Tujina

Rusija podprla Srbijo

Moskva, 22. 11. 2007 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Srbija je pripravljena narediti korak bližje albanski strani, vendar ne na račun svoje ozemeljske celovitosti, je dejal zunanji minister Jeremić.

Srbija je v nadaljevanju neposrednih pogovorov med Beogradom in Prištino glede prihodnjega statusa Kosova pripravljena narediti še en korak bližje albanski strani, vendar ne na račun svoje ozemeljske celovitosti, je ob današnjem obisku v Moskvi izjavil srbski zunanji minister Vuk Jeremić. Njegov ruski kolega Sergej Lavrov je Srbiji, tradicionalni zaveznici Rusije, medtem ponovno izrazil vso podporo pri reševanju kosovskega vprašanja.

Na dan volitev je plakat v srbskem delu Kosovske Mitrovice pozival Rusijo, naj pomaga. Rusija je očitno slišala klice na pomoč
Na dan volitev je plakat v srbskem delu Kosovske Mitrovice pozival Rusijo, naj pomaga. Rusija je očitno slišala klice na pomoč FOTO: Reuters

"Ne sme biti nobenih vnaprej določenih rešitev ali umetno določenih časovnih rokov," je po pogovorih z Jeremićem dejal Lavrov ter ponovil stališče Moskve in Beograda, da bi se morala pogajanja med Beogradom in Prištino nadaljevati tudi po 10. decembru, če do takrat ne bo dosežena kompromisna rešitev. Obenem je Zahod posvaril pred opogumljanjem albanske večine na Kosovu, da enostransko razglasi neodvisnost.

"Verjamemo, da če je treba doseči kompromis, morata obe strani narediti korake ena proti drugi. Srbija je pripravljena narediti ta korak, ampak ne na račun svoje ozemeljske celovitosti," je poudaril Jeremić in pozval k odgovornosti v pogajanjih, ki se je mora zavedati tudi mednarodna skupnost. Ponovil je tudi opozorilo, da lahko h krepitvi miru in stabilnosti na Balkanu prispeva le kompromisna rešitev, medtem ko bi vse drugo imelo "izjemno težke" posledice za regijo.

Šef ruske diplomacije je ob temi izpostavil, da so stališča Srbije in Rusije glede Kosova enaka: rešitev mora temeljiti na mednarodnem pravu in biti rezultat pogajanj med Beogradom in Prištino, legitimna pa bo le, če bo sprejeta v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Garda carja Lazarja grozi

Člani paravojaške organizacije Garda carja Lazarja so poslali srbskim poslancem in visokim predstavnikom srbske Pravoslavne cerkve povabila v vojsko. Pred dvajsetimi dnevi je namreč omenjena Garda razglasila vojno na območju Kosova. Napovedali so tudi miren protest na mejnem prehodu Merdare. Tam bodo tudi formirali svojo vojaško bazo.

Predstavnik Garde Hadži Andrej Milić je za B92 dejal, da imajo svojo bazo za vojaško usposabljanje v srbskem mestu Dragačevu. Pripomnil je, da je njihov komandant haaški obtoženec. Njegovega imena ni želel razkriti. Garda je tudi napovedala zbor na administrativni meji Kosova s Srbijo, ki bo potekal 28. novembra.

Tudi v Makedoniji ni mirno. V Tetovu, kjer je albansko prebivalstvo v veliki večini, je 7. novembra prišlo do spopadov. Makedonski specialci so ubili šest pripadnikov 'kriminalne združbe'. Zasegli so tudi ogromno količino orožja.
Tudi v Makedoniji ni mirno. V Tetovu, kjer je albansko prebivalstvo v veliki večini, je 7. novembra prišlo do spopadov. Makedonski specialci so ubili šest pripadnikov 'kriminalne združbe'. Zasegli so tudi ogromno količino orožja. FOTO: Reuters

Poslanci Vlade Srbije niso želeli komentirati "neresne akcije Garde carja Lazarja“. Srbski minister policije Dragan Jočić je dejal, da bodo storili vse, da bi Gardi preprečili destabilizacijo razmer na jugu Srbije in znotraj Kosova.

