Tujina

Riceovo skrbi Darfur

Washington/ Strasbourg, 27. 09. 2006 20.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državna sekretarka ZDA je pozvala k premirju v Darfurju in sklenitvi dogovora o namestitvi mirovnih sil v pokrajini.

Število beguncev v Sudanu narašča
Število beguncev v Sudanu narašča FOTO: Reuters


Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je pozvala k takojšnji ustavitvi ognja v zahodnosudanski pokrajini Darfur ter od vlade v Kartumu zahtevala naj nemudoma in brezpogojno pristane na namestitev mirovnih sil ZN na tem območju.

Riceova je od Kartuma zahtevala naj brezpogojno pristane na namestitev mirovnih sil v nemirni pokrajini
Riceova je od Kartuma zahtevala naj brezpogojno pristane na namestitev mirovnih sil v nemirni pokrajini FOTO: Reuters

Sudanska vlada se mora odločiti med sodelovanjem ali konfrontacijo z ZN, je poudarila Riceova in obenem posvarila pred posledicami, ki bodo sledile, če se bo Kartum odločil za konfrontacijo. Je pa državna sekretarka v govoru pred ameriškim Nacionalnim vrhom Afriške družbe v Washingtonu zatrdila, da bo Sudan - če bo sodeloval z ZN in sprejel sile ZN v Darfurju - imel v ZDA zanesljivega partnerja.

Kot je pojasnila, je ameriški predsednik George Bush sudanskemu kolegu Omarju al Baširju dejal, da so ZDA pripravljene preučiti vse vidike svojega odnosa s Sudanom, obenem pa poudarila, da odobritev sankcij proti režimu v Kartumu v ameriškem kongresu ni več daleč.

EU zaskrbljena

Evropska unija pa je izrazila zaskrbljenost nad ponovnim razmahom nasilja v Darfurju. Mirovni sporazum, podpisan pred štirimi meseci, se ne uresničuje, varnostne in humanitarne razmere pa se naglo slabšajo, je pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu pojasnila predstavnica predsedujoče EU Finske, finska ministrica za trgovino in razvoj Paula Lehtomaeki.

Med žrtvami nasilja v Darfurju je zelo veliko otrok
Med žrtvami nasilja v Darfurju je zelo veliko otrok FOTO: Reuters

"Nasilna dejanja ter napadi na vasi in begunska taborišča so se v zadnjem času še pomnožili. Prekinitev ognja kršijo tako vladne sile kot uporniki v Darfurju," je dejala ministrica. Pojasnila je, da se je zaradi tega še povečalo število razseljenih in pomoči potrebnih oseb, humanitarne organizacije pa imajo velike težave z razdeljevanjem pomoči. 

Zato je po besedah Lehtomaekijeve nujno, da se izboljša varnostni položaj v Darfurju in da vse strani spoštujejo dogovore, ki so zajeti v mirovnem sporazumu. "Brez konkretnih ukrepov se bo Darfur znova utopil v začaranem krogu nasilja. Tega ne smemo dopustiti," je še dejala ministrica.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.