Tujina

Rumsfeld turnejo začel v Združenih arabskih emiratih

Abu Dabi/Kabul, 27. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je odpovedal za danes načrtovani obisk v Afganistanu. Turnejo po državah Perzijskega zaliva in južne Azije je tako pričel v Abu Dabiju. Med turnejo se bo z voditelji prijateljskih držav ZDA pogovarjal predvsem o ameriški vojaški navzočnosti v regiji po padcu iraškega režima Sadama Huseina, obiskal pa bo tudi ameriške enote.

Rumsfeld je pred odhodom na turnejo v soboto dejal, da se bo z voditelji Ameriki prijateljskih držav pogovarjal predvsem o ameriški vojaški navzočnosti v regiji po padcu iraškega režima Sadama Huseina.

Pred tem je zaradi tehničnih težav na letalu prestavil za danes načrtovani obisk v Afganistanu. Iz Združenih arabskih emiratov naj bi danes odpotoval še v Katar, odkoder je ameriško centralno poveljstvo (Centcom) vodilo vojno v Iraku.

Po podatkih ameriških visokih predstavnikov se bo Rumsfeld visokim predstavnikom Združenih arabskih emiratov zahvalil, ker so ameriški vojski dali na voljo svoja oporišča. Pogovora s predsednikom države Šejkom Zajedom bin Sultanom Al Nahjanom in obrambnim ministrom, generalom Šejkom Mohamedom bin Zajidom Al Najanom, se je sicer ob Rumsfeldu udeležil tudi poveljnik ameriških sil v Perzijskem zalivu, general Tommy Franks.

Podrobnosti programa Rumsfeldove turneje zaradi varnostnih razlogov niso znane, med njo pa bo verjetno obiskal tudi Irak.

Združeni arabski emirati so že dolga leta zaveznik ZDA v regiji. Predsednik Nahjan je v začetku marca med drugim javno pozival Sadama Huseina k odstopu, da bi se izognil vojni, ameriška vojska pa oporišča v državi uporablja od zalivske vojne leta 1991.