Tujina

Rušenje centra se je začelo

Kobenhavn, 05. 03. 2007 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razmere v danski prestolnici so se po nemirih umirile. Začeli so z rušenjem kulturnega centra.

Začeli so z rušenjem mladinskega centra, v katerem so stanovali skvoterji
Začeli so z rušenjem mladinskega centra, v katerem so stanovali skvoterji FOTO: Reuters

Po nemirih, ki so izbruhnili v danski prestolnici Kobenhavn, so danes začeli z rušenjem alternativnega kulturnega centra, iz katerega so prisilno izselili skvoterje.

Delavci so med rušenjem nosili maske, ime podjetja, ki opravlja rušenje in je zapisano na avtomobilih, parkiranih pred centrom, so prekrili zaradi strahu pred maščevanjem izseljenih in ponovnim izbruhom nemirov.

Rušenje je nadzirala množica policistov. Prizor je spremljalo tudi nekaj mladostnikov. "Srce se mi trga, ne morem opazovati tega prizora," je povedala 21-letna Birgitte, ki je opazovala rušenje.

Protestniki so zažgali več kot deset avtomobilov
Protestniki so zažgali več kot deset avtomobilov FOTO: Reuters

Razmere v prestolnici so se v zadnjih 24-tih urah umirile. Sicer pa so, odkar so v četrtek izbruhnili nemiri, policisti aretirali okoli 650 oseb. Gre za najhujše nemire, ki jih je doživela danska prestolnica.

Večina aretiranih bo ostala v priporu naslednja dva tedna, tujci, med njimi večinoma Nemci in Švedi, pa bodo izgnani iz države.


Spomnimo

Protesti so se začeli v četrtek, ko je danska policija izselila hišo, v katero so se nelegalno naselili skvoterji. Ti so v hiši živeli že 25 let, nato pa so oblasti stavbo prodale cerkvi, zaradi česar so skvoterje izselili. Po nasilni izselitvi so v danski prestolnici izbruhnili protesti, ki so se v noči na petek sprevrgli v nemire. Protestniki so policiste obmetavali s kamenjem izza barikad iz smetnjakov, zažgali pa so tudi več kot deset avtomobilov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.