Tujina

Rojstni dan v hišnem priporu

Yangon/New York, 19. 06. 2010 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mjanmarska opozicijska voditeljica in Nobelova nagrajenka Aung San Su Kji praznuje 65. rojstni dan. Množice po svetu pozivajo, naj jo mjanmarske oblasti izpustijo.

Aung San Su Kji
Aung San Su Kji FOTO: Reuters

Mjanmarska opozicijska voditeljica in Nobelova nagrajenka Aung San Suu Kji je danes v hišnem priporu in odrezana od zunanjega sveta praznovala 65. rojstni dan. Njeni privrženci pa so ob tej priložnosti v Mjanmaru in drugje po svetu pripravili proteste in druge prireditve.

Suu Kjijeva je tako že 15. praznovala rojstni dan v priporu. "Zelo žalostno je, da ne more praznovati na prostosti," je dejal njen odvetnik Njan Win. Oblasti so sicer dovolile, da so slavljenki dostavili torto in šopek rož.

Privrženci edine Nobelove nagrajenke za mir, ki je v priporu, so ob njenem rojstnem dnevu pripravili zabavo v eni od hiš na obrobju mjanmarske prestolnice, ki pa se je slavljenka ni mogla udeležiti. Na zabavo je prišlo več kot 300 ljudi, ki so na torti prižgali 65 svečk, v nebo izpustili 65 golobov in prepevali "Naj dolgo živi Aung San Suu Kji".

Člani stranke Suu Kjijeve Narodna liga za demokracijo (NLD) pa danes v počastitev jubileja svoje voditeljice po vsej državi sadijo drevesa; posadili naj bi okoli 20.000 sadik, večinoma ob budističnih samostanih.

Sledili so protesti

Privrženci mjanmarske borke za demokracijo so v Jangonu danes pripravili tudi proteste, na katerih je okoli 400 nasprotnikov režima zahtevalo njeno izpustitev. "Naj živi voditeljica ljudstva," in "Izpustite Aung San Suu Kji," so med drugim vzklikali.

Protesti tudi drugod po svetu

Suu Kjijeve so se danes s protesti in številnimi drugimi prireditvami spomnili tudi drugod po svetu, in sicer v Sydneyju, Manili, Džakarti, Kuala Lumpurju in Bangkoku. Že v petek so protesti za izpustitev Nobelove nagrajenke potekali v Hongkongu in Manili, danes pa v Tokiu. Zborovanja, prižiganja sveč, koncerti, molitve in drugi dogodki so med drugim za danes predvideni še v Dublinu, več britanskih mestih, Torontu, New Yorku in Washingtonu.

Čestital tudi Obama

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi FOTO: Reuters

Čestitke mjanmarski opozicijski voditeljici prihajajo tudi od visokih političnih predstavnikov iz drugih držav. Med drugim ji je čestital ameriški predsednik Barack Obama, ki je znova pozval k izpustitvi Suu Kjijeve in drugih političnih zapornikov v Mjanmaru. Čestitkam Suu Kjijevi in pozivom k njeni izpustitvi sta se pridružila tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in britanski zunanji minister William Hague. Britanski premier David Cameron je obljubil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bi končal krivico, ki jo predstavlja pripor Suu Kjijeve.

Šest Nobelovih nagrajenk za mir, med njimi Iranka Širin Ebadi in Betty Williams s Severne Irske, pa je mednarodno skupnost pozvalo, naj okrepi pritisk na režim v Mjanmaru.

Suu Kjijeva je v hišnem priporu preživela 15 od zadnjih 20 let. Nazadnje so ji kazen podaljšali avgusta lani, ko so jo obsodili še na 18 mesecev hišnega pripora, potem ko je nek Američan prišel do njene hiše.

Aung San Suu Kji je sicer v hišnem priporu od leta 1990, ko je njena stranka NLD zmagala na volitvah, vojaški režim, ki je še sedaj na oblasti, pa izida volitev ni želel priznati. Letos so ji oblasti že prepovedale kandidirati na prvih napovedanih parlamentarnih volitvah v državi v zadnjih dveh desetletjih.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
20. 06. 2010 02.28
Vse najboljse!