Tujina

Rumsfeld pred sodiščem?

Pariz, 26. 10. 2007 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nevladne organizacije so proti Rumsfeldu vložile tožbo zaradi mučenja zapornikov v zaporu Guantanamo in Abu Graib.

Nevladne organizacije Rumsfeldu očitajo, da je osebno odgovoren na odobritev mučenja v Guantanamu in v zaporu Abu Graib.
Nevladne organizacije Rumsfeldu očitajo, da je osebno odgovoren na odobritev mučenja v Guantanamu in v zaporu Abu Graib. FOTO: Dare Čekeliš

Štiri nevladne organizacije za človekove pravice so proti nekdanjemu ameriškemu obrambnemu ministru Donaldu Rumsfeldu v četrtek vložile tožbo, v kateri ga obtožujejo osebne odgovornosti za mučenje zapornikov v taborišču za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi in zaporu Abu Graib v Iraku. Tožbo so vložili v Franciji, kjer se Rumsfeld trenutno nahaja in je s tem pod francosko jurisdikcijo.

Mednarodna zveza za človekove pravice (FIDH), Francoska liga za človekove pravice (LDH), ameriški Center za ustavne pravice (CCR) in nemški Evropski center za ustavne in človekove pravice (ECCHR) obtožujejo Rumsfelda, da je bil kot obrambni minister med letoma 2001 in 2006 "osebno odgovoren za odobritev in odredbo mučenja zapornikov" v Guantanamu na Kubi in v zaporu Abu Graib, je povedal odvetnik organizacij Patrick Baudouin.

Podobne tožbe proti Rumsfeldu so vložili že na Švedskem, v Argentini, Španiji in Nemčiji. Tožba, ki so jo vložili v Nemčiji leta 2005, je bila zavrnjena.

Vložitev tožbe omogoča newyorška konvencija proti mučenju iz leta 1984, v skladu s katero je Rumsfeld, ko je na ozemlju Francije, pod njeno sodno pristojnostjo. Predsednik FIDH Souhayr Belhassen je povedal, da je Francija sedaj dolžna raziskati domnevno Rumsfeldovo vpletenost v mučenja v Guantanamu in v Iraku ter ga tudi, v kolikor bodo sume potrdili, tudi obsoditi.

Iraški zapor Abu Graib.
Iraški zapor Abu Graib. FOTO: Reuters

Organizacije se v tožbi sklicujejo na tri zapisnike, ki jih je podpisal Rumsfeld med oktobrom 2002 in aprilom 2003, s katerimi je odobril uporabo mučenja, med drugim tudi to, da lahko dajo zapornikom kapuce na glavo, da jim kratijo spanec in uporabo psov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
27. 10. 2007 12.03
Mah kakšno sodišče, kar direkt v guantanamo ali abu graib z njim (in njegove vrle sodelavce), da sam vidi, kako humane razmere je tam ustvaril! Nizkotnež!
damirg@email.si
27. 10. 2007 09.15
je bil ze cas.