Tujina

Ruski tisk kritično o odnosu do Čečenije

Moskva, 25. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski tisk obširno komentira zajetje talcev v moskovski koncertni dvorani. Večina komentatorjev kritizira politiko predsednika Vladimirja Putina do Čečenije, ki je pripeljala do zajetja talcev sredi ruske prestolnice.

Kot piše Nezavisimaja Gazeta zahteva po koncu vojne v Čečeniji zadeva oblast, ki se predstavlja kot močna in dejavna, kot oblast trde roke in so jo v Rusiji doslej tudi imeli za takšno. Čas iluzij je minil. Ali ni to, kar se dogaja, sramoten dokaz nemoči oblasti? Le malokdo še ima občutek, da živi v močni državi.

Novje Izvestja pišejo, da je ruska oblast v globoki krizi. Predsednik Putin bo moral preoblikovati svojo strategijo do Kavkaza. Žal so Čečenijo doslej izkoriščali predvsem za reševanje težav, povezanih z oblastjo, in socialnih problemov. Vojaške kampanje na severnem Kavkazu so vedno sovpadale z zveznimi volitvami in majhna vojna tam daleč na robu države je utišala družbene zahteve. Predsednik bo moral izbrati, ali bo kot general de Gaulle, ki se je odpovedal Alžiriji, da je rešil Francijo, ali kot Stalin, ki je nacionalno vprašanje rešil z deportacijami, zlasti čečenskega ljudstva, s čimer je problem prepustil naslednikom.

Časnik Gazeta pa piše, da mora predsednik javno nase prevzeti odgovornost za osvoboditev talcev. Dokler tega ne bo storil, bo njegova priljubljenost trpela in grozi mu, da bo doživel enako usodo kot nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter, ki zaradi krize s talci v Teheranu ni bil ponovno izvoljen.