Tujina

Robertson: Spor glede Iraka škodil Natu

Berlin, 24. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po besedah generalnega sekretarja zveze Nato Georgea Robertsona je spor med ZDA in Nemčijo glede vojne v Iraku škodoval zvezi Nato. Robertson tudi meni, da bi lahko Evropa v varnostni politiki občutno izgubila vpliv na ZDA, če ne bo izboljšala svojih vojaških zmogljivosti.

Generalni sekretar zveze Nato George Robertson
Generalni sekretar zveze Nato George Robertson FOTO: Reuters

Še naprej obstajajo različna pojmovanja, je Robertson dejal na varnostno-politični konferenci na nemškem obrambnem ministrstvu, enako pa je menil tudi v pogovoru za časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hkrati pa je dejal, da so prizadevanja Poljske v Iraku pomembna. "Ne moremo si privoščiti, da pomoči Poljske ne bi sprejeli," je dodal Robertson.

Kot je še menil Robertson, bi lahko Evropa v varnostni politiki občutno izgubila vpliv na ZDA, če ne bo izboljšala svojih vojaških zmogljivosti. Po njegovem obstaja nevarnost, da bi se ZDA umaknile, se odločale same in se ne bi več ukvarjale z varnostnimi vprašanji Evrope in osrednje Azije. Obenem je v zvezi z načrtovano obrambno politiko Nemčije, Francije, Belgije in Luksemburga posvaril pred dvojnimi strukturami Nato in EU.