Tujina

Rumsfeld nepričakovano prispel v Afganistan

Kabul, 16. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
T.Č./Reuters
Komentarji
0

Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld se je danes nepričakovano ustavil v Afganistanu, kjer se je v vojaškem oporišču Bagram sestal z mandatarjem za sestavo afganistanske vlade Hamidom Karzajem in drugimi člani prehodne vlade.

Rumsfeld ob prihodu v Afganistan
Rumsfeld ob prihodu v Afganistan FOTO: Reuters

Prvi obisk kakšnega visokega predstavnika ZDA v Afganistanu v zadnjih 20 letih je bil namenjen predvsem pogovorom o prihodnosti te države po padcu talibanov. Rumsfeld je mandatarju prehodne afganistanske vlade Hamidu Karzaju dejal, da ameriški vojaški napadi niso naperjeni proti prebivalcem Afganistana, ampak proti teroristom. Ob tem je še dodal, da ZDA, ki so danes v Kabulu odprle tudi veleposlaništvo, v Afganistanu nimajo ozemeljskih teženj. Karzaj se je ameriškemu gostu zahvalil za pomoč njegove države v boju proti talibanom.

Rumsfeld se je srečal tudi z ameriškimi vojaki, ki skupaj z britanskimi kolegi varujejo letalsko oporišče Bagram. V nagovoru je poudaril, da napad na ZDA ne sme ostati nekaznovan. Vojakom je še povedal, da njihova naloga še zdaleč ni končana.