Tujina

Rusija in Egipt obsodila obleganje

Kairo/Moskva/Washington, 20. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusija in Egipt sta ostro obsodila izraelsko obleganje rezidence palestinskega voditelja Arafata, saj naj bi takšna poteza le poslabšala možnosti palestinske administracije v boju proti terorizmu.

Ivanov meni, da obleganje ni prava rešitev
Ivanov meni, da obleganje ni prava rešitev FOTO: Reuters

Ruski zunanji minister Igor Ivanov je v sporočilu za javnost dejal, da morajo Palestinci s konkretnimi dejanji dokazati, da se borijo proti terorizmu, in ne z besedami. Obenem pa taktika osamitve Arafata in obkolitev palestinskih krajev ni ustrezno sredstvo proti terorističnim grožnjam, je dodal Ivanov. "Takšna sredstva poslabšujejo možnosti palestinske administracije v boju proti terorizmu in otežujejo že sicer dramatične življenjske pogoje na palestinskih avtonomnih območjih," je dejal Ivanov.

Arafat se je danes po telefonu pogovarjal z egiptovskim predsednikom Mubarakom, ki je dejal, da vojaške operacije spodbujajo zatekanje k prisilnim sredstvom in povzročajo nevarne udarce, s katerimi bi lahko spodkopali napore, ki so kazali na umiritev položaja. Mubarak in Arafat sta v pogovoru skušala najti sredstva, s katerimi bi lahko končali obleganje izraelske vojske in uničenje, kateremu je podvrženo palestinsko ljudstvo. Jordanski kralj Abdulah II. pa je v telefonskem pogovoru z Arafatom ponovno zagotovil jordansko podporo Palestincem in se zavezal, da se bo na mednarodni ravni zavzel za končanje krize na Bližnjem vzhodu.

Potem ko sta včerajšnji samomorilski napad v Tel Avivu in silovit odziv izraelske vojske v Ramali prekinila krajše obdobje miru na Bližnjem vzhodu, je Bela hiša opozorila tako izraelske kot palestinske oblasti na posledice nasilja. "Palestinske oblasti so v zakulisju dosegle pomemben, tih napredek, poleg tega pa je vladalo krajše neprekinjeno mirno obdobje brez samomorilskih napadov v Izraelu," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer. Izrael ima pravico do samoobrambe, vendar pa se mora zavedati tudi posledic svojih dejanj in ovir v napredovanju reform palestinskih institucij, je dodal Fleischer.