Tujina

Rusija podprla ciprške Grke

New York/Nikozija, 22. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusija je vložila veto na resolucijo Varnostnega sveta ZN o Cipru, ki predvideva ustanovitev nove misije ZN za implementacijo naselitve.

Rusija edina v Varnostnem svetu ZN ni podprla predlagane resolucije
Rusija edina v Varnostnem svetu ZN ni podprla predlagane resolucije FOTO: Reuters

Rusija je v sredo kot edina država v 15-članskem Varnostnem svetu glasovala proti resoluciji o Cipru, ki bi še pred sobotnim referendumom o ponovni združitvi otoka ukinila sedanjo misijo ZN (UNFICYP) in ustanovila novo, ki bi se imenovala Misija ZN za implementacijo naselitve (UNSIMIC). Ruski veleposlanik Genadij Gatilov je razložil, da Rusija podpira prizadevanja generalnega sekretarja ZN Kofija Annana za ponovno združitev od leta 1974 na grški in turški del ločenega Cipra, vendar resolucije ne more podpreti, ker ni bilo dovolj časa za razpravo. Gatilov je namignil, da se je Rusija pripravljena ponovno odločati o referendumu. Temu sicer kaže slabo, saj večina ciprskih Grkov ne podpira Annanovega načrta, zato se bo 1. maja EU najverjetneje pridružil le grški del otoka.

Annan je ciprške prebivalce pozval k zgodovinski združitvi, a naletel vsaj na polovico gluhih ušes
Annan je ciprške prebivalce pozval k zgodovinski združitvi, a naletel vsaj na polovico gluhih ušes FOTO: Reuters

Kofi Annan je v sredo ponovno pozval prebivalce Cipra, naj izkoristijo zgodovinsko priložnost za končanje dolge ločitve in skupno prihodnost v EU, ter opozoril, da bo v primeru neuspeha referenduma njegova posredniška vloga končana. Resolucijo o Cipru sta na Annanovo pobudo predlagali ZDA in Velika Britanija, namenjena pa naj bi bila dokazovanju prebivalcem Cipra, da so ZN pripravljeni na spremenjene dolžnosti po uspešnem referendumu.

Zadnje ankete na Cipru kažejo, da Annanov načrt podpira okoli 60 odstotkov Turkov, nasprotuje pa mu okoli 65 odstotkov Grkov. V primeru neuspeha referenduma za ciprske Grke večje škode ne bo, saj niso izgubili ničesar, kar niso izgubili že leta 1974, za ciprske Turke pa to pomeni, da lahko pozabijo na pot v EU, kar je slaba novica tudi za Turčijo.

Resolucija bi namesto sedanjih 1400 pripadnikov UNFICYP odobrila namestitev 2500 vojakov, 510 policistov in civilno osebje nove misije UNSIMIC, ki bi skrbela za izvajanje načrta o združitvi po sobotnem referendumu. Rusija je očitno menila, da ni treba prehitevati dogodkov in izvajati pritiska na ciprske Grke, ki niso navdušeni na zadnjo različico Annanovega načrta. Resolucija bi med drugim uvedla tudi embargo na uvoz orožja, kar iz neznanih razlogov Rusiji prav tako ni bilo všeč. Moskva je doslej 122-krat vložila veto na resolucije VS, nazadnje leta 1994 na resolucijo o Bosni in Hercegovini.

Zadnji Annanov predlog o združitvi otoka je plod dolgoletnih trdih pogajanj s ciprskimi Grki in Turki, vendar pa je bil spremenjen pred kratkim na zahtevo ciprskih Turkov, ki zavračajo pravico do vrnitve beguncev na svoje domove. Turška vojska je leta 1974 po neuspelem državnem udaru v Nikoziji zasedla precej večji del otoka, kot je pripadal turški manjšini, in pregnala ciprske Grke. Annan je predlog prilagodil, kar pa ni všeč ciprskim Grkom, ki zahtevajo pravico do vrnitve vseh pregnanih.

Največja stranka ciprskih Grkov za zavrnitev načrta za združitev

Ciper je razdeljen na dva dela od turške invazije leta 1974, modre čelade pa so na otoku že od leta 1964, ko so izbruhnili prvi spopadi med skupnostma. Annanov načrt, ki obsega več kot 9000 strani, predvideva ustanovitev konfederacije dveh politično enakopravnih ozemeljskih enot, kljub veliki razliki v številu prebivalcev med skupnostma - turška šteje 210.000 ljudi, grška pa 715.000.

Največja stranka ciprskih Grkov, komunistična stranka Akel, je napovedala, da bo volivce pozvala, naj na sobotnem referendumu o združitvi 30 let razdeljenega otoka glasujejo proti načrtu Združenih narodov, saj Varnostni svet ZN po mnenju stranke ni upošteval njenih zahtev.

"Želeli smo specifične ukrepe za zagotovitev uresničitve rešitve. Obžalujem, da odgovor Združenih narodov ni bil takšen, kot smo pričakovali," je izjavil vodja stranke Demetris Kristofias.

Akel, glavna članica vladajoče koalicije, združuje kakih 35 odstotkov volivcev. Napoved stranke, da bo pozvala k bojkotu referenduma dva dni pred njegovo izvedbo, grozi, da bo zapečatila njegovo usodo, potem ko javnomnenjske raziskave že napovedujejo zavrnitev načrta združitve na jugu otoka. V skladu z napovedmi javnomnenjskih raziskav pa bo na severu večina ciprskih Turkov glasovala za združitev.