Tujina

Rumsfeld odgovoren za mučenja?

Washington, 11. 11. 2006 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Rumsfeldu se obeta preiskava zaradi domnevne odgovornosti za mučenje zapornikov v Abu Graib in Guantanamu.

Donaldu Rumsfeldu, ki je v sredo odstopil s položaja ameriškega obrambnega ministra, se naslednji teden v Nemčiji obeta zahteva za začetek preiskave zaradi njegove domnevne odgovornosti za mučenje zapornikov v zloglasnem bagdadskem zaporu Abu Graib in ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi, je poročal britanski časnik Time.

Donaldu Rumsfeldu grozi sodna preiskava
Donaldu Rumsfeldu grozi sodna preiskava FOTO: Reuters

Naslednji teden naj bi odvetniki enajstih Iračanov, ki so bili zaprti v Abu Graibu, ter Savdijca, nekdanjega pripornika v Guantanamu, na sodišču v Nemčiji vložili zahtevo za začetek preiskave proti Rumsfeldu. Med omenjenimi zaporniki je tudi Mohamed al Kahtani, ki naj bi sodeloval v terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001.

Zahteva po začetku preiskave zoper Rumsfelda je bila v Nemčiji vložena že leta 2004, na kar pa so se v Pentagonu ostro odzvali in zagrozili, da se ameriški obrambni minister ne bo udeležil pomembne varnostne konference v Berlinu, če Nemčija zahteve ne bo zavrgla. Nemčija je Washingtonu ugodila, in sicer z obrazložitvijo, da ni nikakršnega razloga, da trditev, navedenih v omenjeni zahtevi, ne bi mogli obravnavati sodni organi v ZDA.

Kahtani je bil vključen v "posebni program zasliševanja", ki ga je odobril Rumsfeld in ki naj bi Američanom po njihovih trditvah prinesel "dragocene podatke" v boju proti terorizmu. Pri pridobivanju slednjih naj bi se Kahtani moral med drugim sleči do golega ter poslušati žaljivke, povezane s spolnostjo in vero.

Po navedbah odvetnikov naj bi proti ZDA pričala tudi nekdanja vodja Abu Graiba in drugih ameriških vojaških zaporov v Iraku Janis Karpinski. Slednja je pisni zahtevi odvetnikov že priložila tudi izjavo, v kateri je med drugim zapisala: "Jasno je, da gre odgovornost (za dogodke v Abu Graibu) in seznanjenost (z njimi) pripisati celotni hierarhiji vse do njenega vrha - Donalda Rumsfelda."

Zagovorniki Iračanov in Savdijca so Nemčijo izbrali, ker so v skladu z nemškim pravom sodišča v tej državi pristojna odločati glede vojnih zločinov in z njimi povezanih drugih kaznivih dejanj, ki so se zgodila kjerkoli na svetu, piše Time.

Gates zagovarja pogajanja

Robert Gates, ki ga je ameriški predsednik George Bush izbral za naslednika obrambnega ministra Rumsfelda, je za razliko od uradne politike Bele hiše doslej zagovarjal neposredna pogajanja ZDA z Iranom pri reševanju različnih problemov, kot je na primer ustavitev spornega jedrskega programa Teherana. Gates je sicer prepričan, da Bush ni namerno zavajal ameriške javnosti glede iraške grožnje, ampak so obveščevalci zavajali njega.

Robert Gates je doslej zagovarjal neposredna pogajanja ZDA z Iranom pri reševanju različnih problemov
Robert Gates je doslej zagovarjal neposredna pogajanja ZDA z Iranom pri reševanju različnih problemov FOTO: Reuters

Gates je svoja mnenja javno predstavil v času delovanja v različnih ameriških administracijah, med drugim je bil tudi direktor ameriške obveščevalne agencije CIA. Njegova stališča so precej zanimiva. Leta 1994 je na primer zagovarjal bombardiranje jedrskih objektov v Severni Koreji in povečanje števila ameriških vojakov v Južni Koreji, ker diplomacija na Korejskem polotoku menda ni prinesla rezultatov.

Po drugi strani pa je leta 2004 zagovarjal pogovore z vodstvom Irana. Takrat je bil član delovne skupine za ameriško politiko do Irana in julija 2004 je v govoru pred svetom za mednarodne odnose dejal, da strmoglavljenje iranskega režima ni možno brez večje vojaške akcije, ki pa je trenutno zaradi Iraka in političnega ozračja v regiji precej oddaljena možnost. Zaradi tega bi se bilo potrebno s Teheranom pogovarjati. Tako bi lahko po njegovem mnenju Iran vzpodbudili, da zavzame bolj pozitiven odnos do novih vlad v Afganistanu in Iraku. Gates je administracijo tudi vzpodbujal naj bo aktivnejša v bližnjevzhodnem mirovnem procesu, s čimer bi zmanjšala težo Teherana in destabilizacijskih sil, ki jih Teheran podpira.

