Tujina

Sirske oblasti ubile dva protestnika

Dara/Tafas, 26. 03. 2011 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V mestu Latakia so vladne sile ubile dva protestnika. Več deset tisoč ljudi, ki zahtevajo demokratične spremembe, se je sicer zbralo v sirskih mestih Dara in Tafasa. Sirska vlada je izpustila več političnih ujetnikov.

Protestniki se zbirajo pred demonstracijami.
Protestniki se zbirajo pred demonstracijami. FOTO: Reuters

Sirske varnostne sile so ubile najmanj dva protestnika, ki sta poskušala zažgati sedež stranke Bath v pristaniškem mestu Latakia. Na glavnem trgu v mestu Dara pa so vladne sile streljale na več sto protestnikov s solzivci. Sicer se je v mestu danes spet zbralo več deset tisoč ljudi, ki zahtevajo demokratične reforme v državi. O protestih poročajo tudi iz drugega mesta na jugu države, mesta Tafas.

Po navedbah skupine na spletni socialni mreži Facebook, Mladina Sirije za svobodo, so protestniki v Dari zažgali sedež vladajoče stranke Bath. Nekateri so držali transparente z napisi "ljudstvo hoče padec režima". Dara je sicer središče več kot teden dni trajajočih protestov v Siriji.

Več tisoč ljudi se je danes zbralo tudi na ulicah Tafasa, 18 kilometrov severno od Dare, kjer so protestniki prav tako zažgali sedež vladajoče stranke Bath in policijsko postajo.

Podporniki sirskega predsednika
Podporniki sirskega predsednika FOTO: Reuters

Oblasti so danes v Damasku izpustile več političnih ujetnikov. Po nekaterih virih naj bi jih bilo 70, po drugih pa za več kot 200. Sirska vlada ni dala uradne izjave o izpustu ujetnikov.

Protestniki zahtevajo demokratične spremembe v Siriji, v zadnjih dneh pa proteste zaznamuje veliko nasilje. Samo v petek naj bi po uradnih navedbah umrlo 13 ljudi, po navedbah protestnikov pa 25. Po podatkih Amnesty Internationala je v tednu dni v protestnih na območju Dare bilo ubitih najmanj 55 ljudi.

Združene države Amerike in Združeni narodi so obsodili sirsko vlado zaradi petkovega nasilja, ko naj bi vladne sile streljale na mirne protestnike.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crnkamn
26. 03. 2011 18.55
takoj ko zacnejo privrzenci diktatorskih sistemov pobijati lastno ljudstvo bo z njimi zacetk konca!
DarhVader
26. 03. 2011 18.37
in kje je zdaj ZDA, Francija?