Tujina

Riceova Turčiji obljubila podporo

Ankara, 02. 11. 2007 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Condoleezza Rice je Turčiji obljubila podporo pri reševanju krize s kurdskimi uporniki na jugu države.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je v Ankari Turčiji obljubila podporo pri reševanju krize, ki so jo sprožili napadi kurdskih upornikov s severa Iraka na jugu Turčije. Riceova se je sestala s turškim premierom Tayyipom Recepom Erdoganom, zunanjim ministrom Alijem Babacanom in predsednikom Abdullahom Gülom. Kako se bosta Carigrad in Washington lotila reševanja krize, bo znano po ponedeljkovem srečanju Erdogana z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in turški zunanjji minister Ali Babacan
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice in turški zunanjji minister Ali Babacan FOTO: Reuters


"Imamo skupnega sovražnika in zato potrebujemo skupen načrt, kako se proti temu boriti," je dejala Riceova in praktično napovedala vojno Kurdski delavski stranki (PKK). Ameriška državna sekretarka je med drugim tudi dejala, da je PKK za ZDA teroristična organizacija.

"ZDA bodo podvojile svoj trud pri reševanju tega problema. Potrebujemo temeljit in razumen pristop. Nihče ne bi smel dvomiti v predanost ZDA v tej zadevi. Iščemo učinkovit načrt proti PKK, ki ne bo zahteval le sodelovanja Turčije in ZDA, pač pa tudi Iraka," je povedala Riceova, ki je še omenila, da se bo v pogovoru z iraškim premierom Nurijem al Malikijem zavzela za ustavitev kurdskih upornikov.

Riceovo je v Turčiji pričakalo okoli 200 protestnikov
Riceovo je v Turčiji pričakalo okoli 200 protestnikov FOTO: Reuters


Ameriška državna sekretarka v Turčiji sicer ni naletela na sprejem, ki bi si ga želela, saj jo je približno 200 protestnikov pozdravilo z vzkliki "Dol z ameriškim imperializmom" in "Riceova izgini".

Več o podrobnostih "učinkovitega načrta", kot so ga poimenovali Riceova in njeni turški sogovorniki, bo znano po ponedeljkovem srečanju Erdogana z ameriškim predsednikom Georgeom Bushem v Beli hiši, vendar pa naj bi tajni službi ZDA in Turčije že okrepili sodelovanje.

Erdogan je od ZDA že zahteval "konkretne korake proti PKK", sogovorniki pa niso omenjali načrtov posredovanja. V vsakem primeru si bosta tako Turčija kot ZDA prizadevali za zagotavljanje stabilnosti Iraka. "Omenjeni spori predstavljajo splošno nevarnost, ne samo za Turčijo, pač pa tudi za ZDA. Posredovanje bo zahtevalo veliko predanosti, saj gre za resen problem. Od ZDA veliko pričakujemo, smo na točki, kjer smo izčrpali besede, zdaj moramo preiti k dejanjem," je med drugim povedal turški zunanji minister Babacan.

Omenjeni pogovori so potekali ob robu "iraške konference" v Carigradu, kjer do sobote zaseda 16 zunanjih ministrov in predstavnikov nekaterih mednarodnih organizacij, med njimi je tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun. Prav spor med Turčijo in PKK je bila ena glavnih tem dvostranskih pogovorov, kar pa so predstavniki iraške vlade globoko obžalovali. Po njihovem mnenju je prvotna ideja konference - pomoč Iraku v boju proti terorizmu in pri vnovični izgradnji države - tako vse prej kot v ospredju pogovorov.

Vodstvo iraških Kurdov je Turčijo sicer pozvalo k dialogu in se zavzelo za premirje. "Vrata so še odprta. Jezik nasilja dandanes ni več moderen," je dejal predsednik kurdskega parlamenta Adnan al Mufti in od PKK zahteval, da odloži orožje. PKK je pred tedni na severu Iraka zasedla več strateških točk, kjer se nahaja približno 3500 kurdskih upornikov. S tega težko prehodnega območja je v Turčijo vkorakalo več njihovih enot in napadlo pripadnike turške vojske. Med spopadi je življenje izgubilo približno 100 ljudi, Turčija pa je na mejo z Irakom že poslala več deset tisoč vojakov.


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matejg007@gmail.com
03. 11. 2007 14.13
Ja res je. So zi videl kakšno korist k so jo sprva spregledal. Zarad prijatelskih odnosov že ne delajo tega!
svaba
03. 11. 2007 00.21
haha prvo ne ne ne pol pa dejmo jih skupi