Napoved Busha o odstopu obrambnega ministra Donalda Rumsfelda so pozdravili tako republikanci kot demokrati
Napoved Busha o odstopu obrambnega ministra Donalda Rumsfelda so pozdravili tako republikanci kot demokrati FOTO: Reuters

Ameriški senatorji bodo Gatesove dokumentirane izjave temeljito preučili, preden se bodo odločili, ali bodo Bushevo izbiro za novega obrambnega ministra potrdili. Če ga bo senat potrdil, bo Gates prevzel obrambno ministrstvo, v okviru katerega poleg vojske deluje tudi 16 obveščevalnih agencij. Gates je leta 2005 v govoru na svoji univerzi Texas A&M obveščevalce precej ostro kritiziral. Dejal je, da ne verjame, da je Bush namerno zavajal Američane glede nevarnosti iraškega orožja za množično uničevanje, ampak so obveščevalci zavedli Busha.

Zaradi tega, kar se je zgodilo v Iraku, Gatesa skrbi, da bodo predsedniki ZDA v bodoče zahtevali absolutne dokaze in bodo ukrepali, ko bo že prepozno. Po drugi strani pa obstaja nevarnost, da bodo ukrepali na podlagi dvomljivih dokazov. Obveščevalne informacije, ki so podlaga za vojaški napad, morajo biti točne in pravočasne. Gates je v govoru tudi menil, da obveščevalci z grožnjo iraškega orožja niso pretiravali, ker bi na njih pritiskal podpredsednik ZDA Dick Cheney, ampak zaradi lastne nesposobnosti. Eden od njegovih priljubljenih pregovorov za Washington je ta, da ne smeš nikoli z zlobo pojasnjevati nečesa, kar se lahko razloži z neumnostjo in nesposobnostjo.

Donald Rumsfeld bo zaradi kritik vojne v Iraku in prepričljive zmage demokratov na volitvah odstopil s svojega položaja, predsednik George Bush pa je mesto ponudil direktorju CIE Robertu Gatesu
Donald Rumsfeld bo zaradi kritik vojne v Iraku in prepričljive zmage demokratov na volitvah odstopil s svojega položaja, predsednik George Bush pa je mesto ponudil direktorju CIE Robertu Gatesu FOTO: Reuters

Mehlman odstopa s položaja

Vodja republikancev Ken Mehlman je sporočil, da bo do konca leta zapustil položaj predsednika nacionalnega odbora republikanske stranke. Odstop učinkovitega glasnika republikancev pomeni, da mora stranka hitro najti nekoga, ki jo bo povedel v začetek predsedniške volilne kampanje leta 2008.

Ken Mehlman naj bi se za odstop odločil še pred volitvami
Ken Mehlman naj bi se za odstop odločil še pred volitvami FOTO: Reuters


Ameriški mediji poročajo, da se je Mehlman za odstop odločil že veliko pred letošnjimi kongresnimi volitvami, na katerih so republikanci utrpeli boleč poraz, zaradi katerega bodo morali januarja večino v predstavniškem domu in senatu prepustiti demokratom.

Ken Mehlman je v času volitev in preštevanja volilnih glasov na ameriških televizijah vztrajno vzbujal optimizem za republikance in napovedoval, da se bodo dobro obnesli. Ko je bilo že jasno, da so se Američani odločili za demokrate, pa je začel izpostavljati potrebo po sodelovanju v Washingtonu.

Blair bo pozval ZDA k pogovorom s Sirijo in Iranom

Tony Blair
Tony Blair FOTO: Reuters

Britanski premier Tony Blair bo prihodnji teden ameriško administracijo pozval, naj začne pogovore s Sirijo in Iranom, da bi s tem pripomogli k izhodu iz slepe ulice v Iraku in na Bližnjem vzhodu, je poročal britanski časnik Guardian. Blair naj bi to povedal v videokonferenci z Bakerjevo komisijo, ki jo vodi nekdanji ameriški zunanji minister James Baker in ki preučuje možnosti za novo strategijo do Iraka.

Časnik, ki se sklicuje na neimenovane britanske predstavnike, še poroča, da Blair ne bo pozval k umiku koalicijskih sil in meni, da je Bush pripravljen na spremembo strategije v Iraku. Guardian tudi napoveduje, da bo Bakerjeva komisija pozvala k pospešitvi prevzema iraškega nadzora nad policijo in vojsko in se zavzela za večje politično sodelovanje v Iraku. Blair pa naj bi poudaril povezavo med napredkom v Iraku in oživitvijo mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.