Tujina

Rusi z bombo nad Gruzijo?

Tbilisi/Moskva, 07. 08. 2007 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/N.M./STA
Komentarji
9

Vlada v Tbilisiju je zaradi domnevne bombe, ki naj bi jo Rusi odvrgli na gruzijskem ozemlju, že napovedala protestno noto.

Gruzija je Rusijo obtožila, da sta dve ruski vojaški letali v ponedeljek zvečer kršili gruzijski zračni prostor ter v bližini glavnega mesta Tbilisi in blizu nemirne regije Južna Osetija odvrgla bombo, ki pa ni eksplodirala. Po mnenju gruzijskih oblasti, je bomba padla na bližnja polja vasi Tsitelubani, okoli 65 kilometrov zahodno od prestolnice. Vlada v Tbilisiju je zato že napovedala protestno noto, ki jo bodo predali ruskemu diplomatu v Gruziji Vjačeslavu Kovalenku, ki so ga že poklicali na zagovor.

Po mnenju gruzijskih oblasti, je bomba padla okoli 65 kilometrov zahodno od prestolnice
Po mnenju gruzijskih oblasti, je bomba padla okoli 65 kilometrov zahodno od prestolnice FOTO: Reuters

''Na naše ministrstvo bomo poleg predstavnika ruske diplomacije povabili tudi tuje diplomate, s katerimi bomo skušali razrešiti nastalo situacijo,'' je povedala tiskovna predstavnica gruzijskega zunanjega ministrstva Nino Kadžaia.

Tiskovni predstavnik ruskih letalskih sil Aleksander Drobiševski je očitke o odvrženi bombi danes že zavrnil."Ruska letala ves ponedeljek niso izvedla nobenega poleta na omenjeno območje. Meja Gruzije ni bila kršena," je poudaril Drobiševski. Gruzija je sicer Rusijo že marca obtožila, da je vdrla v njen zračni prostor.

Po gruzijskih podatkih naj bi incident preiskala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Odnosi med Rusijo in Gruzijo so se močno poslabšali že po t.i. revoluciji vrtnic, v kateri je leta 2003 prišel na oblast predsednik Mihail Sakašvili, ki si prizadeva za približevanje Gruzije evroatlantskim povezavam. Sakašvili je napovedal tudi trdo držo do političnega vodstva Južne Osetije in Abhazije, ki sta se v začetku 90. let prejšnjega stoletja z rusko pomočjo ločili od Gruzije.

Zadnja huda diplomatska kriza med Moskvo in Tbilisijem je izbruhnila konec lanskega leta, ko so gruzijske oblasti septembra priprle pet ruskih častnikov, osumljenih vohunstva. Moskva se je odzvala z gospodarskim bojkotom in ukrepi proti v Rusiji živečim Gruzijcem. Tako je ruska vlada med drugim prepovedala uvoz najpomembnejših gruzijskih izvoznih izdelkov, vina in mineralne vode, ukinila je tudi vse letalske in železniške povezave z južno sosedo.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alen_maribor@hotmail.com
08. 08. 2007 19.33
2 Možnosti 1- Rusi niso odvrgli bombe 2- Rusi so odvrgli bombe kot opozorilo Za vse ki se sprašujejo zakaj : ker gruzija vstopa v NATO v prihodnosti , in rusiji to ni všeč.
mogvaj
08. 08. 2007 18.47
ko bi bilo vsaj res, bi pa te ritoliznike vprašal če jim to niso smestili njihovi idoli jenkiji
deattack@email.si
08. 08. 2007 01.19
ce bi hotl zbombandirat gruzijo bi vrgl mogoce vec kokr eno ..
?ri?ek
07. 08. 2007 20.08
Gruzijcem se spet meša.....
budda
07. 08. 2007 14.26
spet nekdo meša drek. rusijo hočejo prikazati kot pravi prvo borec. mogoče je pa to le način, da odvrnejo rusijo od drugih zadev...
DarthRevan
07. 08. 2007 12.40
Hej, če bi Rusi resno mislili, so tanki sredi Tbilisija v enem dnevu.
victoriosus
07. 08. 2007 12.39
hej, zakaj bi Rusija v mirnem obdobju odvrgla bombo v Gruziji? Ne gre mi v račun...
Prvo Bore
07. 08. 2007 12.36
lootieee če želiš vladati, napraviš žarišča in potem na veliko vladaš. Rusijo želijo prikazati kot agresorja, bombo so pa prinesel iz Afganistana. Samo zaradi raket je tole. Politika je kurba
lootieee@gmail.com
07. 08. 2007 12.22
protestno noto xD ne bojo nič dosegli, razen če ji nazaj vrzejo kej... kar pač nimajo ^^