Tujina

Riceova nagovorila ministre

London, 23. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sekretarka Riceova je po srečanju zunanjih ministrov skupine G-8 spregovorila o ameriških stališčih glede Irana in Bližnjega vzhoda.

Srečanje zunanjih ministrov skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije v Londonu (Foto: Reuters)
Srečanje zunanjih ministrov skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije v Londonu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je po srečanju zunanjih ministrov skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G-8) v Londonu Iran pozvala, naj ne izvaja dejavnosti bogatenja urana. Glede sirske vlade je dejala, naj nadzoruje mejo z Irakom. Pozvala pa je tudi k mirnemu izraelskemu umika z območja Gaze.

Riceova je Iran pozvala, naj sprejme dogovor o jedrski energiji iz Pariza in naj ne začenja nobene dejavnosti glede jedrskega goriva. "Zelo podpiramo to, kar trenutno dela trojka EU. ZDA poskušajo podati predloge, na primer, da bi Irancem dovolili kandidaturo za vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), da bi podprli ta pogajanja," je povedala Riceova.

Riceova z britanskim zunanjim ministrom Strawjem
Riceova z britanskim zunanjim ministrom Strawjem FOTO: Reuters

Trojka EU (Francija, Velika Britanija in Nemčija) vodi pogajanja, katerih cilj je preprečiti, da bi Iran dobil jedrsko orožje. Iran se je novembra lani z dogovorom v Parizu zavezal, da bo ustavil vse dejavnosti, povezane z bogatenjem urana. EU se je takrat odpovedala, da bi iransko jedrsko vprašanje napotili na VS ZN, in se zavezala, da bo Teheranu pomagala pri pridobivanju jedrske energije za civilne namene in pri pristopu k WTO.

Ameriška državna sekretarka je tudi ponovila zahtevo, ki jo je podala že v sredo na konferenci o Iraku v Bruslju, da mora Sirija nadzirati mejo z Irakom. "Sirski vladi preprosto pravim, naj ne govori več, kaj vse je pripravljena storiti glede Iraka, temveč naj deluje," je dejala Riceova. Pri tem je omenila močno teroristično dejavnost na obmejnem območju. Riceova se je že pred tem pridružila kritikam njenega francoskega in britanskega kolega, Philippa Douset-Blazyja in Jacka Strawa, da Sirija destabilizira Libanon.

Riceova je še dejala, da mora biti prihajajoči umik Izraela z območja Gaze miren, obenem pa države na Bližnjem vzhodu pozvala, naj si pred terorizmom v regiji ne zatiskajo oči. "Izraelsko ljudstvo, izraelski naseljenci v Gazi, ne bi smeli biti ob nobenem času izpostavljeni nasilju ali terorizmu, še posebej pa ne med umikom," je dejala ameriška državna sekretarka.