Na grožnje Garde carja Lazarja se je že odzvala Albanska nacionalna armada (ANA), katero je Unmik razglasil za teroristično organizacijo. Predstavnik ANE Gafur Adili je dejal, da njihovi pripadniki patruljirajo ob kosovsko – srbski meji z namenom preprečitve vdora srbskih paravojaških enot na Kosovo.

Premier Republike Srbske Milorad Dodik umirja strasti v BiH

Premijer Republike Srbske Milorad Dodik umirja strasti
Premijer Republike Srbske Milorad Dodik umirja strasti FOTO: Reuters

Švedski zunanji minister Carl Bildt je dejal, da ga je strah domino efekta v primeru razglasitve neodvisnosti Kosova. Srbi v Republiki Srbski so namreč zagrozili, da bodo v primeru priznanja kosovske neodvisnosti, razglasili neodvisno Republiko Srbsko. Premijer Dodik se je odzval na besede švedskega zunanjega ministra in dejal, da ni strahu, da bi prišlo do destabilizacije razmer v BiH.

Nemški veleposlanik v BiH Michael Schmunk je dejal, naj "državljani BiH ne skrbijo“. "Mednarodna skupnost je v Bosni in tu bo tudi ostala. Daytonski sporazum se mora spoštovati,“ je dejal Schmunk za časopis Dnevni avaz.

Varnostni svet Združenih narodov je za 12 mesecev podaljšal mandat silam Euforja v Bosni in Hercegovini. Gre za podporo resoluciji, ki pooblašča države članice ZN, da v sodelovanju z EU še naprej ostanejo v BiH, kjer izvajajo operacijo Altea.

