Tujina

Rumsfeld za vrnitev inšpektorjev v Irak

Washington, 21. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je sporočil, da nima nič proti vrnitvi inšpektorjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo v Irak. Inšpektorjev UNMOVIC-a Rumsfeld ni omenjal, bodo pa Američani v Irak povabili strokovnjake za preiskavo sumljivih tovornjakov.

Rumsfeld bi inšpektorje spustil v Irak po izglasovanju nove resolucije o Iraku
Rumsfeld bi inšpektorje spustil v Irak po izglasovanju nove resolucije o Iraku FOTO: Reuters

Rumsfeld je dejal, da nima nič proti njihovi vrnitvi, vendar šele, ko bo sprejeta resolucija Varnostnega sveta o ukinitvi sankcij proti Iraku. Ni pa omenjal inšpektorjev Komisije ZN za nadzor, verifikacijo in inšpekcije (UNMOVIC), ki so bili pred napadom na Irak zadolženi za odkrivanje iraških programov razvoja kemičnega in biološkega orožja. Kaže, da imajo Američani do Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) malce boljše stališče, saj bodo njihove inšpektorje potrebovali v Severni Koreji, medtem ko je UNMOVIC zanje že zgodovina.

Mednarodni inšpektorji pa bi bili hudo potrebni za potrditev ameriških obtožb o obstoju orožja za množično uničevanje v Iraku, zaradi katerega je predsednik George Bush sprožil vojno. Zavezniške sile so doslej preiskale več kot sto različnih sumljivih prizorišč, vendar doslej ni ne duha ne sluha o jedrskem, biološkem in kemičnem orožju.

Generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej je v ponedeljek spet kritiziral neodzivnost ZDA o pozivih po vrnitvi njegovih inšpektorjev, ki bi morali pregledati iraška skladišča radioaktivnih materialov. Nekatera skladišča so bila nekaj časa brez nadzora v območjih, kjer so divjali plenilci in tatovi, potem ko je po zavezniški zmagi v Iraku prišlo do popolne zmede.

Mednarodni strokovnjaki naj bi preiskali doslej najdene tovornjake

Ameriški strokovnjak za kemično orožje, polkovnik Tim Madere, je v Bagdadu dejal, da bodo ZDA v Irak povabile skupino mednarodnih znanstvenikov, ki bodo pregledali dva tovornjaka, za katera Američani trdijo, da sta služila kot mobilna laboratorija za izdelovanje biološkega orožja. Ameriški vojaki so tovornjaka našli 19. aprila oziroma 9. maja, doslej so ju preiskali znanstveniki koalicijskih sil, ki sumijo, da gre za premična laboratorija za izdelovanje biološkega orožja.

Ameriški državni sekretar Colin Powell je o teh tovornjakih govoril februarja med svojo predstavitvijo dokazov proti Iraku v Varnostnem svetu. Iraški predstavniki so takrat trdil, da gre za premične laboratorije za preiskovanje neoporečnosti hrane, za premične pekarne, vojaške kuhinje, bolnice in podobno. Inšpektorji UNMOVIC so že pred vojno preiskali nekaj takšnih tovornjakov in niso dobili razloga za dvom v iraške trditve.