Tujina

Romunija in Bolgarija vstopili v EU

Bukarešta/Sofija, 01. 01. 2007 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kljub vstopu Romunije in Bolgarije v EU ostajata obe državi pod budnim očesom Bruslja.

Evropska unija sedaj šteje 27 držav
Evropska unija sedaj šteje 27 držav FOTO: Reuters

Romuni in Bolgari so minulo noč slovesno obeležili ne le prihod novega leta, temveč tudi vstop v Evropsko unijo. Z bučnimi koncerti na prostem, veličastnimi ognjemeti, govori optimizma polnih predstavnikov nacionalnih oblasti in evropskih institucij, predvsem pa z upanjem na boljše življenje je več deset tisoč ljudi na ulicah Bukarešte in Sofije odštevalo zadnje minute do pridružitve povezavi, ki zdaj po novem šteje 27 držav.

Tudi po vstopu v unijo pa bosta obe državi pod budnim očesom Bruslja, saj še vedno obstajajo nekateri dvomi glede njune sposobnosti izvajanja pravnega reda EU.

Romunija in Bolgarija, ki sta z vstopom v EU izpolnili eno svojih glavnih strateških prednostnih nalog, sta prve konkretne korake v smeri EU napravili leta 1993 s podpisom sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju. Sedem let kasneje sta začeli pristopna pogajanja, pristopno pogodbo pa sta podpisali leta 2005. Kljub določenim pomanjkljivostim je Evropska komisija septembra 2006 priporočila vstop obeh držav s 1. januarjem 2007, dokončno zeleno luč pa sta dobili na decembrskem vrhu EU.

"Danes so se izpolnile sanje, sanje več generacij Bolgarov, ki so si že od nekdaj želeli živeti skupaj z ostalimi narodi v svobodni in demokratični Evropi v miru in blaginji," je pred zbrano množico dejal bolgarski premier Sergej Stanišev. Točno opolnoči so na osrednjem trgu v Sofiji, kjer se je zbralo kakih 30.000 ljudi, spustili v zrak več sto rdečih balonov v obliki srca in z napisom "Dobrodošla Evropa".

Vstop Romunije v EU
Vstop Romunije v EU FOTO: Reuters

Bolgarski predsednik Georgi Parvanov je v govoru opolnoči poudaril, da je 1. januar 2007 "eden najpomembnejših datumov v bolgarski zgodovini".

Romunski premier Calin Tariceanu, ki je v Bukarešti gostil številne visoke predstavnike EU, je govoril o "trenutku, na katerega so Romuni čakali 17 let". Priznal je, da proces približevanja uniji ni bil lahek, sedaj pa Romunijo po njegovih besedah čaka še veliko dela pri "resnični integraciji".

Medtem ko je Tariceanu praznoval vstop v EU na trgu revolucije, je predsednik države Traian Basescu zaradi spora s premierjem navduševal množico na trgu pred univerzo, ki je priljubljeno zbirališče prebivalcev Bukarešte vse od padca komunizma leta 1989.

Dobrodošli v EU

Romune sta v živo pozdravila evropski komisar za širitev Olli Rehn in nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, katerega država je z današnjim dnem prevzela predsedovanje EU. Dobrodošli v EU, sta jim zagotovila. Oba bosta danes odpotovala v Sofijo in dobrodošlico izrekla še Bolgarom.

"1. januar 2007 je zgodovinski dan, ki ga je treba proslaviti," je v dobrodošlici Romuniji in Bolgariji prek videopovezave dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Romuniji in Bolgariji je čestitala tudi britanska zunanja ministrica Margaret Beckett. Njuno članstvo v povezavi je označila za "velik dosežek" ter ocenila, da bosta državi "dali EU svoj prispevek".

Romuni in Bolgari so sicer 1. januar pričakali uro prej kot večina ostalih državljanov EU, saj sta v drugačnem časovnem pasu.

Brez ovir ne bo šlo

Za romunske in bolgarske državljane bo začasno ostal omejen vstop na trge dela preostalih članic EU. Pri tem so se kot nekoliko bolj velikodušne izkazale članice EU, ki so v povezavo vstopile v zadnjem krogu širitve 1. maja 2004, med njimi Slovenija, medtem ko bodo stare članice romunskim in bolgarskim delavcem večinoma le priprle vrata.

Novinki, ki bosta sicer v EU tvorili njeno najrevnejšo sosesko - državi dosegata vsaka dobrih 30 odstotkov povprečja bruto domačega proizvoda na prebivalca EU - si od članstva v EU obetata predvsem večjo gospodarsko učinkovitost, stabilnost in varnost, njuni državljani pa bodo lahko koristili tudi prednosti prostega pretoka blaga, oseb, kapitala in storitev, kar naj bi dolgoročno izboljšalo njihove življenjske pogoje.

Romunija in Bolgarija pa tudi po vstopu v EU ostajata pod budnim očesom Evropske komisije. Ta lahko do tri leta po vstopu v EU proti njima sproži uvedbo varnostnih klavzul, ki so za vsako državo posebej opredeljene v pristopni pogodbi. Med področji, ki jih bo imela komisija še posebej pod drobnogledom, so varnost v letalskem prometu, varnost hrane, kmetijski skladi EU, pravosodne zadeve in korupcija. Uvedba klavzul lahko pomeni zamrznitev evropskih sredstev oziroma odrekanje pravic, ki izhajajo iz članstva v EU.