Sile Eufor so v okviru operacije Altea leta 2004 prevzele vodenje mednarodnih sil v BiH, ki trenutno štejejo okoli 2500 vojakov in na čelu katerih je bila prej zveza NATO. Glavni namen operacije je ohranjanje miru v državi ter pomoč lokalnim oblastem v boju proti organiziranemu kriminalu in iskanju obtoženih na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mire@email.si
24. 11. 2007 19.38
Samo naj izazivajo, potem ko bojo šteli mrtve si bojo sami krivi. Mislim dandanes pa si res vsak lahko zmisli svojo državo in "vojsko". Albanci imajo srečo da obstajajo mongoloidi kot je Predsednik USA, če ne bi že zdavnaj bli deportirani u turčijo.
misicast20@email.si
23. 11. 2007 20.49
kanal Za Slovence, Hrvate in muslimane iz BIH ne dvomim, za Makedonce nekako že, ker jih nimajo najraje, za Črno Goro bi blo pa treba pogledat kok šiptarjev je sodelovalo v tej anketi, ker jih je tm več k 10%..... Sicer je pa uradno stališče Makedonije, da naj bo kosovo čimprej neodvisno, ker naj bi to umirilo tudi razmere v makedoniji, vendar mislim, da se bo po mojem mnenju zgodilo ravno nasprotno, Šiptarji iz Makedonije bodo z vojno ( tako kot 2 leti nazaj v Tetovem) zahtevali priključitev h Kosovu, na to pa meddrugim kažejo tudi zadnje akcije makedonske policije ki je zaplenila veliko orožja, med drugim tud težje orožje....težki mitraljezi, minometi, bazuke...itd. tega za samoobrambo sigurno ne rabijo....ja no, mogoče oni tud to misljo, ker itak so oni skos nedolžni, nad njimi se počne genocid...itd. SO PA NAJVEČJA MAFIJSKA IN TERORISTIČNA ZDRUŽBA NA BALKANU...
misicast20@email.si
23. 11. 2007 20.47
kanal Za Slovence, Hrvate in muslimane iz BIH ne dvomim, za Makedonce nekako že, ker jih nimajo najraje, za Črno Goro bi blo pa treba pogledat kok šiptarjev je sodelovalo v tej anketi, ker jih je tm več k 10%..... Sicer je pa uradno stališče Makedonije, da naj bo kosovo čimprej neodvisno, ker naj bi to umirilo tudi razmere v makedoniji, vendar mislim, da se bo po mojem mnenju zgodilo ravno nasprotno, Šiptarji iz Makedonije bodo z vojno ( tako kot 2 leti nazaj v Tetovem) zahtevali priključitev h Kosovu, na to pa meddrugim kažejo tudi zadnje akcije makedonske policije ki je zaplenila veliko orožja, med drugim tud težje orožje....težki mitraljezi, minometi, bazuke...itd. tega za samoobrambo sigurno ne rabijo....ja no, mogoče oni tud to misljo, ker itak so oni skos nedolžni, nad njimi se počne genocid...itd. SO P
misicast20@email.si
23. 11. 2007 20.37
Evil Devil lepo te prosm...pa kaj govoriš neumnosti, 90 % Albancev ma Veliko Albanijo za neumnost....dej nehi nakladat, pa Ibrahim Rugova, ki je imel največjo podporo na Kosovu je dejal, da je njihov kratkoročni cilj neodvisno Kosovo, dolgoročni pa združitev z Albanijo....lepo te prosm, kerim 90% Albancev se zdi ideja o Veliki Albaniji neumnost?????????? Zopet se tako kot v BIH na Kosovem ustvarja neka umetna nacija "Kosovarji", vi niste Kosovarji ampak ste Albanci in imate svojo državo Albanijo! Vendar je Albanija tako zaostala država, ki ni ne pravna ne socialna ne demokratična država, gledu sm oddajo, da še ulic ponekod nimate določenih, zato pa ste seveda preplavili Kosovo, ki je v primerjavi z Albanijo, kot je sam Richard Holbroke nekoč dejal..."kot bi prišel v Disneyland..."
kanal@email.si
23. 11. 2007 20.22
Sem gledal eno anketo, ki so jo delali na bivših republikah! Kosovarji imajo podporo slovencev, hrvatov, bošnjakov, črnogorcev in makedoncev. Anketa se je imenovala: U kakvom sustavu treba da bude kosovo? 95% Nezavisna država. Najbolj me je pa presenetu makedonski premie, ki je dejal da je najboljše za kosovo da se osamosvoji.
brainiac
23. 11. 2007 19.25
