Tujina

'Rumsfeld ni kriv'

Washington, 28. 03. 2007 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodnik Thomas Hogan je zavrgel tožbo proti nekdanjemu obrambnemu ministru ZDA Donaldu Rumsfeldu.

Zvezni sodnik je ovrgel tožbo nekdanjemu obrambnemu ministru ZDA Donaldu Rumsfeldu in visokim častnikom ameriške vojske, ki jih je zaradi odgovornosti za zlorabe in mučenja v imenu devetih nekdanjih terorističnih osumljencev vložila Zveza za državljanske svoboščine (ACLU). Sodnik je dejal, da Rumsfeld in ostali državni uradniki ne morejo odgovarjati za dejanja podrejenih, poleg tega pa je do domnevnih zlorab prihajalo nad tujci na tujem in ameriške ustavne pravice v tem primeru ne veljajo.

Hogan je menil, da ne najde pravne osnove za nadaljevanje postopka in če bi to dovolil, potem bi bili ameriški državni uradniki lahko izpostavljeni poplavi tožb
Hogan je menil, da ne najde pravne osnove za nadaljevanje postopka in če bi to dovolil, potem bi bili ameriški državni uradniki lahko izpostavljeni poplavi tožb FOTO: Reuters

Sodnik Hogan je sicer menil, da je celoten primer vreden obžalovanja, še posebej zaradi navedb o zlorabah. Tožniki so namreč trdili, da so jih v ameriških vojaških zaporih v Afganistanu in Iraku pretepali, obešali za gležnje z glavo navzdol, zapirali v škatle, izvajali navidezne usmrtitve, pa da so nanje urinirali, da so jih mučili z elektrošoki in se nad njimi tudi spolno izživljali.

Hogan je menil, da ne najde pravne osnove za nadaljevanje postopka in če bi to dovolil, potem bi bili ameriški državni uradniki lahko izpostavljeni poplavi tožb. Tožil bi lahko tudi vodja teroristične mreže Al Kaide Osama bin Laden, saj sta mu kar dva ameriška predsednika grozila z umorom. Hogan meni, da bi takšne tožbe sovražniku omogočile, da onemogoči učinkovitost oboroženih sil v vojni proti terorizmu.

Poleg Rumsfelda so bili v tožbi imenovani tudi nekdanji poveljnik sil v Iraku, general Ricardo Sanchez, nekdanja poveljnica zloglasnega zapora Abu Graib brigadirka Janis Karpinski in polkovnik Thomas Pappas. Od omenjenih je bila kaznovana edino Karpinskijeva, ki je pri vsem skupaj najmanj kriva, saj so v Abu Graibu mučili ujetnike za njenim hrbtom. ACLU je sicer skušala dokazati, da so odločitve nadrejenih glede zasliševalskih postopkov krive za vse zlorabe.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš S.
30. 03. 2007 12.50
Ce biu bilo govora o Rusu, bi bil v naslovu postavljen vprasaj :D Ali pa recimo obtozbe na racun Putina v trdilni obliki :)
primoz trubar 1
28. 03. 2007 10.59
Ti aligotorček očitno tudi nisi glih kaj prida bister. Dejstvo je, da bi enkrat nekdo moral odgovarjat za te zločine, da bi potem malce razmislili, preden bi dali ukaze za tako zasliševanje oz mučenje. Saj so tudi oni samo ljudje, pa še večina je samo domnevnih teroristov, pol pa jih itak v vsa priznanja prisilijo, samo, da se rešijo nenehnega psihičnega in fizičnega mučenja.
aligatorcek
28. 03. 2007 10.19
A vidva sta pa zdaj najbolj pametna al kaj.
theykilledKenny
28. 03. 2007 09.33
Itak jenkiji - vsi prifuknjeni!
pkorosec
28. 03. 2007 09.08
kaksna argumentacija! ..... potemtakem tudi Milosevic ne bi rabil odgovarjat za dejanja podrejenih, poleg tega pa je do domnevnih zlorab prihajalo nad tujci na tujem ozemlju. Kaksna logika. In svet sodeluje v tem fiasku.