Tujina

Rojstni dan preživlja v zaporu

Yangon, 19. 06. 2009 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Aktivisti po vsem svetu praznujejo 64. rojstni dan mjanmarske opozicijske voditeljice Aung San Su Kji. Ta svojo obletnico preživlja v zaporu.

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi FOTO: Reuters

Protestniki svoje ogorčenje izražajo v najmanj dvajsetih mestih, od Ženeve do Kuala Lumpurja, poroča BBC. Peticijo za njeno izpustitev je podpisala že vrsta zelo vidnih tujih imen, med njimi pisatelj Salman Rushdie ter hoolywoodska igralca George Clooney in Julia Roberts. Tudi Evropska unija je obnovila poziv k njenemu brezpogojnemu izpustu.

Nobelova nagrajenka je zadnjih 19 let zaradi mjanmarske vojaške hunte večinoma preživela v hišnem priporu. Trinajst let ni smela videti nikogar, razen določene peščice ljudi. Trenutno ji sodijo, ker naj bi prekršila pravila pripora. V njeno hišo naj bi namreč prišel nek Američan in tam tudi prespal.

Poznavalci pravijo, da je obtožba – če jo spoznajo za krivo, jo čaka do pet let zaporne kazni – namenjena temu, da jo obdržijo v zaporu. Bližajo se namreč splošne volitve, ki jih je hunta določila za naslednje leto.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
20. 06. 2009 04.12
porka Razumeš jih,nebi pa obiskal njihove države ,ne!?!! Drugače pa to ni njen prvi rojstni dan za zapahi!
porka.malorka
19. 06. 2009 13.56
Jih čist razumem ta cia se povsod meša