ma, ubogi šiptarji! eno samo stokanje jih je.4 000 000 "azilantov" in prejemnikov otroških dokladov in ostalih oblik socijalnih pomoči jih je po svetu! povem za primer 26 letnega donner kebab "garača" ki je že odštancal 6 otrok! dela na črno, torej , je uradno brez službe! dobi 950 EUR od države. nič davkov, socijalno stanovanje, mercedes za 15 000 EUR usw. slovenčki, pa naj garajo v tovarnah za 400 EUR plače in 60 EUR dokladov, ki jih itak pobere država za položnice. normalno, še plačilo dohodnine in ostalih dajatev. in to, samo zato, da se omogoči šiptarjem, da se plodijo kot zajci! potem bo en smrdljiv šiptar, mene v moji državi imenoval, mentalno p****i stvor! ma, poberi se v tvoj vaterland, pre***t dihur obrezan!
Uroš S.
23. 11. 2007 17.26
Me veseli da ste iskreni, Evil devil. Zato Vam tudi odgovarjam osebno nazaj, ker ste clovek oz. odgovorajam vam v prvi vrsti ker vam lahko, se namrec razumemo. Nadalje, da se vrnem k temi.----- Vasi argumenti temeljijo na zgodovinskem ljudstvu Iliri, in zahtevate nazaj tisto kar je imelo cesarstvo Dardania v tistem casu pod seboj? Pa saj niste resni :) Tako to ne more iti, potem bi vsak zahteval svoje kar mu zgodovinsko pripada, mi potem lahko zahtevamo celotno Bosno, celotno Vojno Krajino, tri cetrt Crne gore, celotno Makedonijo? In smo do tega veliko bolj opraviceni kot vi, ki bazirate nekaj na nekem starodavnem plemenu katerih potomci naj bi bili v neki veji vi :) V bosni smo bili se v casu Ao 100% vecina, bosnjaki so po narodnosti Srbi kljub temu da so spremenili religijo v muslimansko, hrvati v Bosni so politicni hrvati, katoliski Srbi. ETC. Kam bomo pa prisli po tvoji oz. vasi albanski poti? Saj se bomo klali kot zmesani. Svetujem vam da si najprej urediti vas civilizacijski popek, edino muslimasko evropsko drzavo ki ne more vzpostaviti pravnega sistema na drzavni ravni. No offence my muslim pale :)
DarthRevan
23. 11. 2007 17.00
Na Balkanu imajo strateške interese tako rekoč vse svetovne velesile, razen najnovejših (daljni vzhod si nima nič za pomagat), zato ni čudno da se tam dogajajo take kuhinje.
Evil Devil
23. 11. 2007 16.57
misicast kaj naj ti rečem...težji primerek...mogoče je pa v kakšni primerni ustanovi še kakšno mesto zate...mogoče je še čas...no ja sicer pa čemu lažno upanje...s teboj pač ne bo nikoli boljše tako da ti želim veliko sreče ker jo boš potreboval...ne bom ti razlagal ideje velike Albanije in tega, da jo 90% Albancev smatra za neumnost, ker ne verjamem da bo prišlo do tistega ptičjega v tebi (možganov namreč) persen zate velja nekaj podobnega...kar se tiče makedonije, ki je sprejela 200 in ne 700 tisoč albanskih beguncev...sicer ne bi rad posploševal in verjamem oziroma želim verjeti, da je bil to osamljen primer, ampak vem za kosovskega invalida brez nog, s katerim so se makedonski vojaki, ko je pribežal s kosova 'na varno' zabavali tako, da so ga pretepli in vlekli po tleh, medtem ko je njegova žena tekla za njimi z vozičkom in njegovimi protezami...sicer se bo mentalno perverzni stvor kot si ti takemu primeru verjetn smejal, ampak drugega tako ali tako ni za pričakovati. Samo za info.
Uroš S.
23. 11. 2007 16.54
Evil Devil : Leta 81 se ni zahtevala neodvisnost, ampak status republike v okviru Jugoslavije. ---------Tako je. Zahtevali ste lastno federalno enoto, lastno Republiko.
misicast20@email.si
23. 11. 2007 15.38
