Tujina

'S pohodom spodbujajo nasilje'

Jeruzalem, 27. 10. 2010 17.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Judovski desničarski skrajneži so se "sprehodili" po ulicah mesta Um al Fam, ki leži na severu Izraela. Izbruhnili so spopadi med nasprotniki pohoda in izraelsko policijo.

Spopadi v Um al Famu
Spopadi v Um al Famu FOTO: Reuters
Spopadi v Um al Famu - 2
Spopadi v Um al Famu - 2 FOTO: Reuters

Pohod judovskih desničarskih skrajnežev skozi večinsko arabsko mesto Um al Fam, ki leži na severu Izraela, je sprožil val nasilja, poročajo tuji mediji. Policija jim je sprva pohod iz varnostnih razlogov prepovedala, zato so judovski skrajneži za dovoljenje prosili izraelsko vrhovno sodišče. Njihovi prošnji je bilo ugodeno.

Pohod skrajnežev je sprožil val neodobravanja med prebivalci omenjenega mesta, ki velja tudi za sedež Islamskega gibanja. Na ulicah se je zbralo več sto nasprotnikov pohoda, ki so se spopadli z izraelskimi policisti. Protestniki so metali kamenje, policisti pa so odgovorili s solzivcem in gumijastimi naboji, poročajo tuji mediji.

Skrajneži so s pohodom obeležili 20. obletnico atentata na radikalnega rabina Meira Kahaneja, ki je zagovarjal izgon Palestincev iz Izraela in Zahodnega brega. Danes sta voditelja judovskih desničarjev vzklikala, da bi morali Islamsko gibanje prepovedati.

Spopadi v Um al Famu - 1
Spopadi v Um al Famu - 1 FOTO: Reuters

Aktivist Islamskega gibanja Hasan Sanalah je za ameriško televizijo CNN dejal, da gre za provokativen pohod, s katerim judovski skrajneži spodbujajo nasilje.

Kdo je pokojni rabin Kahane?

Kahane je v Izraelu osnoval stranko Kah, ki je na volitvah leta 1984 prejela en poslanski sedež, zasedel pa ga je Kahane. Leta 1988 je izraelska vlada stranko kot "rasistično" in "nedemokratično" prepovedala. Potem ko je privrženec Kahaneja leta 1994 pobil 29 Palestincev, je bilo gibanje Kah popolnoma prepovedano, ZDA pa so ga uvrstile med teroristične organizacije.

Kahaneja je novembra 1990 v hotelu v New Yorku ubil arabski napadalec, potem ko je ravno zaključil govor, v katerem je ameriške Jude opozoril, naj emigrirajo v Izrael, preden bo "prepozno".

Sicer pa se je v Jeruzalemu odvijal še en protest: vlada je namreč napovedala, da bo tistim študentom, ki bodo preučevali sveto knjigo Toro, namenila več finančnih sredstev. S tem se ne strinjajo vsi.
Sicer pa se je v Jeruzalemu odvijal še en protest: vlada je namreč napovedala, da bo tistim študentom, ki bodo preučevali sveto knjigo Toro, namenila več finančnih sredstev. S tem se ne strinjajo vsi. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brabus
28. 10. 2010 12.18
Sej nimajo kej druzga za počet.Z vsakim korakom je tudi bližje smrti.
sportnik80
28. 10. 2010 08.33
Menakem Begin leta 1946 št. 1 na seznamu teroristov (odgovorn za smrt 91 civilistov), leta 1977 poslal premier Izraela, leta 1978 nobelov nagrajenec za mir ? ne mi govort o ameriški demokraciji - nepošteno in nemoralno !
Frane Šajn
28. 10. 2010 08.02
Se vam ne zdi, da so tile judi malo kratkega spomina.
gulmor
28. 10. 2010 07.43
Tole me pa spominja na pohode oranževcev, ki vsako leto razkurijo katolike na Severnem Irskem. Gola provokacija.
Shpongle
28. 10. 2010 04.06
jaz neverjamem v jezusa kristusa, neverjamem v alaha niti v budo(čeprav je budizem edina vera ki se mi zdi kakortoliko normalna in miroljubna), niti neverjamem v judovskega boga, kdorkol to pač je, verjamem pa v Zemljo(Gaia- izgovorjeno GAJA) in verjamem, da sta Zemlja in Sonce(Solaris - izgovorjeno kot se napiše) bog, kajti Gaia mi je dala življenje, daje mi vodo, zrak, Solaris mi pa daje toploto, življenje in obenem pripomore k nastanku atmosfere(zraka)... Ko bi bili vsaj ljudje samozavedni, da bi se zavedali samega in sebe....jaaaaooo..... vsi omrtvičeni in zaspani od sovraštva, jeze in brezupa....
Strelja?ko
28. 10. 2010 01.50
Kahaneja je novembra 1990 v hotelu v New Yorku ubil arabski napadalec, potem ko je ravno zaključil govor, v katerem je ameriške Jude opozoril, naj emigrirajo v Izrael, preden bo "prepozno". Točn tako. Naj gredo tja kjer je njihov dom...
Gašper Blaži? 1
28. 10. 2010 00.37
MA VERE DELAJO SAME VOJNE.PRAVA VERA JE MATI ZEMLJA IN SONCE VSE OSTALO JE IZMISLJENO TI HEPANI PA SE VOJSKUJEJO BREZVEZE.LEP POZDRAV
Irnes Abdijanovi?
28. 10. 2010 00.18
Kahane je v Izraelu osnoval stranko Kah, ki je na volitvah leta 1984 prejela en poslanski sedež, zasedel pa ga je Kahane. Leta 1988 je izraelska vlada stranko kot "rasistično" in "nedemokratično" prepovedala. sej nemorš too...kam gre ta svet......Hitler je ubiju Jude...biu je rasist.....Zdej so pa Judje rasisti pa bog ve še kej.......pffffff.....tale svet nikol nebo vredu.....najbolš bi blo da kšni Marsovci pridejo pa ns use peljejo da kopljemo rude gor knjim.....pol bi se sele zavedal kake napake smo delal oz...kake napake nekateri delajo
MERDE-AVE-MERDE
28. 10. 2010 00.03
desničarski skrajneži in desničarji - nikoli nič dobrega
Peter Kralj 1
27. 10. 2010 23.21
Pravica je slepa. Za roko pa jo vodi politična moč!
MOSSAD001
27. 10. 2010 18.41
za dovoljenje prosili izraelsko vrhovno sodišče. Njihovi prošnji je bilo ugodeno. Če sodišče dovoli je LEGALNO !!