Tujina

Rusija za dialog

Ljubljana, 14. 11. 2007 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusija v Evropi vidi strah pred posledicami ob morebitni razglasitvi neodvisnega Kosova, je dejal ruski zunanji minister.

Trditve, da glede rešitve končnega statusa Kosova ni alternative neodvisnosti, so neproduktivne, je v okviru uradnega obiska v Ljubljani dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov. "Ne smemo obremenjevati ene ali druge strani, da ni alternative," meni, pri čemer je dodal, da rešitev lahko sprejmeta samo Beograd in Priština. Na vprašanje, kaj lahko Slovenija stori pri tem med predsedovanjem Evropski uniji, pa je Lavrov poudaril, da "tisti, ki želijo pomagati, lahko dajejo zgolj čim boljše pogoje za pogajanja".

Lavrov in Rupel
Lavrov in Rupel FOTO: Reuters

Lavrov je na skupni novinarski konferenci z gostiteljem, slovenskim zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, še dejal, da je pogajalska trojka EU, Rusije in ZDA izdelala dobro podlago za rešitev vprašanja Kosova, ki bi jo dosegli s pogajanji. Pri tem se je zavzel, da tega procesa ne bi smeli obremenjevati s časovnimi roki. Opozoril je še, da Rusija "v Evropi že vidi strah pred posledicami", če bi prišlo do neodvisnosti Kosova, saj bi to lahko povzročilo težave v regiji, zlasti v BiH in v Makedoniji. Pri tem pa se je zavzel za polno uresničevanje resolucije VS ZN 1244, "ne le delov, ki v danem trenutku ustrezajo".

Ministra Lavrov in Rupel sta se sicer posvetila tudi drugim temam in odnosom Rusije z EU, ki ji bo Slovenija predsedovala v prvi polovici prihodnjega leta. Tako bo predvidoma junija 2008 v Hanti-Mansijsku v Sibiriji vrh EU-Rusija, od katerega si obe strani obetata rešitev številnih, predvsem gospodarskih vprašanj.

"Mi bi radi nadaljevali dialog z vsemi stranmi," je še poudaril Lavrov in opozoril, da se bo tema zagotovo nadaljevala še med slovenskim predsedovanjem EU. Toda na vprašanje, kakšna bi lahko bila vloga Slovenije med predsedovanjem EU pri reševanju tega vprašanja, je poudaril, da lahko rešitev sprejmeta samo Beograd in Priština. "Tisti, ki želijo pomagati, lahko dajejo samo čimboljše pogoje za pogajanja. Boljših nasvetov slovenskim kolegom ne morem dati, ker sami zelo dobro poznajo položaj v regiji," je dejal.

'Slovenija Srbiji ne ponuja hitrejše poti v EU'

Rupel pa je ob tem zavrnil namige, da naj bi Slovenija ponudila Srbiji hitrejšo pot v Evropsko unijo, če bi priznala neodvisnost Kosova. "Gre za ločena problema, si pa v Sloveniji prizadevamo, da bi se srbska pot v EU pospešila," je pojasnil Rupel. "Želimo si, da bi se problem statusa Kosova rešil, treba pa je pri tem ohraniti enotnost EU in Slovenija si bo prizadevala, da se ta enotnost ohrani," je še poudaril Rupel.

Jožef Jerovšek
Jožef Jerovšek FOTO: POP TV

'Slovenija se bo morala problema Kosova lotiti potrpežljivo'

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) je danes na nujni seji za zaprtimi vrati razpravljal o aktualnih dogodkov v zvezi z reševanjem prihodnjega statusa Kosova. Predsednik OZP Jožef Jerovšek je po seji povedal, da je zunanji minister Dimitrij Rupel člane odbora izčrpno seznanil z reševanjem prihodnjega statusa Kosova, govorili pa so tudi o tem, kaj v zvezi s Kosovom čaka Slovenijo v času predsedovanja EU.


Kot je povedal Jerovšek, se Slovenija med predsedovanjem EU vprašanju Kosova ne bo mogla izogniti, skupno stališče na seji pa je bilo, da naj se tega problema loteva izjemno potrpežljivo, tudi v luči slovenskih interesov na Kosovu in v Srbiji. "Čaka nas izjemno težka naloga in Slovenija bo morala kot predsedujoča država usklajevati različna stališča in si prizadevati za enotnost Evropske unije," je poudaril.

Poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je po seji povedal, da bo vsiljena neodvisnost Kosova pripeljala do oboroženih spopadov, zato je na odboru predlagal, da bi se vprašanje Kosova uredilo tako, da bi vse države Zahodnega Balkana hkrati vstopile v EU.

Jerovšek je še dejal, da je težko napovedati, kaj se bo zgodilo po 10. decembru, ko se bo predvidoma končal drugi krog pogajanj med Beogradom in Prištino in ko bo pogajalska trojka EU, ZDA in Rusije končno poročilo predstavila generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu. "Verjetno ne bo šlo po vnaprej predvideni časovnici, saj pri vseh zadevah v zvezi s Kosovom prihaja do zamud," je poudaril.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko.peser@gmail.com
15. 11. 2007 15.07
haha tale rupel je po izgledu večji Rus kot lavrov, visok, čokat in bel kot sneg