Albanci ( ali bolje rečeno Šiptatarji ) že približno 100 let zahtevajo neodvisnost Kosova, ki je del unitarne mednarodno demokratično priznane suverene države Srbije! Smešno je govoriti, da so Srbi leta 1999 okupirali Kosovo, saj del svojega ozemlja ne moreš okupirati, ker pojem okupacija tega ne pozna. Celotna mednarodna skupnost je t.i. šiptarsko vojsko OVK v začetku leta 1998 razglasilo za teroristično ( kar je po vseh merilih terorizma tudi bila ), vendar pa so potem zaradi lastnih interesov svoje stališče spremenili in jo razglasili za neko kvazi osvobodilno narodno vojsko! Če Kosovo postane neodvisno bo to še večji raj za kriminalce kot je danes, kajti leglo kriminala v Evropi je na Kosovu in to pod mednarodnim protektoratom. Zelo hitro, po tem ko Šiptarji dobijo ( če dobijo ) neodvisno Kosovo, se bo problem albanskih manjšin razširil na druge države. Že dolgo je znano ( karte najdete tudi na internetu ) da Albanci dolgoročno načrtujejo Veliko Albanijo, ki bo vključevala Albanijo, Kosovo, del Makedonije, del Črne Gore in del Grčije- tega niti ne skrivajo! Zanimivo je to, da en narod ogroža 4 narode na Balkanu, zato je po mojem mnenju EDINA REŠITEV NASLEDNJA: Vse države, ki imajo nerešeno albansko vprašanje ( Srbija, Makedonija, Črna Gora, Grčija ) naj se združijo v neko zavezo in naj skupaj nastopijo proti šiptarskim ekstremistom najprej z gospodarskimi in političnimi ukrepi, naj izolirajo Albanijo oz. področja kjer živijo Albanci z zaprtjem svojih mej, s prenehanjem uvoza in izvoza, s prekinitvijo diplomatskih stikov , itd. Vsi ti ukrepi bi Albance močno prizadeli, če pa tudi to nebi pomagalo, pa bi morale vse te države, ki imajo legitimno in legalno pravico braniti svoje ozemlje, skupaj nastopiti proti Albancem z vojaško intervencijo in Albanci potisniti nazaj v svojo državo, ki jo že imajo, in to je ALBANIJA! P.S. isto vpr. sem postavil na rtvslo.si pod nickom maestro20
brainiac
23. 11. 2007 15.32
ma, makedonci so leta '99 sprejeli 700 000 šiptarjev, ki so bežali pred jugo-vojsko in jih rešili gotove smrti. velika večina teh "turistov" se je vrnila leta '01, v okolico tetova. samo, takrat niso šli občudovati naravnih lepot makedonskih sosedov.šli so oboroženi do zob, pomagati bratom ki so" trpeli" . zanimivo je, zakaj jih sosedje ne marajo? takih "akrobacij" kot si jih privoščijo v makedoniji, jim še na misel ne pridejo v grčiji. grki ki so izumitelji demokracijo, šiptarčke ne ujčkajo ne vem kako! ko jih dobijo v obmejnem območju, jih pošteno "obdelajo" in jih pošljejo nazaj v njihovo smrdljivo domovino! slovenski znanstveniki se raje ukvarjajo z islandščino! veliko več bi se mogli ukvarjati z preučevanjem šiptarskih genov! preučevanje je treba začeti j pri podganah! o, le zakaj?
Uroš S.
23. 11. 2007 15.05
Eto ti ga sad baci kosku pa kidne :(
Evil Devil
23. 11. 2007 14.58
algebra - če pregledaš podatke o popisih za petdeset let nazaj boš ugotovil, da tvoja trditev o 100 tisoč albancih 'ne pije vodu'. Leta 81 se ni zahtevala neodvisnost, ampak status republike v okviru Jugoslavije. Če se vrnemo še malo nazaj, v petdeseta ibn šestdeseta leta 20. stoletja vidimo rankovićeve 'rešitve' kosovskega problema - med drugim tudi preseljevanje kosovskih Albancev v Turčijo. Dardanija je zgodovinsko dejstvo - obstajala je, naseljena je bila z ilirskimi in deloma iliro-tračanskimi plemeni. Pika. Albanci oz. Iliri so bili na Balkanu in tudi na Kosovu naseljeni pred Slovani. Pika. Ne bom razpravljal na radikalnem nivoju - lahko pa ti razložim tudi radikalne albanske zgodovinske teorije - ki so po mojem mnenju isti kretenizem kot srbske. Sicer pa - ni važno kdo je bil prvi, kdo je bil zadji. Dardanijo sem navedel iz preprostega razloga, ker srbski zgodovinarji vztrajno trdijo, da Albancev na Kosovu ni bilo tja do srbskega eksodusa v 17. stoletju. In če že gremo po zgodovini, glede na to, da je turška država držala oblast nad Kosovom veliko dalj kot Srbija (v srednjem veku in od leta 1912 skupaj), potem bi lahko zaključili da ima v bistvu Turčija največ pravic do Kosova, ker je pač največ časa preživelo v okviru turške države. Vsi Kosovci, Albanci, Srbi in ostali imajo pravico