgoletnemu iraškemu diktatorju Sadamu Huseinu nadaljevalo v Haagu. V Bagdadu so razmere prenevarne, trdi, kar potrjuje tudi umor enega od odvetnikov, ki sodelujejo na procesu, Saduna al Džanabija. Po njegovem mnenju so v dejanje vpletene tudi iraške oblasti.

Ramsey Clark, nekdanji ameriški državni tožilec in član Huseinove obrambe, ob tem poudarja, da sojenje v Iraku pred sodiščem, ki so ga ustanovili Američani, ne more biti pravično. Tudi on se zavzema za to, da bi proces nadaljevali v tujini pred mednarodnim sodiščem.

Odlog za preiskavo umora

Odvetnika Saduna al Džanabija naj bi odstranile iraške oblasti
Odvetnika Saduna al Džanabija naj bi odstranile iraške oblasti FOTO: Reuters

Obramba Sadama Huseina sicer napoveduje, da bo zaprosila za dodaten odlog procesa, dokler ne raziščejo ozadja Džanabijevega umora. Po njihovem mnenju bi se morali dela lotiti neodvisni preiskovalci.

Ramsey Clark pa se je zavzel za to, da bi umor preiskovali Združeni narodi. “Niti ameriška niti iraška vlada nista dovolj kredibilni, da bi lahko vodili preiskavo umora, ki je bil izveden zelo profesionalno,” je dejal. “Moramo ugotoviti, kdo je odgovoren, da bomo lahko zavarovali odvetnike in, kar je še bolj pomembno, priče.” Posebej ga skrbi možnost, da bo preiskava pokazala na iraške oblasti. “Če so umor ukazali višji vladni uradniki, potem imamo resne težave. Ne vem, kako bi lahko v takem primeru sojenje sploh nadaljevali,” meni in dodaja, da so želeli nasprotniki z umorom odvetnika oslabiti Huseinovo obrambo.

Bojkot sodnega procesa

Barzan Irahim al Tikriti, Huseinov polbrat in njegov soobtoženi, je zaprosil, naj ga izpustijo iz zapora, saj je zbolel za rakom, za rešetkami pa nima možnosti ustreznega zdravljenja. Barzan je spadal v krog Huseinovih najtesnejših sodelavcev, med drugim je vodil zloglasno iraško obveščevalno službo.

Obramba nekdanjega iraškega diktatorja je sicer v sredo v jordanskem Amanu napovedala bojkot sodnega procesa in vseh stikov z iraškim sodiščem do ureditve varnostnih razmer.

Iraški odvetniki so poudarili tudi "hude kršitve njihovih temeljnih pravic s strani predsednika in članov posebnega sodišča," na katerem sodijo Huseinu. Ocenili so, da je v takšnih razmerah nemogoče izvesti pravičen
in odkrit proces.

Dolgo pričakovano sojenje Sadamu Huseinu se je pred posebnim iraškim sodiščem začelo 19. oktobra, nadaljevalo pa naj bi se 28. novembra. Nekdanji diktator, ki se mora najprej zagovarjati zaradi pokola prebivalcev šiitske vasi Dudžail leta 1982, se je izrekel za nedolžnega.

SORODNI ČLANKI