Tujina

Rusija dvomi v ukrajinsko preiskavo

Moskva, 07. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski predsednik Vladimir Putin je izrazil nezadovoljstvo nad podatki, ki jih je Ukrajina poslala v zvezi z nesrečo letala nad Črnim morjem.

Črne skrinjice še niso našli
Črne skrinjice še niso našli FOTO: Reuters

V rusko črnomorsko letovišče Soči je danes prispela tudi 21-članska izraelska delegacija, ki bo pomagala v preiskavi četrtkove eksplozije ruskega potniškega letala Tu-154. V nesreči je umrlo 78 ljudi, večinoma Izraelcev ruskega porekla. Črne skrinjice letala pa doslej še niso našli.

Po podatkih ameriških obveščevalnih služb naj bi letalo zadela ukrajinska raketa, izstreljena med vojaškimi vajami na Krimu. Šlo naj bi za raketo zemlja-zrak vrste S-200 ali SA-5. Ukrajinska vojska je sporočila, da je med vojaškimi vajami na Krimu izstrelila enajst protiletalskih raket, vendar zanikala, da bi pomotoma zadela potniško letalo.

Ruski obrambni minister Sergej Ivanov je sporočil, da ruski predsednik Vladimir Putin ni zadovoljen z ukrajinskimi informacijami in zahteva natančnejše podatke o vajah, vključno s tehničnimi podrobnostmi izstrelitve raket. "Svojega ukrajinskega kolego Oleksandra Kozmuka sem prosil, naj posreduje tehnične podatke o izstrelitvi rakete S-200 4. oktobra ob 13.41 po moskovskem času," je povedal Ivanov. Tupoljev je eksplodiral tri minute kasneje in strmoglavil z višine 11.000 metrov.