živeti na Kosovu, živeti po svojih običajih, govoriti svoj jezik in biti spoštovani od drugih ter od državnih institucij. Miloševiću to ni uspelo oziroma se niti ni trudil. Upam, da bo kosovskim oblastem to šlo bolje od rok. Niti nisem obtožil srbskega naroda kolektivno - mislim da noben narod ni niti boljši niti slabši od drugega. Ti očitno misliš drugače, kar je žalostno, glede na to, da sem jaz preživel precej močno vojno travmo in si upam z veliko gotovostjo trditi, da je ti nisi. Aja, pa še nekaj - glede na to, da zraven mešaš Albanijo in Makedonijo - manj kot 2 odstotka kosovske in albanske javnosti podpira združitev Kosova z Albanijo. Mentaliteta, navade in jezik Kosovarjev in Albancev so precej različni. Kar se tiče Makedonije - poznam veliko makedonskih Albancev in nihče od njih se ne zavzema za veliko Albanijo, odcepitev zahodnega dela ali kaj podobnega. Mislim da je tako tudi večinsko mnenje tamkajšnje albanske javnosti, seveda pa - budala uvijek ima. Gorane - ja nisam negirao zločine albanskih ekstremista nad Srbima, Romima...već sam rekao da se stidim takvih ljudi. I stidim se što su Albanci i brukaju moj narod. Što se tiče bese i krvne osvete (gjakmarrje na albanskom)...krvna osveta je najprisutnija u sjevernoj Albaniji ali i odatle polako isčezava - krvna osveta jeste problem, ali se pretjeruje u potenciranju iste. Što se tiče istorije mislim da si razumio što sam napisao gore. P.S.: Algebra, po une jam Shqiptar...shume pershendetje te gjitheve
Uroš S.
23. 11. 2007 14.07
Pardon, popravek. ne izkljucitev iz Srbije(ker kosovo je srbska pokrajina) temvec de iure prikljucitev juzni srbski pokrajini kosovo. Lep dan
Uroš S.
23. 11. 2007 14.04
Kosovo je del Srbije to sekundo, vedno bo s pravnega vidika. Trenutno uziva status varstva OZN. Brezpravna muslimanska narco mafia muslimanska albania. 98% je muslimanov, Albania, srbsko Kosovo. Pred 50 leti vas je bilo na Kosovu okoli 100.000, danes vas je preko 2 Miliona. Ze pred 15 leti ste zahtevali obmejne obcine z kosovim prikljuciti k Kosovu, Bujanovac, Presevo, Medveđe, razpisali ste referendum, ker ste tudi tu dosegli ze vecino je ref. ki je nosil vprasanje ali ste za izkljucitev iz Srbije ter prikljucitev k Kosovu, seveda bil pozitiven. Leta 81 ste zahtevali neodvisnost ko ste imeli polno avtonomijo, velike demonstracije. Sele nato je sledila ukinitev avtonomije. In vi se cudite od kod in zakaj dobivaju radikali vsako leto znova glasove. Zivite v Srbiji katera vam daje kruh, podpirate protipravno odcepitev srbske pokrajine, konstanto napadate z minometi ter strelskim orozjem srbsko vojsko in policijo, skoraj vsak mesec kaksen mrtev, konstantno zalagate soborce na jugu drzave o orozjem,ponovno zahtevate prikljucitev obmejnih obcin k kosovu, ne spostujete nasih zakonov... V makedoniji katero zahodno polovico iamte ze defacto ze v svojih rokah, imate vsak teden pomotoma ubijete kaksnega makedonskega policista ali vojaka, napadate makedonsko vojsko, poliste pri patruliranju...mah, nima smisla. Na tovje komentarje je smesno replicirati ker se hoces ali noces replica sprevrze u monolog. Vse kar si navedel glede dardanije in ilirskega imperja je kar nekaj, tudi mislim da nisi povsem resen ko to pises, ne mores biti. Da pa si se naucil slovensko tako dobro pa dvomim da si albanec. I mean c mon, what r the odds.
goran1_15@hotmail.com
23. 11. 2007 14.04
