Tujina

S prstnim odtisom v ZDA

Washington, 20. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Namestnik ameriškega ministra za domovinsko varnost Asa Hutchinson je dejal, da bodo ZDA do konca leta 2003 vzpostavile nov nadzorni sistem na svojih mejah, pri čemer bodo morali obiskovalci ZDA z vizumi oddati prstne odtise in se pustiti fotografirati.

Obiskovalci iz tistih držav, ki za obisk ZDA ne potrebujejo vizumov, se bodo temu izognili, vendar pa je Asa Hutchinson, ki je pristojen za varnost meja in transporta, dejal, da bo njegovo ministrstvo v sodelovanju s State Departmentom, še naprej pritiskalo na omenjene države, naj potne liste opremijo tudi s prstnimi odtisi. Hutchinson je v Centru za strateške in mednarodne študije v Washingtonu opozoril, da to zahteva kongresni zakon, po katerem je treba potne liste prilagoditi do 26. oktobra leta 2004.

Nove varnostne ukrepe je v začetku maja najavil že minister za domovinsko varnost Tom Ridge, Hutchinson pa je v ponedeljek izrazil prepričanje, da tistih obiskovalcev ZDA, ki prihajajo s poštenimi nameni, jemanje prstnih odtisov in fotografiranje, ne bo prav nič motilo ali poniževalo. Začeli bodo s prstnimi odtisi in fotografijami, kasneje pa bodo dodajali nove tehnologije, kot sta skeniranje očesne mrežnice ali oblike obraza. Pentagon pa v sodelovanju s Tehnološkim inštitutom Univerze Georgija pripravlja napravo, ki bo prepoznavala ljudi po načinu hoje.

Hutchinson je zagotovil, da se zbrani podatki ne bodo zlorabljali, saj imajo na ministrstvu osebo, ki je zadložena za varovanje podatkov. Kritiki administracije nekako ne verjamejo, da je to res, saj dosedanja praksa kaže, da pred zlorabo ni varen noben sistem. Hutchinson je razložil, da bodo morali vsi tujci, ki bodo od 1. januarja 2004 prispeli v ZDA in bodo za vstop potrebovali vizum, oddati prstne odtise in se fotografirati. Še prej jim bodo dodobra preverili potni list. Podatki o tujcu bodo vnešeni v obširno bazo podatkov in ameriške imigracijske oblasti bodo lahko v trenutku izvedele, če je kdo v državi ostal dlje, kot mu je dopuščal vizum, in ukrepale. Še pred vstopom v ZDA pa bo seveda moč odkriti, če je oseba na terorističnem seznamu ali če obstaja kakšen drug razlog, da je ne gre spustiti v ZDA.

Omenjeni sistem, ki mu s kratico pravijo VISIT, je eden od najočitnejših dokazov, da so teroristični napadi 11. septembra 2001 dodobra spremenili ameriško družbo. Sistem VISIT je pripravljen predvsem zato, ker je precej udeleženecev terorističnih napadov prišlo v ZDA, čeprav so bili na terorističnem seznamu, ali pa so že prej prekršili dovoljen rok bivanja na podlagi vizuma. Hutchinson je prepričan, da bo 99,9 odstotkov potnikov šlo naprej brez težav, sistem pa naj bi omogočil prijetje vseh tistih z "zlobnimi" nameni. Sistem bo uvodoma na voljo na večjih letališčih in pristaniščih, sčasoma pa ga bodo razširili tudi na cestne mejne prehode. Kongres je za izvedbo programa namenil 400 milijonov dolarjev.