Tujina

Rumsfeld se je poslovil

Washington, 10. 12. 2006 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld se je na nenapovedanem obisku v Iraku zahvalil ameriškim vojakom.

Donald Rumsfeld odstopa s položaja, nasledil pa ga bo nekdanji direktor ameriške obveščevalne službe CIA Robert Gates
Donald Rumsfeld odstopa s položaja, nasledil pa ga bo nekdanji direktor ameriške obveščevalne službe CIA Robert Gates FOTO: Reuters

Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld je teden dni pred predajo mesta prvega moža Pentagona Robertu Gatesu danes nenapovedano obiskal Irak, kjer se je ameriškim vojakom zahvalil za služenje v tej nemirni državi. Rumsfeld je v nagovoru več kot 1200 pripadnikov ameriške vojske tudi pozval, naj se v Iraku še naprej bojujejo, dodal pa je še, da morajo premagati sovražnika in tako preprečiti možnost ponovnega 11. septembra 2001.

Rumsfeld, ki je odstopno izjavo ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu predal novembra po porazu republikancev na kongresnih volitvah zaradi neuspehov v Iraku, je že pred odhodom v Irak poudaril, da bi umik ameriške vojske iz Iraka predstavljal "veliko napako," ki bi ogrozila tako stabilnost v Iraku kot tudi v širši bližnjevzhodni regiji. Rumsfelda bo zdaj nasledil nekdanji direktor ameriške obveščevalne službe CIA Robert Gates, ki bo kot novi minister uradno zaprisegel 18. decembra.

Rumsfeld je večkrat nenapovedano obiskal Irak
Rumsfeld je večkrat nenapovedano obiskal Irak FOTO: Reuters

Talabani zavrnil poročilo Bakerjeve komisije

Iraški predsednik Džalal Talabani je pred predsedniško palačo v Bagdadu zavrnil poročilo Bakerjeve komisije za spremembo ameriške strategije v Iraku. "Kot celoto poročilo zavračam," je poudaril Talabani in dodal, da poročilo ni niti pošteno niti pravično, saj vsebuje določila, ki spodbijajo iraško suverenost in iraško ustavo.

Talabani je zavrnil poročilo Bakerjeve komisije za spremembo ameriške strategije v Iraku
Talabani je zavrnil poročilo Bakerjeve komisije za spremembo ameriške strategije v Iraku FOTO: Reuters
Iraški Kurdi in šiiti predstavljajo okoli 80 odstotkov 26 milijonskega iraškega prebivalstva. Med Huseinovim režimom so bili žrtve preganjanj in pobojev, sedaj pa si oboji prizadevajo za federalno ureditev Iraka, ki je predvidena tudi v lani sprejeti iraški ustavi. Temu nasprotujejo iraški suniti, ki živijo v osrednjem Iraku, kjer ni večjih zalog nafte in drugih naravnih virov. Ti so omenjena priporočila Bakerjeve komisije pozdravili.

Talabani je sicer izrazil zadovoljstvo nad deli poročila, ki predvidevajo diplomatsko angažiranje iraških sosed, Sirije in Irana, ostro pa je nasprotoval ponovnemu prevzemu starih mest v iraški vladi s strani odstranjenih privržencev strmoglavljenega predsednika Sadama Huseina, kar naj bi po ocenah Bakerjeve skupine predstavljalo del prizadevanj za narodno spravo. Kurd Talabani je kritiziral tudi predviden umik ameriških sil iz Iraka, če v državi ne bo prišlo do napredka.

Poročilo z 79 sicer neobvezujočimi priporočili, ki ugotavlja, da je bila dosedanja ameriška politika do Iraka neuspešna in da so potrebne spremembe, je sicer nedavno kritiziral tudi dolgoletni ameriški zaveznik in predsednik 15 let stare avtonomne kurdske regije Barzani, ki je izrazil nasprotovanje pozivom komisije za pomilostitev predstavnikov opozicijskih skupin.

Huseinov nečak pobegnil iz zapora

Medtem je v soboto iz zapora v Mosulu pobegnil nečak strmoglavljenega predsednika Sadama Huseina, Ajman Sabavi, ki je prestajal dosmrtno zaporno kazen zaradi finančne podpore upornikom in posedovanja orožja. Iz zapora naj bi mu uspelo pobegniti s pomočjo tamkajšnjega paznika.

Iraške varnostne sile so sina Sadamovega polbrata Sabavija Ibrahima al Hasana aretirale maja 2005 med napadom na Tikrit, rojstno mesto nekdanjega iraškega voditelja. Sabavi je bil nato konec lanskega leta zaradi nezakonitega prehoda sirsko-iraške meje najprej obsojen na 15 let zapora, na dosmrtno ječo pa so ga obsodili zaradi nezakonitega posedovanja orožja in izdelave bomb ter finančne podpore iraškim upornikom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.