evil devil e baš me zanima šta bi ti uradio kada ti bombarduju zemlju i ne prestanu dokle god ne podpišeš sporazum o povlačenju vojske i policije sa teritorija kad si naveo predaju kosova.činjenica je u tome da je došla naredba da se povlače SVI a kada je do toga došlo onda je i narod počeo da napušta kosovo jer su uck vršili napade otmice ubistva pogrom na sve što nije albansko i ne podržava ideju nezavisnog kosova.što se tiče istorije ne znam koje knjige si ćitao ne stoji baš sve što si naveo.po tvome ispada kao da je kosovo bilo oduvek naseljeno albancima pa tek onda srbima kao doseljenicima. što se tiće zloćina i moji a i tvoji da se tako irazim su radili svašta jer znaš i sam za besu ili krvnu osvetu i sve doktake stvari postoje nikad neće ni biti mira ni neke normalne zajednice društva.a što se tiče onih starih vremena i ljudi koji su dole živeli neki su se slagali kao braća i albanci i srbi sve dok nisu poćele neke druge ideje da se pojavljuju od onih koji su dolazili iz albanije sa idejom odvojiti kosovo i pripojiti ga albaniji .a uz podršku amerike i ostalih koji imaju sasvim neki drugi interes što se tiče kosova lako je sada izigravati gazdu na kosovu i tražiti sve i svašta .
kanal@email.si
23. 11. 2007 13.44
Evid Devil lepo napisano.
Evil Devil
23. 11. 2007 13.23
Sama bitka na Kosovu ni bila izključno srbska bitka, saj so se na srbski strani borile tudi druge krščanske vojske iz Balkana, med njimi tudi albanski plemiči s s vojimi vojaki (še danes je polovica Albancev v sami albaniji kristjanov). V končni fazi niti ni problem živeti skupaj s sedem in pol miljona Srbov iz države Srbije, problem je živeti pod režimom, ki je neki deželi najprej ukinil vso avtonomijo, nato pa poklal 15 tisoč njenih prebivalcev in jih skoraj milijon pregnal v beg v sosednje države. In glede na to, da se srbski političnih vrh od Miloševićevih časov ni nevem kako drastično sprememnil, da so radikalci, katerih vodja je pošiljal v sosednje dežele ubijat paravojaške formacije, najmočnejša stranka, da je največji heroj Arkan (ki je mimogrede še ne tako dolgo nazaj trobezljal o tem, da Srbija sega do Sežane in da je Slovenija srbska dežela iz katere je treba pregnati katoliško prebivalstvo),si pač kosovski Albanci ne želijo v kratkem ponovno bežati čez blato in planine na varno in iz vodnjakov pobirati trupel svojih zaklanih svojcev. Ko se bo Srbija soočila z zločini, ki so jih v njenem imenu zagrešili določeni idioti, takrat bodo mogoča pogajanja in pregovarjanja. Takrat lahko tudi padejo meje na Balkanu in v balkanskih glavah. Soočiti z zločini se morajo sicer vsi na Balkanu, saj v vojni nihče ne ostane čist, vendar gre Srbiji to najtežje od rok. Osebno me je sram psihično pohabljenih skrajnežev, ki se deklarirajo kot veliki Albanci in maltretirajo ljudi, ki imajo na povojnem Kosovu pač to 'nesrečo', da so srbske narodnosti. Taki mojemu narodu delajo sramoto. Treba je vzpostaviti normalno državo, normalno družbo, z enakimi možnostmi in pravicami za vse, brez obzira na to, kdo je večina in kdo manjšina. Ter z dobro gospodarsko podlago. Ta je mogoče le, če je status dežele rešen. Brez le-te so ljudje nezadovoljni, frustrirani in dovzetni za ekstremizem. Tega se zaveda tudi politična 'vrhuška' v Beogradu, ki ji je nerešen status v korist, saj generira skrajneže na obeh straneh. In ti skrajneži, albanski in srbski, jim trenutno pridejo zelo prav. Tole je bil dolg post, celo v dveh delih, vendar mislim, da takim temam pavšalne ocene in komentarji pač ne zadostijo. P.S.: nekdo je rekel, da bi, če bi bil striček Sloba še živ, vojaško zlomil Albance. Ne gre pozabiti, da je prav g. Milošević podpisal 'predajo' Kosova mednarodni skupnosti. In da je bil to človek, ki se mu je za svoj narod blago je*alo. Dovolj o tem pove njegova izjava, da so Srbi iz Bosne in Hrvaške - primitvni kmetavzarji.
Evil Devil
23. 11. 2007 13.04
