Tujina

S solzivcem tudi nad bolnišnico

Nairobi, 17. 01. 2008 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Keniji še vedno ni mirno. Policisti so streljali na pristaše opozicije in ubili sedem ljudi.

Protesti kenijske opozicije
Protesti kenijske opozicije FOTO: Reuters

V Keniji se nadaljujejo prepovedani tridnevni protesti pristašev opozicije. Največ ljudi se je zbralo v prestolnici Nairobi ter v mestu Kisumu na zahodu države. Tako kot prvi dan tudi tokrat zborovanje ni minilo mirno. Policisti, ki naj bi skrbeli za red in varnost navzočih, so namreč streljali na zbrane in ubili sedem civilistov, zadeli so tudi petletnega dečka. "Policisti streljajo nedolžne civiliste, kot se jim zljubi. Vlada je to državo spremenila v polja smrti za nedolžne,“ je dejal vodja opozicije in poraženec na predsedniških volitvah Raila Odinga. Policisti trdijo, da so le odgovorili na izzivanja oboroženih in nasilnih protestnikov.

Najhujši spopadi so izbuhnili v barakarskem naselju Mathare v prestolnici. Možje v modrem so tam protestnike skušali razgnati s solzivcem in streli v zrak, nato pa so jih začeli loviti po prašnih ulicah. V naselju Kibera so ljudje ugrabili vlak in začeli krasti njegov tovor. V mestu Eldoret pa so policisti solzivec izstrelili celo v bolnišnico.

'Hladnokrvna usmrtitev'

V Kisumuju so prvi dan protestov policisti ubili tri ljudi. Njihove trditve, da so se samo branili, je vsaj v enem primeru ovrgel posnetek, ki so ga predvajale lokalne televizije. Predstavnik opozicijskega Oranžnega demokratičnega gibanja (ODM) so dogodek označili za hladnokrvno usmrtitev.

Opozicija trdi, da je vojska v dveh dneh protestov ubila že deset ljudi. Od začetka nemirov, ki so izbruhnili po razglasitvi volilnih izidov pa naj bi umrlo že več kot 1000 Kenijcev.
Opozicija trdi, da je vojska v dveh dneh protestov ubila že deset ljudi. Od začetka nemirov, ki so izbruhnili po razglasitvi volilnih izidov pa naj bi umrlo že več kot 1000 Kenijcev. FOTO: Reuters

Volitve sprožile val nasilja

Tujina kenijsko vlado poziva k spoštovanju demokratičnih standardov, opozicijo pa, naj se vzdrži nasilja. Številne države grozijo z ustavitvijo pomoči.

V državi, ki je veljala za eno najbolj mirnih in najbolj demokratičnih v Afriki, je napeto že vse od razglasitve rezultatov predsedniških volitev, ki ji je takoj nato sledila na hitro pripravljena prisega starega in tudi novega predsednika Mwaija Kibakija. Opozicija je prepričana, da si je oblast prilastil s pomočjo poneverb in drugih goljufij ter da je večina Kenijcev v resnici podprla njihovega kandidata Odingo.

Tudi vladna stran obtožuje privržence Odinga manipulacij z rezultati volitev, poleg tega pa tudi spodbujanja nasilja, izvajanje etničnega čiščenja ter ignoriranja odločb sodišč. Na slednje so se že odzvali Odingovi privrženci, ki zatrjujejo, da so sodišča pristranska. Tiskovni predstavnik vlade Alfred Mutua jih je obtožil, da ne počnejo nič koristnega. "Zbudijo se ob 10. uri zjutraj, pojedo jajca in klobase, potem pa dajejo intervjuje in načrtujejo akcije, s katerimi bodo motili življenje ljudi," je dejal.

Politična napetost se je preselila na ulice, kjer so se pripadniki nasprotnih političnih taborov oziroma Kibakijevega in Odinginega plemena spopadali med seboj. Ubitih je bilo več kot 600 ljudi, po trditvah opozicije celo več kot 1000, 250 tisoč Kenijcev pa je moralo zbežati z domov.

Pogajalec med sprtimi stranmi bo po okrevanju od bolezni nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan.
Pogajalec med sprtimi stranmi bo po okrevanju od bolezni nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan. FOTO: Reuters

Nejasna usoda pogajanj

Evropski parlament je predlagal, naj se do razrešitve krize zamrzne proračunska pomoč državi, čeprav Kenija, za razliko od nekaterih njenih afriških sosed, ni odvisna od tuje pomoči. Nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Anan, ki bi moral voditi pogajanja med sprtimi stranmi, trenutno okreva zaradi gripe, zato še vedno ni znano, kdaj bo pripotoval v Kenijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.