Tujina

S Hrvaške v Guantanamo

Zagreb, 04. 12. 2005 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška obveščevalna agencija CIA naj bi zapornike v Guantanamo vozila tudi s Hrvaške.

V Guantanamu je vsaj 11 tisoč zapornikov, ugotavlja Amnesty International. Nekatere naj bi tja prepeljali tudi s Hrvaške
V Guantanamu je vsaj 11 tisoč zapornikov, ugotavlja Amnesty International. Nekatere naj bi tja prepeljali tudi s Hrvaške FOTO: Reuters

V zaporih v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi naj bi bili tudi domnevni teroristi, ki jih je ameriška obveščevalna agencija CIA tja prepeljala s Hrvaške, je po poročanju reškega časnika Novi list ugotovila mednarodna človekoljubna organizacija Amnesty International (AI).

Organizacija, ki je preiskovala obtožbe o skrivnih ameriških zaporih za domnevne teroriste, naj bi poleg naše južne sosede med državami, od koder so ujetnike pošiljali v Guantanamo, omenila še Bosno in Hercegovino, Makedonijo Albanijo, Italijo ter Gambijo, Kenijo, Libijo, Sudan, Tanzanijo, Zambijo, Malezijo, Indonezijo in Jordanijo.

Hrvaške oblasti skope z informacijami

Kot je za AI povedal jemenski državljan, ki naj bi v zaporih ameriške obveščevalne službe CIA preživel dve leti, so ga večkrat zasliševali v črno oblečeni preiskovalci, ki naj bi med seboj komunicirali le z znaki. Iz celice ni smel, poleg tega pa je v prostoru vedno gorela luč, tako da ni več vedel, kdaj je dan in kdaj noč. V dveh letih naj bi ga večkrat premestili v druge zapore, nazadnje pa je končal v ječi v Jemnu. Ves ta čas se ni pogovarjal z odvetnikom in ni bil pred sodnikom, pojasnili pa mu niso niti tega, česa je obtožen. AI se je prva pogovarjala z ljudmi, ki so jih zaradi suma terorizma brez sojenja v zaporu zadrževale ameriške oblasti.

Tiskovni predstavnik hrvaške vlade Ratko Maček je ob tem dejal, da "ne ve nič" o omenjenih premestitvah iz Hrvaške v oporišče Guantanamo, da pa je sicer za zadevo pristojno hrvaško ministrstvo za pravosodje, piše Novi list, ki dodaja, da so brez komentarja ostali tudi na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve.

"Nimam informacij o objavi AI, da so bili zaporniki na Kubo premeščeni tudi iz Hrvaške. Če bi bil nekdo premeščen v skladu s pravili, potem bi premestitev potekala preko ministrstva za pravosodje, vendar mi takšnih zahtev nismo dobili. Če bi jih, bi zanje zagotovo vedela, saj bi moral premestitev podpisati," pa je dejala hrvaška pravosodna ministrica Vesna Škare-Ožbolt. Pojasnila je še, da niti en zapornik uradno ni bil predan ameriški vojski. Tudi na ameriškem veleposlaništvu v Zagrebu navedb AI niso želel natančneje komentirati.

Pri AI Hrvaške so ob tem pojasnili, da organizacija v svoja poročila ne vključuje kakršnihkoli informacij, ob tem pa so tudi spomnili, da je v 40 letih dela v svojih poročilih že objavila nekaj napak.

SORODNI ČLANKI