Rusiji se blago j... za Srbijo in kompletnih osem miljonov Srbov na Balkanu. Rusija enostavno kljubuje ZDA in zahodu - ker jim pač želi 'vrniti' poniževanja, ki jih je 'trpela' s strani teh istih držav v času gospodarske krize in nemoči. Seveda, v Srbiji se kosovskega vprašanja in Rusije ter njene pomoči oklepajo kot pijanec plota, saj fašistoidni & maloumni politiki, ki jo vodijo druge možnosti pač nimajo - če bi se problem Kosova rešil, bi se pač morali spopasti z drugimi, resnimi težavami, katerih rešitev ne poznajo in iskreno jih, zavaljene v udobne fotelje in podmazane z mastnimi plačami, niti ne zanimajo. Na primer vsesplošna kriza v državi. Na primer brezposelnost. Na primer kriminal. Ampak hej, zakaj bi se brat Koštunije&co. za*ebavali s temi stvarmi, bodo pač privlekli na dan Kosovo, zibel srbstva, pa na genocidu utemeljeno Republiko Šumsko, ki ima seveda pravico do samoodločbe in narod bo pozabil na to, da životari na robu obstoja. Z njimi v isti rog trobi turbofolk estrada, katere naloge je poneumljanje ljudi, na čelu z Materjo nacije, balkansko divo, presvetlo Svetlano Ražnatović Ceco, vzorno materjo, patriotko in zgledno kristjanko, ki se je (tokrat vstran njeno vpletenost v težki kriminal in podobno) v Tarnovem v Bolgariji poklonila posmrtnim ostankom Svetega Save. Jaz, ki sem Albanec, vem da so posmrtne ostanke največjega srbskega svetnika leta 1595 sežgali Osmani v Beogradu na Vračaru, tako da nimam pojma, komu se je kraljica estradnega neba Balkana poklonila v Tarnovem...hej, je mogoče da pobožna kristjanka, zavedna Srbkinja, velika pravoslavka NE VE kaj se je zgodilo s posmrtnimi ostanki največjega svetnika srbske cerkve? Mogoče sama Ceca sicer nima nevem kakšne zveze s temo, vendar je poanta v širšem kontekstu - namreč to, da nek narod nasede osebi, ki dokazano nima blagega pojma o svoji lastni veri in kulturi (in Očenaš je uboga pozabljiva reva brala s papirja), da je pobožna vernica in velika patriotka, pač nekaj pove o mentalnem stanju tega naroda. Jah, sankcije, striček Sloba, izolacija in medijska propaganda so pač naredili svoje. Torej, če rezimiramo. Kosovo NE BO srbsko, oziroma ne bo del srbske države - sam sem mnenja da ljudje pripadamo zemlji in ne ona nam, torej Kosovo ne more biti ne srbsko, ne albansko, lahko je samo kosovsko - tega se zaveda tudi srbski državni vrh. Oni niti ne vedo, kaj naj bi s Kosovom in dvema miljonoma njegovih prebivalcev, večinoma Albancev, sploh počeli. Njim je v interesu, da se pogajanja vlečejo še nasledenjih petdeset let (kar tudi poskušajo doseči s pomočjo velike sestre Rusije). Da bodo lahko še naprej udobno sedeli, fino jedli in se lepo oblačili. In jim ne bo treba skrbeti za gospodarski razvoj, kriminal, brezposelnost in podobne nevažne stvari. Kajti hej, kaj je lahko bolj pomembno od Kosova, zibelke nebeškega naroda? Mogoče to, da ta isti nebeški narod brska po smetnjakih za hrano? Živi v nemogočih razmerah? Seveda ne! Aja, nekdo razlaga o kosovski bitki in o prisotnosti Albancev na Kosovu. Kot prvo - že precej pred prihodom Slovanov in s tem Srbov na Balkan in področje današnjega Kosova (v 6. stoletju) je na tem območju (Kosovo, južna Srbija) obstajala ilirska država Dardanija. Predniki Albancev so ilirska plemena, naseljena na območju zahodnega Balkana, torej Albanije in omenjene Dardanije. Beseda dardha v albanščini pomeni hruška in tudi slovanski živelj je precej krajev v tem delu Balkana poimenoval po - hruškah (Kruševo v Mak., Kruševac v Srbiji). Resnica je sicer, da so Srbi v določenih zgodovinskih obdobjih predstavljali večino kosovskega prebivalstva, vendar Albanci niso nikoli izginili iz tega območja - ko se je slovansko prebivalstvo naselilo po nižinah, se je albansko prebivalstvo zateklo v planine. To se je dogajalo tudi naprimer v sami Albaniji, v Elbasanu (srednja Albanija) je stoletja stara srbska pravoslavna cerkev. Ljudje pač prihajajo in odhajajo. Sama b