Tujina

Riess-Passerjeva odstopila

Gradec, 08. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Na zboru v Knittelfeldu avstrijski svobodnjaki niso umaknili sporne Haiderjeve zahteve po sklicu izrednega kongresa stranke. Predsednica avstrijskih svobodnjakov Susanne Riess-Passer je zato odstopila s položaja podpredsednice zvezne vlade.

Riess-Passerjeva je odstopno izjavo podala po srečanju veljakov FPOe na Dunaju, ki se je po več urah končalo brez sprejete skupne izjave.

Po poročanju avstrijske televizije ORF pa naj bi odstopila tudi s položaja predsednice stranke, odstop pa sta ponudila tudi finančni minister v zvezni vladi Karl-Heinz Grasser in vodja poslanske skupine svobodnjakov v avstrijskem parlamentu Peter Westenthaler. Uradno naj bi Riess-Passerjeva s predsedniškega položaja v stranki odstopila 20. oktobra na strankarskem kongresu, dotlej pa naj bi stranko vodil njen namestnik, obrambni minister Herber Scheibner. Ostali ministri iz vrst svobodnjaške stranke naj bi ostali na svojih položajih, usoda zvezne vlade pa je še vedno negotova.

Kancler Schüssel v primeru vladne krize ne izključuje predčasnih volitev (foto: Reuters)
Kancler Schüssel v primeru vladne krize ne izključuje predčasnih volitev (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Zvezni kancler Wolfgang Schüssel je povedal, da v primeru vladne krize ne izključuje možnosti predčasnih volitev v novembru. Boj za oblast v stranki je sicer kritiziral kot "manjši prepir", hkrati pa povedal, da se ljudska stranka ne zavzema za predčasne volitve, se jih pa tudi ne boji.

Delegati podprli Haiderja

Jörg Haider in eden izmed delegatov Hans Achatz
Jörg Haider in eden izmed delegatov Hans Achatz FOTO: Reuters

Približno 400 delegatov namreč ni glasovalo proti sklicu izrednega kongresa stranke na predlog Haiderja, temveč so odločitev o tem prestavili na januar. Te odločitve naj ne bi sprejela predsednica stranke in zvezna podkanclerka Susanne Riess-Passer, saj je že pred dnevi napovedala, da bo, če zahteve po sklicu izrednega kongresa ne bodo brezpogojno umaknjene, odstopila iz zvezne vlade skupaj z vsemi ministri iz vrst FPOe.

Haider v nasprotju z dogovorom z Riess-Passerjevo svojim podpornikom v Knittelfeldu ni predlagal resolucije, v kateri bi podprli stališča ministrov FPOe in se odpovedali zahtevam po sklicu izrednega kongresa. Delegati so se nasprotno zavzeli za ustanovitev komisije, ki naj bi do konca leta pripravila predloge za uresničitev davčne reforme. S tem naj bi Haiderjev tabor dejansko ohranil zahteve po uresničitvi davčne reforme, kar pa naj bi bilo nesprejemljivo za Riess-Passerjevo, navajajo avstrijski časniki.

Sporna davčna reforma

Davčna reforma, ki bi razbremenila ljudi z nižjimi prihodki, je bila sicer ena glavnih predvolilnih obljub FPOe in ko je zvezna podkanclerka Riess-Passerjeva skupaj z ministri FPOe v avstrijski vladi podprla stališče koalicijske partnerice, ljudske stranke (OeVP), da bi načrtovano davčno reformo odložili na račun pomoči za zadnje poplave, je med sedanjo predsednico in nekdanjim voditeljem stranke izbruhnil oster spor. Haider se je odločno zavzel za uresničitev davčne reforme do leta 2003, pri tem pa ga je podprlo tudi več strankarskih veljakov, ki so zaradi vprašanja uresničitve davčne reforme zahtevali tudi sklic izrednega kongresa. Riess-Passerjeva je nato v primeru, da bi prišlo do izrednega kongresa stranke, zagrozila z odstopom in odhodom ministrov FPOe iz avstrijske vlade.

Nov spor bi lahko izbruhnil tudi zaradi vprašanja širitve Evropske unije. Haiderjev tabor v Knittelfeldu se je namreč zavzel za blokado Češke pri vstopu v EU zaradi sporne jedrske elektrarne v Temelinu in Beneševih dekretov. Riess-Passerjeva in ministri FPOe so za zdaj sicer še vedno pripravljeni "spustiti" Češko v EU.

Medtem na razplet nastale krize čakajo tudi koalicijski partnerji OeVP. Generalna sekretarka ljudske stranke Maria Rauch-Kallat je ob tem še dejala, da do dokončnega razpleta znotraj FPOe v OeVP ne nameravajo dajati nobenih izjav in napovedi.