Tujina

Rumsfeld obiskal Irak

Bagdad, 30. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld je 40 dni po začetku vojne v Iraku v okviru turneje po zalivskih državah prispel v Irak. Med obiskom Bagdada je Iračanom zagotovil, da bodo ameriške sile zapustile Irak takoj, ko bo to mogoče.

V torek je Rumsfeld obiskal ameriške vojake v Savdski Arabiji
V torek je Rumsfeld obiskal ameriške vojake v Savdski Arabiji FOTO: Reuters

Rumsfeld se je po prihodu srečal z britanskim generalmajorjem Robinom Brimom, da bi se seznanil z razmerami na območju Basre. "Zelo sem zadovoljen, da so ZDA in Velika Britanija tako dobro sodelovale," je poudaril Rumsfeld. Tudi Brim je izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem ameriških in britanskih sil. Vaša vojska ima izjemne zmogljivosti, ki vam jih zavidamo, je dejal Brim. Ameriški obrambni sekretar se je po Basri odpravil še v Bagdad. Med obiskom Bagdada je Rumsfeld Iračanom zagotovil, da bodo ameriške sile zapustile Irak takoj, ko bo to mogoče. Rumsfeld je nagovoril tudi tamkajšnje ameriške vojake, katerim je dejal, da niso prišli okupirat Iraka, temveč osvoboditi ljudi, Iračani pa se tega zavedajo. Dodal je, da je cilj v Iraku sestaviti svobodno iraško vlado, ki bo temeljila na politični svobodi, osebni svobodi in vladavini prava, za to pa ostaja še veliko dela.

V pogovoru za iraški radio in televizijo je Rumsfeld dejal, da Irak pripada Iračanom. "Tu ne bomo ostali niti dan več, kot bo potrebno," je dodal ameriški obrambni minister.

Rumsfeld je najvišji ameriški predstavnik, ki je obiskal Irak po padcu Bagdada, 9. aprila.

Turneja zahval za podporo

Ameriški obrambni sekretar je trenutno na turneji po državah na območju Perzijskega zaliva, med katero je v torek obiskal Rijad. ZDA so sicer v ponedeljek regionalno vrhovno poveljstvo ameriških letalskih sil v Perzijskem zalivu iz letalskega oporišča Princ Sultan v Savdski Arabiji preselile v Katar. Ameriški obrambni minister Rumsfeld je v Rijadu zatrdil, da želijo ZDA še naprej tesno sodelovati s Savdsko Arabijo, do preselitve poveljstva pa je po njegovih besedah prišlo po skupnem dogovoru z Rijadom.

Rumsfeld: Ameriška vojska bo v Iraku ostala le dokler bo nujno
Rumsfeld: Ameriška vojska bo v Iraku ostala le dokler bo nujno FOTO: Reuters

Rumsfeld je med turnejo obiskal tudi Kuvajt, Bahrajn in Oman. Rumsfeld se v okviru enotedenske turneje po zalivskih državah želi zahvaliti tamkajšnjim državam za podporo pri rušenju režima Sadama Huseina ter o navzočnosti ameriških vojakov v regiji ter se z ameriškimi zaveznicami pogovoriti o prerazporeditvi ameriških sil na območju po vojni v Iraku.

Do Rumsfeldovega obiska v Iraku prihaja, ko so ameriški vojaki davi drugič v 48 urah streljali na protiameriške demonstrante v Faludži. Incident se je zgodil med demonstracijami, na katerih so Iračani protestirali proti ponedeljkovemu streljanju na protestnike, v katerem je bilo ubitih 13 Iračanov.

SORODNI ČLANKI