Veselje ob vstopu Romunije v EU.
Veselje ob vstopu Romunije v EU. FOTO: Reuters

Proti Bolgariji je takšno varnostno klavzulo komisija že sprožila. Zaradi bojazni, da Bolgarija ne bo mogla zagotoviti polnega izpolnjevanja evropskih pravil na področju varnosti v letalskem prometu, je Bruselj državo delno izključila iz notranjega letalskega trga. Tudi na področju varnosti hrane ima Bruselj pomisleke, zato je romunskim in bolgarskim podjetjem prepovedal izvoz mleka in mesa v druge članice EU ter v tretje države. Prav tako Romunija in Bolgarija ne bosta smeli v druge članice EU izvažati izdelkov živalskega izvora iz tretjih držav, ki sta jih uvozili pred 1. januarjem 2007, in jih smeta prodajati le na domačem trgu.

Članstvo v EU pomeni za Bolgarijo in Romunijo tudi to, da bodo imeli njuni državljani zdaj tudi državljanstvo EU, jezika obeh držav bosta postala uradna jezika EU, predstavniki obeh držav pa bodo svoja mesta zasedli tudi v evropskih institucijah. 25 evropskim komisarjem se bosta iz Romunije in Bolgarije pridružila Leonard Orban, ki bo prevzel resor večjezičnosti in medkulturnega dialoga in Meglena Kuneva, ki bo pristojna za varstvo potrošnikov. Povečalo se bo tudi število poslancev v Evropskem parlamentu; s trenutnih 732 na 785 poslancev. Do volitev leta 2009, ko se bo njihovo število nekoliko spremenilo, bodo v Evropskem parlamentu 35 poslanskih stolčkov zasedali poslanci iz Romunije, 18 pa poslanci iz Bolgarije.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vegos
02. 01. 2007 01.51
Zakaj smo potem pravzaprav šli v EU? Saj je bilo ja jasno da je cilj EVROPSKE Unije pač združiti celotno EVROPO ne pa le del le-te...?
victoriosus
02. 01. 2007 01.50
Ampak da dobiš malo bolj dodelan odgovor: Zaradi tega ušivega juga ne postanemo nič boljši-le manj konkurenčni, torej slabši. ROM in BG prispevata le priseljence brez izobrazbe. Glej, sem bil že marsikje po Evropi, vem, kako to izgleda. Tudi v Bolgariji sem bil, in nimajo niti približno takega standarda, kot smo ga morali imeti mi za vstop v EU. Tako da Vegos... ti si tisti, ki ima malo manj pojma. Govoriš o neki združitvi, pa ne vem kaj. Združitev je za napredek. Evropa čisto nič ne napreduje zaradi BG in ROM. Bolj kontra. In svetovna sila? To smo že tako ali tako. Ne pozabi, da za ta merila imamo vsako državo posebej "v okviru" EU. Mene pa skrbi RAZKROJ Evrope zaradi priseljencev in vsega podzemlja, ki ga te nerazvite države nedvomno prinašajo. Npr. Golden sands (zlata obala), največje letovišče ob Črnem morju... hm, sama mafija. Romunija je pa tako ali tako hudo ciganska. Naj bom rasist, ksenofob, blablabla.... ampak razkroj se dogaja, in bo samo še slabše...
victoriosus
02. 01. 2007 01.41
Ja, točno tako.
Vegos
02. 01. 2007 01.29
Victoruosus, Alien, se vidi da nimata najmanjšega pojma o EU. Seveda, najbolje da se SPET ustvarita dva bloka in da s ezačne nova hladna vojna. To je VELIKO BOLJE kot da bi živeli v slogi s tistimi z juga. Veliko bolje j da jih sovražimo, zatiramo in denar mečemo stran zato da jih držimo spodaj. To je VELIKO BOLJE kot da se Evropa združi in postane prva svetovna sila.
Vegos
02. 01. 2007 01.24
Alien, tvoja projekcija ima eno lepotno napako: Večinsko prebivalstvo EU pač NI sestavljeno iz Slovenceljnov tvojega kova.
victoriosus
02. 01. 2007 01.15
Zanimiva teorija, alien. Upam, da ne bomo razpadli, ampak da se bo trg delovne sile zaprl za ta cel jug. In, seveda, da je s tem konec vseh širitev, dost mamo. Ex-Yu naj ostane zunaj. Sicer pa koristi, da sta Bolgarija in Romunija notri-namreč zato, da hodijo naša podjetja dol profitirat. Drgač pa upam, da nam vidu nobenga bolgara al romuna tle bliz...
ssg
02. 01. 2007 00.09
Matr, si pametn!
*Alien*
01. 01. 2007 23.31
Sedaj je samo še vprašanje časa, kdaj bo prva država iz EU izstopila. Projekcija - z vstopom južnoevropskih in balkanskih držav, bodo iz EU izstopile države prvotne dvanajsterice. Ustanovile bodo svojo Evropsko zvezo. V stari EU bodo ostale balkanske države in Turčija. Po letu 2015 bosta torej obstajali dve veliki tvorbi. Severozahodna in jugovzhodna Evropa. V JV Evropi bo imel spet glavno besedo Beograjski pašaluk. Že videno..
zelenorjavo@email.si
01. 01. 2007 23.19
Bravo! Pa smo spet skupaj s cigani...
vodka-don
01. 01. 2007 22.49
zacetek razpada
Rijad Proši?
01. 01. 2007 12.09