Tujina

Rusijo skrbi protiraketni ščit

Moskva, 25. 06. 2007 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni sekretar zveze Nato prepričuje Rusijo, da je protiraketni ščit v Evropi ne bo ogrožal.

Jaap de Hoop Scheffer bo v torek nagovoril Putina, naj spremeni stališče do širitve zavezništva na nekdanje republike Sovjetske zveze
Jaap de Hoop Scheffer bo v torek nagovoril Putina, naj spremeni stališče do širitve zavezništva na nekdanje republike Sovjetske zveze FOTO: Reuters

"Širitev zveze Nato in načrtovani ameriški protiraketni ščit na Poljskem in Češkem ne bosta predstavljala grožnje Rusiji", je na ponedeljkovem obisku v Moskvi zatrdil generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva, Jaap de Hoop Scheffer.

Generalni sekretar zveze Nato, ki naj bi se v torek sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je Moskvo danes tudi skušal prepričati, naj spremeni stališče do širitve zavezništva na nekdanje republike Sovjetske zveze in dejal, da bi bilo to znamenje demokratičnega napredka.

Po njegovih besedah so vrata odprta za vse države, ki bi se želele pridružiti zavezništvu, vključno z Gruzijo in Ukrajino. "Na koncu bodo ljudje tisti, ki bodo odločili," je pripomnil.

Predsednik ruskega sveta federacije Sergej Mironov, je medtem vztrajal, da Nato vse bolj obkroža Rusijo. "Nismo prijatelji ali sovražniki, temveč partnerji. In kot taki bi se morali pogovarjati kot enakovredni, kar pa se žal ne dogaja. v tem vidim grožnjo," je dejal.

De Hoop tudi o Kosovu

Mironov vidi v Natu grožnjo in ne partnerja.
Mironov vidi v Natu grožnjo in ne partnerja. FOTO: Reuters

De Hoop Scheffer, ki se v Sankt Peterburgu mudi ob peti obletnici ustanovitve sveta Nato-Rusija, je še zagovarjal načrt posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija, ki predvideva nadzorovano neodvisnost pokrajine in ga Rusija vseskozi zavrača, saj se boji, da bi lahko pomenil presedan za reševanje drugih regionalnih konfliktov.

Dejal je, da je Kosovo poseben primer in da ga ne moremo primerjati z drugimi regionalnimi konflikti, ter pozval Rusijo, naj pri glasovanju v Varnostnem svetu ZN o Kosovu ne uporabi pravice veta.

Predsednik ruskega sveta federacije Sergej Mironov pa je po drugi strani ponovil stališče Moskve, da je pri odločanju o Kosovu nujno treba upoštevati interese Srbije ter morebitne posledice odločitve, ki bi lahko pomenila presedan.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
26. 06. 2007 15.49
Jaap de hoop Scheffer, licke licke USA dolla. Pathetic. Otroci lepo na varno v USA, dalec stran od evropskih jedrskih scitov, kjer ne bo cutiti sevanja v najhujsem scenariju, ko bo amerika obsojena na odlocitev na biti ali ne biti :)